joi, 1 iulie 2010

Tortul nr.4 - Tort pajişte - Tort cu piersici si ciocolata alba






1. Blat pandişpan

• Ingredientele:
- 240 gr zahăr
- 240 gr faină
- 8 ouă

• Mod pregătire
- se bat 8 albuşuri spumă tare cu 240 gr zahăr;
- se bat separat cele 8 galbenuşuri şi se amestecă uşor cu lingura de lemn impreună cu spuma de albuşuri;
- in ploaie, peste compoziţia de ouă, se adaugă făina amestecand usor;
- se toarnă in forma de copt( a mea a fost tava de 30 cm rotundă) şi se coace pană cand trece testul scobitorii;
- se răceşte şi se acoperă cu folie lasandu-se la rece o noapte, pentru a nu mai fi necesară insiroparea;
- blatul se taie in 3 foi.

2. Crema

• Ingredientele:
- 500 gr friscă lichidă
- 100 gr ciocolată albă
- 1 compot mare de piersici
- 1 plic gelatină


• Mod pregătire
- la bain-marie se pun la topit 100 gr friscă lichidă cu ciocolată albă pană la primul clocot, apoi se lasă la răcit;
- restul de 400 gr friscă se bate ;
- cand ciocolata s-a racit se adaugă ½ din gelatină(pregatită conform indicaţiilor de pe plic in sucul compotului), 100 gr friscă batută amestecand uşor pentru omogenizare;
- piersicile din compot o parte se face piure , cealaltă parte se taie cuburi şi se amestecă cu 200 gr friscă bătută şi cu restul de gelatină pregătit;

3. Fondantul si decoraţiile
Tortul este acoperit cu ciocolată neagră topită la bain-marie cu 50 gr friscă lichidă;decorurile sunt din pasta de lapte praf, iar partea laterala este impletitură din friscă.


ASAMBLARE
- intr-o tavă detasabilă se pune o foaie de tort peste care se toarna crema de piersici, apoi a doua foaie si mousseul de ciocolată albă şi ultima parte de blat;
- se lasă la rece 5 ore ;
- se unge tot tortul cu un strat fin de ciocolată neagră şi se aşează figurinele;
- se decorează cu impletitura din frişcă lateralul.


Povestea tortului pajişte

• CE AM GREŞIT?
- am facut (ca intotdeauna!) figurinele cu o săptămană inainte, fără să ştiu ce dimensiune va avea tortul, ce formă, situaţie in care m-am trezit cu prea multe decoruri pentru tortul final, care nu a mai fost un tort pajişte, ci un tort ghiveci cu toate figurinele ce le-am putut modela;Decorurile pot fi păstrate o perioadă indelungată inchise etanş intr-un spaţiu răcoros, fără să se altereze/deterioreze, eu nu le depozitez/stochez!
- nu l-am pozat inainte de a da iama sărbătoritul in capul si sanii domnitei;
- impletitura nu respectă regula dungi egale si perfect orizontale, grabă mare!


• CE A FOST BINE?
- un tort răcoros, absolut delicios si extrem de uşor de realizat ;
- figurinele, primele din viaţa mea, mai făcusem din pasta de ciocolată trandafiri si frunze o dată, dovada certă a faptului că-i nevoie doar de cateva grame de voinţă şi cateva kilograme de pasiune pentru rezultate surprinzătoare ;
- deşi era un tort pentru un adult, a avut extrem de mare succes la copiii prezenţi la aniversare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu