Îs de post, da’ io le-aş face pentru Crăciun de n-aş avea deja meniul gata ( la desert vor fi turte pregătite pentru Ajun, iară felul unu, doi şi trei champinioane umplute cu ouă de prepeliţă – e primul an în care şi reuşesc să nu mai gătesc de nebună piftii, sarmale, creme de brânză cu somon, salate cu maioneză, pe care să le arunc în timp ce mă hrănesc prin sat) .
Reţeta de la care am pornit este a lu' Edith şi-i aci.
Am avut de la mama gem de gutui, cu bucăţi de gutui, deci o trebuit să-l
blenduresc cu uleiul înainte de facerea aluatului.
Ingrediente pentru 32 bucăţi ( aproximativ 650 grame):
-
220
gr făină
-
40 gr
cacao
-
3 gr
praf de copt
-
200
gr gem de gutui
-
140
gr zahăr
-
80 ml
ulei
-
un
praf de sare
-
am mai pus
2 gr scorţişoară dar nu le-am identificat în gustul final
-
am
completat cu 3 linguri lapte de soia
Pentru că nu învăţ niciodată din greşeli, identic primei dăţi la
biscuiţii cu gem de roşii, am turnat toată făina deodată şi am obţinut un aluat
tare căruia fu musai să-i adaug lapte.
1. Am blendurit ziceam gemul cubuleţe cu uleiul
2. Am cernut făina cu praful de copt, scorţişoara şi
cacao
3. Am turnat grămadă prafurile peste gem, deci trebe
treptat, doar cât acceptă gemul până se obţine un aluat uşor modelabil. La mine fu prea tare ş-am adăugat laptele de ziceam.
4. Am cântărit 32 de biluţe a câte 20 gr aluat
Le-am aşezat în tava de copt acoperită cu hârtie şi le-am turtit c-un
capac
5. În cuptorul preîncălzit le-am copt 8-9 minute.
Edith zice maxim 10 minute la 190 grade. Îs uşor moi, trebe lăsate în tavă la
răcit şi apoi transferate p-un grătar. A nu se depăşi timpii de coacere, căci se ard! Musai de închis în casolete, cutii, căci se
întăresc ! Le-am dăruit bunicii în pungă de plastic, ultimele 2 bucăţi,
dupa vro 6 zile de la pregătire, erau încă proaspete.
Grozavă reţetă!
Când am ratat blaturile la tortul de post –
păţania aci pe blog, mă gândisem să folosesc aluatul acesta, da-mi fu teamă
să-ncerc. O voi face-o şi pe asta, sigur!
E ultima reţetă restantă de post pe anu' ăsta. Turtele nu
ştiu de reuşesc a le publica la vreme, mai sunt şi covrigi de-ncercat. Reţeta veche de turte publicată pe blog în 2010 e minunată
şi mi-i mare bucurie că-i în topul vizualizărilor zambetane, amu vreu una nouă,
cea veche aci e în arhivă.
Mai sunt două reţete de prăjituri pentru miercuri
şi vineri la Virtual
hug de ianuarie, apoi gata restanţele reţetoase toate şi-i fugit anu, de-aş lichida şi cărţile.... Mâine defilare de îmbrăţişări virtuale de decembrie.
Ne tot spui in grame...da cantaru-i verificat metrologic ?! O sa-i incerc dupa sarbatori,acum n-am in cap decat minioni (pentru mot nora mea vrea tort cu minioni ,iar dorinta ei e lege pentru mine....) Ana
RăspundețiȘtergereAno:)))) De-ar fi verificat mi-ar iesi si mie retetele la fel cand le repet. Nu ştiu cine-s minionii ăştia, dar am văzut torturi grozave cu ei. Nepoţelul meu e setat pe Cars de pe la vro 3 ani şi amu nu are decât 6.
ȘtergereCe tare, duminica si eu am incercat exact aceiasi reteta si cu gem de gutui.
RăspundețiȘtergereŞi ţi-o plăcut? Eu îs tare, tare încântată de ei!
ȘtergereFoarte mult, desi nu aveam mari asteptari la inceput
Ștergere