luni, 27 iunie 2022

FURSECURI CU MARȚIPAN ȘI BRÂNZĂ


Chiar dacă-n ăst an rețetele sunt foarte puține, ca și textele din celelalte categorii (cărți și povești), încercări eșuate or ba au loc foarte des în bucătăria mea încă. Dintre reușite o aduc azi pe blog taman pe ultima căci tare grozavă mai fu. 

Aveam un baton de marțipan cumpărat la Crăciun, pe undeva or mai fi vreo două.  Mi-am întrebat cutiuțele cu rețete ce recomandări au. Am ales fix o câștigătoare și mare bucurie-mi fu găsirea ei.  



Ingrediente (pentru 1 kilogram fursecuri umplute, 20 bucăți de 6 centimetri)


Pentru fursecuri

  • 125 grame unt moale 82% grăsime
  • 100 grame zahăr 
  • 3 grame sare
  • 2 ouă
  • 250 grame făină
  • 7 grame praf de copt
  • 3 grame bicarbonat
  • 100 grame marțipan 
  • 150 grame lapte

Pentru cremă

  • 125 grame unt moale 82% grăsime
  • 200 grame cremă de brânză
  • 50 grame zahăr pudră
  • 10 grame zahăr vanilat
  • 2 grame sare

Preparare și coacere fursecuri cu marțipan
Se aprinde cuptorul la 180 de grade Celsius.
Se tapetează tava de copt cu hârtie cerată.
Marțipanul se taie mărunt și se pasează cu laptele.

Untul se mixează cu zahărul și sarea până se opține o compoziție spumoasă. Pe rând se încorporează ouăle.  Se adaugă alternativ laptele cu marțipanul și făina cernută cu bicarbonatul și praful de copt. 

Se obține un aluat fin, foarte moale.

Cu lingura umplută pe jumătate se toarnă din aluat grămăjoare la distanță pe tava de copt tapetată. 



În cuptorul preîncălzit la 180 de grade se coc fursecurile 12 minute până se rumenesc, dar sunt moi.
Se lasă 5 minute la răcorit în tavă, apoi se răcesc pe grătar. 



Cât prima tavă era la copt și așteptam eliberarea ei pentru a doua tură de fursecuri, aluatul a stat la temperatura camerei. Mai potrivită pe căldură este păstrarea la frigider. 


Preparare cremă de brânză
Se mixează untul cu zahărul și sarea  până se obține o cremă spumoasă. Se încorporează treptat brânza. Crema obținută astfel se păstrează o oră la frigider înainte de umplerea fursecurilor. Eu am sărit pasul acesta, crema a curs foarte puțin la umplere și nu a avut ținută (nu a păstrat modelul duiului). 
Fursecurile umplute au stat la frigider o noapte.

Umplere fursecuri de marțipan cu cremă de brânză
Se împerechează fursecurile pe mărimi asemănătoare și pe jumătate dintre ele cu ajutorul unui poș cu dui se șprițează crema. Fiecare fursec cremuit se acoperă cu perechea sa. 


Este mult mai ușor când perechile se aleg înainte și nu se caută mărimea potrivită după ce fursecurile au cremă. Pentru că după coacere am obținut forme foarte neregulate și mărimi diferite pentru fursecuri, am decis să le decupez cu inele metalice înainte de umplere. 




ALTE MENȚIUNI

  • La copt fursecurile mi s-au lățit foarte mult și nu știu de vinovată fu temperatura ridicată din bucătărie or chiar așa presupunea rețeta. Pentru că în fiecare tavă am turnat fursecurile cu un alt obiect, am avut 3 dimensiuni. Cele mai mari le-am făcut cu porționatorul de înghețată. Cele turnate cu lingura au ieșit doar puțin mai mici decât primele. Cele mai potrivite fură cele porționate cu lingurița. Pentru că nu le sufăr inegale, le-am decupat cu formă metalică rotundă în discuri de 5 și 6 centimetri. Mă gândesc data viitoare să le coc direct foaie pe întreaga tavă și apoi să le decupez. Asta după ce voi încerca întâi varianta cu lăsat compoziția la frigider să se întărească puțin pentru a obține  forme mai puțin neregulate. 
  • Marginile rămase de la decupare le-am congelat și le voi amesteca cu aceeași cremă pentru a modela copiilor bomboane pe băț. 
  • Inițial m-am gândit că le voi umple cu cremă de ciocolată. Dar când am gustat primele fursecuri coapte, acestea erau deja dulci. Crema de brânză asigură un echilibru desăvârșit în această combinație.
  • La sursă crema conținea mascarpone și o cantitate foarte mare de zahăr. Eu am avut cremă de brânză (cea simplă, marca Kaufland). Am dublat cantitatea de unt și brânză, am folosit doar 25% din zahărul pudră prevăzut și am ajuns la un rezultat echilibrat pentru fursecuri. Opțional pentru cremă se recomanda colorant galben pe cartonaș. 
  • Batonul de marțipan era glazurat în ciocolată neagră. Am îndepărtat glazura exact cum aș fi decojit un fruct cu ajutorul cuțitului. 

  • În rețeta originală, marțipanul era tocat și pasat cu laptele.  Eu am crezut că de-l amestec cu telul și celelalte ingrediente  îs mai deșteaptă. Ei bine, firesc, fu chinu naibi să-l mărunțesc astfel. S-au format cocoloașe pe care pân la urmă m-am lăsat păgubașă în a le mai nimici și am pus în fiecare fursec din tavă și câte puțin marțipan înainte de a băga tava la cuptor. 
  • Fursecurile umplute, îmi tot vine să le zic biscuiți, pe care le-am uitat la temperatura camerei vreo jumate de zi s-au înmuiat foarte mult. Blatul a devenit ușor lipicios și crema moale. Ne-au plăcut tuturor mai mult decât cele de la frigider. 
  • Deși gustându-le coapte am fost dezamăgită de lipsa marțipanului în gustul final, după ce le-am umplut și au stat o vreme la rece am identificat și aroma fină a marțipanului. 
  • Pare o rețetă mai potrivită anotimpului rece, dar eu o voi tot repeta pân atunci. Rezistă bine-n frigider o săptămână și pot coace fursecurile cu câteva zile înainte de a le umple. Pare o rețetă potrivită pentru a fi transformată-n prăjitură cu straturi de blat și cremă. 




____________________________
În arhivă alte rețete de fursecuri, peste 30,  se găsesc sub eticheta ACEASTA



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu