vineri, 24 aprilie 2020

SIROP DE PĂPĂDIE


 (1) Proiectul Cămara lui 2020, ce se va derula pân la toamnă,  debutează astăzi cu o rețetă ce-o avut mare succes la noi, atât de mare încât am repetat-o de 3 ori în 10 zile. 

- Maria, iară miroase a miere la noi în bucătărie!
- Din nou contrafacere cu mult zahăr, B..


Aveam de mai mulți ani în intenție mierea de păpădie, dar până acum n-am reușit să-mi sincronizez dorințele cu perioada în care există florile. Sunt multe variante pe internet de la 500 grame flori infuzate cu 500 grame apă până la cea la care m-am oprit eu: 100 grame plante pentru 1000 grame apă. La fel de mult variază și timpul recomandat pentru fierberea siropului (am găsit și 6 ore) sau cantitatea de zahăr adăugată. Am ales ca sursă de inspirație, ca întotdeauna,  rețeta Dianei de la Savori urbane - ACEASTA

I-am zis doar sirop, dar e mai mult decât atât, nu degeaba mai este numită și miere de păpădie pelteaua asta. Sirop la borcan, grozav, Mărie!


INGREDIENTE (am obținut 1.25 kilograme sirop):
  • 100 grame flori de păpădie (aproximativ 170 bucăți)
  • 1 litru apă rece
  • zeama de la o lămâie
  • 1 kilogram zahăr
PREPARARE SIROP DE PĂPĂDIE

  • Florile de păpădie proaspăt culese și cântărite le-am spălat în câteva rânduri cu apă rece pentru a îndepărta toate insectele și praful.
  • Peste florile curate am turnat 1 litru de apă rece și le-am pus pe foc mic într-o oală.  Din momentul în care apa a început să fiarbă le-am menținut pe foc încă 2 minute și am oprit focul. Am acoperit oala cu un capac și am lăsat-o (în cămară) la răcit și infuzat peste noapte.

  • Într-o sită, a doua zi,  am așezat o lavetă curată și am strecurat infuzia de păpădie. Cu ajutorul cârpei am stors bine toate florile.
  • Am turnat lichidul strecurat într-o oală cu gura largă. Am adăugat zahărul și zeama de lămâie (în poză am varianta în care am folosit lămâia felii). 
  • Am pus oala pe foc mic și am amestecat din când în când. Nu prea fu nevoie. Diana a fiert siropul 20 de minute după primul clocot, până s-a-ngroșat. Eu l-am fiert de la o oră jumate pân la patru ore jumate, de fiecare dată (din cele 3) o fost nevoie de alți timpi. 

  • Deși am tot scos pe o farfurie sirop în timpul fierberii am reușit ca unul să-l fierb prea mult (ar fi trebuit să-i mai adaug puțină apă și să-l mai dau într-un clocot), unul prea puțin (ar fi trebuit să-l mai fierb) și doar unul a avut consistența potrivită după răcire. Se ia proba ca la dulceață. Se picură sirop pe o farfurie și când se îngroașă după răcire siropul e gata. 
  • Eu l-am turnat fierbinte în borcane sterilizate. Borcanele și capacele curate le așez în tava cuptorului și le dau la cuptor 20 de minute la 150 de grade. 

  • După ce strâng capacele, răstorn borcanele cu fundul în sus și le învelesc în mai multe prosoape groase până a doua zi. 



ALTE MENȚIUNI
  • Florile de păpădie trebuie să fie deschise, pentru asta se recomandă culegerea lor când este soare. Le-am tăiat ușor cu foarfeca direct sub pălărie, pentru a nu trebui apoi să le curăț de codițe.
  • Spuneam că am făcut de 3 ori rețeta (pozele sunt amestecate de la cele 3 ocazii). De fiecare dată am obținut alți timpi de fierbere. Prima dată l-am fiert două ore jumate și a fost cam prea închegat siropul după răcire. E timpul cât a stat în total pe foc, nu de la primul clocot.  A doua oară l-am fiert o oră jumătate și ultima dată am reușit performanța ca după patru ore jumate să-l obțin pe cel mai lichid dintre ele. Le-am păstrat pe toate în consistența de la fierbere pentru că se vor consuma rapid și cele lichide și cele mai greu curgătoare. 
  • Prima dată siropul a făcut foarte multă spumă. A doua și a treia oară deloc, am presupus că a fost din cauza zahărului întâia dată.
  • Îmi place cu bucăți de lămâie. Îmi amintește de dulcețurile mamei. Dar cum am curățat lămâia și de coaja galbenă și de cea albă,  s-a destrămat în sirop și nu arată prea grozav. La anu voi adăuga feliile cu coajă. Deși peste tot am citit că siropul împrumută gustul lămâiei, nu l-am simțit în niciuna dintre doze.
  • Proporțiile folosite în această variantă acoperă și amarul specific păpădiei, eu l-am identificat doar în mierea caldă, apoi o dispărut complet. 
  • Sursa mea de inspirație a avut la rându-i ca punct de pornire rețeta Mariei Treben publicată în volumul Sănătate din farmacia Domnului și mi-o atras atenția mențiunea că siropul poate fi folosit la turta dulce în locul mierii de albine. Abia aștept să testez!
  • Noi până acum am gustat siropul doar pe pâine cu unt. Am citit despre oameni care iau în fiecare dimineață o linguriță de sirop ori îl beau cu apă minerală sau își îndulcesc ceaiul etc. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu