miercuri, 1 februarie 2023

PRĂJITURĂ CU BISCUIȚI ȘI NUCI


În volumul Patiseria de acasă, mi-o atras atenția o rețetă de chec cu biscuiți. Am brodit prăjitura prima dată cu ce aveam prin casă. O ieșit delicioasă, motiv pentru care în aceeași săptămână am repetat-o. Nu identic, dar despre asta în programul viitor. 



INGREDIENTE

(21 X 31 centimetri, 1 kilogram de prăjitură)


➤ Pentru chec

  • 6 ouă
  • un praf de sare
  • un plic zahăr vanilat
  • 140 grame zahăr tos
  • coajă de lămâie
  • rom
  • 150 grame făină

➤ Pentru stratul de biscuiți

  • 100 grame biscuiți
  • 100 grame nuci
  • 100 grame zahăr brun
  • 130 grame unt topit


PREPARARE PRĂJITURĂ  CU BISCUIȚI ȘI NUCI

1. Am început cu pregătirea stratului sfărâmicios. Întâi am prăjit într-o tigaie miezul de nucă până a început să se rumenească. 

2.  După răcire, l-am măcinat. 


3. Am mărunțit biscuiții. Am folosit mașina pentru măcinat nuca și la biscuiți. 

4. Am amestecat zahărul brun, nucile și biscuiții cu untul topit. Le-am lăsat deoparte.

Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade Celsius și am tapetat tava cu hârtie de copt. 

5. Separat am pregătit checul. În bolul mixerului am pus albușurile cu un praf de sare. Le-am mixat spumă.


6. Am adăugat zahărul tos împreună cu cel vanilat și am continuat baterea albușurilor până la dizolvarea granulelor de zahăr. Am obținut o bezea fermă.


7. Am amestecat gălbenușurile cu romul și coaja de portocală. Le-am adăugat peste albușurile bătute și le-am încorporat cu mixerul la viteză mică.


8. Am cernut peste ouă făina și prin mișcări lejere, de sus în jos, cu spatula am omogenizat compoziția.

9. În tava de copt am turnat jumătate din amestecul pentru chec, aproximativ 300 de grame. Am nivelat. 

10. Am presărat jumătate din compoziția cu biscuiți, 150 - 200 grame.


11. Stratul de biscuiți se acoperă cu restul de pandișpan turnat cu lingura. L-am nivelat.

12. Am presărat și ultima parte din mixul de nuci și biscuiți. 

13. Am copt prăjitura la 180 de grade până a trecut testul scobitorii,  30 de minute. 

 

14. Am lăsat prăjitura la răcit pe un grătar. 

15. Pentru porționare am folosit un decupator rotund cu diametrul de 7.5 centimetri. Nu a fost cea mai inspirată idee, chiar dacă cineva s-a bucurat de toate rămășițele. Se taie pătrățele, dreptunghiuri, triunghiuri, orice pentru a nu avea pierderi. Când am refăcut prăjitura am tăiat-o în 4 pe latura mare și apoi fiecare bucată în 6. Am obținut astfel 24 de prăjiturele 3.5 x 7.5 centimetri. 


Este un desert surprinzător. Se pregătește foarte repede, în cantitate mare. Este aromat, cu blat pufos și strat crocant. Recomand. 


ALTE MENȚIUNI

  • Deși am și multe tentative eșuate cu rețetele din Patiseria de acasă, este o colecție pe care o foarte recomand. Folosește ca unitate de măsură cana, ceea ce mă-nervează căci cănile mele nu-s două de aceeași mărime. Și deși presupun că cineva o și gândit când o tradus-o, sunt multe ingrediente care pe la noi nu se găsesc: pachet de brânză dulce pentru cornulețe, cutie chec galben 540 grame, pungă aluat pâine 250 grame, doar astea mi le-am amintit acum pe repede înainte. Presupun că de era consultat un om care să se și priceapă la patiserie, nu era chinu' naibii să ofere câteva alternative locale. 

  • Aceasta este rețeta originală. Are biscuiți graham, nuci pecan, scorțișoară, glazură de zahăr pudră. Compoziția chec galben 540 grame am rezolvat-o repede. În cofetărie se considera: 1 ou + 25 grame făină + 25 grame zahăr = 100 grame pandișpan. 

  • Jumătate din prăjitură am congelat-o o săptămână.  Când a apărut ocazia pentru dăruit, am lăsat-o câteva minute la temperatura camerei. Și-a păstrat aromele și textura intacte. 
  • Deși am avut ouă de țară, am folosit și un praf de turmeric, pe care l-am amestecat cu făina cernută. 
  • Am folosit biscuiți Populari. 
  • În carte se recomandă coacerea la 175 de grade timp de 40-45 minute. Eu 30 de minute la 180 de grade, am cam uscat prăjitura. Era nevoie probabil de 20 minute. 
  • Cam 50 de grame din amestecul de biscuiți mi-au rămas nefolosite. Le-am congelat și le voi folosi topping la brioșe sau împreună cu resturi de blat și cremă pentru bomboane pe băț. 
  • Tre să fie delicioasă și cu fructe. Sper s-o testez repede cu mere. 
  • În arhivă checurile sunt adunate de eticheta ACEASTA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu