▼
duminică, 26 septembrie 2010
Cozonac cu vişine şi prune
Cozonacul acesta, deşi va fi cu foarte multe vorbe, este foarte uşor de realizat. O caruţă de vorbe, pentru că dupa multe poze pierdute, intr-un final am priceput că nu mai aveam memorie disponibilă in aparat! Le recuperez la viitorul cozonac, teoretic!
L-am dăruit unei doamne, foarte dragi mie, cum altfel?!,căreia nu am indrăznit să-i pregătesc un tort, din simplul motiv că are doar o cofetărie intreagă la dispoziţie!
La multi ani cu sănătate, doamna A60!
Este nevoie de :
- 500 gr faină
- 150 gr zahăr + 2 plicuri zahăr vanilat
- 4 ouă
- 250 ml lapte
- 25 gr drojdie
- 200 gr unt+ 2 linguri de ulei
- 500 gr vişine+ prune
- 50 gr alune măcinate
- 1/2 ciocolată neagră
- esenţă de rom
- 1 linguriţă sare
Etapele pregătirii:
- ALUATULUI
250 ml lapte dulce se fierb. Cu 5 linguri din laptele astfel clocotit se opăresc 2 linguri de făină şi se lasă la răcit. Separat, un cub de 25 gr drojdie se dizolvă cu alte 5 linguri de lapte călduţ şi o lingură de zahăr. Cand făina oparită se răceşte, amestecăm cele două compoziţii(făina oparită+drojdia inmuiată), presărăm o lingură de făină deasupra şi lăsăm la crescut.
Timp in care, 100 gr de unt, 100 gr zahăr+1 zahăr vanilat se pun la topit peste restul de lapte(250 ml fără cele 10 linguri folosite la maia şi alte două linguri păstrate pentru ungerea cozonacului inainte de coacere). Cand laptele este călduţ, untul si zahărul s-au topit, se adaugă 3 gălbenuşuri frecate bine cu o linguriţă de sare. Tot in perioada in care maiaua creşte, 2 dintre albuşuri se bat cu 2 linguri de zahăr spumă tare.
Pregatirea aluatului de cozonac: intr-un vas se toarnă cele 500 gr de făină(din care am luat 3 linguri de făină la pregătirea drojdiei), adăugăm peste ea maiaua, care şi-a dublat intre timp volumul, crema de lapte, unt, zahăr, galbenuşuri şi spuma de albuşuri. Toate acestea se framantă bine pană cand aluatul se desprinde de pe vas şi nu se mai lipeşte de maini. Eu amestec la inceput toate cele de le spusei pan' amu' cu instrumentul de sfăramat cartofii la piure, apoi cateva minute cu mana. Depinde foarte mult de calitatea făinii, de drojdie, mi s-a intamplat să nu mai fie nevoie să-l framant cu mana decat pentru a-i da o forma oarecare. Mai mult de 15 minute nu l-am frămantat niciodată. Este important să fie cald in camera in care se pregăteşte, ingredientele să fie lăsate inainte cateva ore să ajungă la temperatura camerei.
Aluatul se lasă la crescut, de-s toate condiţiile indeplinite, poate dura tot 15 minute. După care se imparte in 12 bucati, ce mai pot fi lăsate la crescut pană la modelarea finală. Eu le las sub forma de chifle cată vreme pregătesc crema. Sau pot fi impărţite in doar 3 chifle mari si impletite intr-un cozonac ce poate fi copt in tava clasică sau o singură bucată ce va fi umplută şi apoi rulată.
- PREGĂTIREA CREMEI, FRUCTELORCat timp aluatul creşte, pregătim fructele, vişinele fără samburi şi prunele tăiate sferturi - se lasă pe prosop de hartie la scurs. 100 de grame de unt se mixează spumă cu jumătate de ciocolată topită, 50 gr de alune măcinate. Cele 2 albuşuri rămase se bat spumă tare la randul lor cu 1 zahăr vanilat şi 2 linguri de zahăr.Cele două compoziţii(albuş+unt) se omogenizează bine şi se adaugă esenţa de rom.
- PREGĂTIREA COZONACULUI PENTRU COPT
De regula etapele acestea, cat timp creşte maia se pregăteşte aluatul, cat creşte aluatul se pregăteşte crema, se succed fără timpi morţi intre ele si fără a fi nevoie de aşteptat cu orele. Se poate şi aşa de se vrea, eu am lăsat aluatul la dospit şi 3 ceasuri, timp in care m-a cucerit un film. Bine că nu erau in cuptor!! Nu a fost niciodată musai să respect o regulă de aşteptat un ceas dospitul, oricum il mai las la crescut şi cand il impart in bucăţile ce apoi vor fi modelate, mai aştept să crească şi după ce il pun in tava de copt, este vreme suficientă pentru asta de-a lungul etapelor, pentru a nu fi nevoie de ceasurile lungi de care tot incerc să zic!
Din cele 12 chifle, pe rand am intins dreptunghiuri, ovaluri, ce-au vrut ele sa iasă, la un capat le-am pus cate o lingură-două de cremă, peste care am adăugat in rand vişine şi bucăţi de prune. Le-am rulat şi le-am pus in tavă unele langă altele, unele peste altele.
Cred că important aici este să fie intinse cu mana pe o suprafaţă unsă cu ulei (cele 2 linguri iniţiale) şi chiar invartit puţin ruloul să mai iasă din aer (la final nu va avea găuri intre aluat şi cremă), capetele să nu aibă cremă şi să se desfacă, apoi să curgă la copt. Dacă este spaţiu in vasul de copt nu-i problemă. La mine a fost pentru că pană la cuptor vasul era plin ochi de colăcei, in timpul coptului vr'o 2 s-au desfăcut cu totul, unul aterizand direct pe uşa cuptorului! Am uns cozonacul crud cu un gălbenuş bătut cu 2 linguri de lapte. Eu l-am copt in vas yena dat cu unt şi tapetat cu făină. De la 30 de minute, trecand prin 45, 60 au fost cozonaci pe care i-am copt şi 90 de minute. Aceeaşi reţetă, aceeaşi cantitate, acelaşi aragaz!
Dupa coacere l-am uns miere topită in lapte, l-am acoperit cu hartie de copt şi prosoape şi l-am lăsat la răcit.
Aici l-am dat cu zahar pudră doar pentru că, pe ici pe colo, nerulate bine capetele s-au desfăcut şi au curs fructele.
Pană acum il făceam umplut doar cu vişine, după ce am mancat o placintă simplă delicioasă cu prune, am combinat vişinele cu prune. La anu' tre' să-l incerc cu multe caise! Toţi cei care-l gustă işi imaginează că am muncit zi lumină la el, spre deosebire de torturi, pe care doar noaptea am găsit vreme să le pregătesc, cozonacul chiar il fac cu grabă şi cu eşecuri mult mai puţine!Mai complicat este să postez reţeta! De regulă, neajunsurile sunt de genul: uit sarea (eu nu folosesc deloc sare cand gătesc pentru familie, e o lipsa detectată instant de către cei care nu sunt astfel obişnuiţi) sau nu e suficient de dulce(tot din obiceiuri culinare de familie şi asta).
Acesta a fost un cozonac pentru dăruit, deci reţeta are şi zahăr şi sare in cantităţi suficiente, incercaţi-o făr' de suplimentări !
Tot la erori, fie pentru că nu am vase potrivite, fie pentru că dintre cele pe care le am nu le folosesc pe cele corecte, de multe ori cozonacul inainte de cuptor este crescut deja cat tava si fireşte ca-n cuptor va creşte şi se va coace pe langă tavă! Da' nu'i necaz mare ăsta, abia află şi vecinii pe motiv de miros cert ce pregătesc!
Foarte mult imi place cum gatesti si cum scri :) De azi esti in lista mea de favorite!
RăspundețiȘtergereTine-o tot asa! :)
Săru' mana! Cand vin de la o diplomată aşa vorbe, mă înclin!(pentru cei care nu ştiu ce înseamnă diplomată traducerea:doamna Cristina are diplomă cu locul întai pentru blog culinar)
RăspundețiȘtergereEeee, nici chiar asa :) Premiul nu este unul national, ci unul de la un concurs local :) Va mai curge multa apa pe Dunare pana sa merit un premiu recunoscut pe plan national :)
RăspundețiȘtergereEu de inclinat, tot ma inclin! Multe din cele pe care reusesc sa le fac tehnic pe zambetania se datoreaza rabdarii tale in a explica ce si cum trebuie. De multe ori cand trebuie sa repet o incadrare si uit cum se face, ma duc la tine la lectiile pentru invatacei!Multumesc!
RăspundețiȘtergereCu mare placere Maria :) Daca ai intrebari, nu ezita sa apelezi la mine :)
RăspundețiȘtergere