vineri, 13 martie 2020

PRĂJITURĂ CU UNT ȘI NUCI

3/3 ➤  Crema de unt obținută din bezea și sirop fierbinte este foarte gustoasă și de se respectă pașii e ușor de pregătit în cantitate mare. Apoi de la crema de bază se prepară rapid alte variante delicioase. 
  • Cremă de unt, ultima parte, versiunea cu cacao.
Am nimerit una dintre cele mai bune prăjituri din viața mea de cofetăreasă amatoare, chiar nu mă laud.
Îmi doream o ruladă, dar pornind de la o rețetă din catalogul Patiseria de acasă am obținut o foaie pe care nu am putut-o rula. Am folosit-o pentru o prăjitură, ce s-o dovedit ziceam absolut delicioasă. 


Prăjitura a avut aproximativ 1 kilogram și conține:
  1. Blat cu nucă
  2. Cremă de unt cu cacao
  3. Blat cu nucă
  4. Cremă de unt
  5. Decor cu nuci măcinate și cremă 

Ingrediente pentru blatul copt în tava 35 x 24 centimetri și tăiat după coacere în două:
  • 4 ouă (albușurile separate de gălbenușuri)
  • 250 grame zahăr pudră
  • 250 grame nucă măcinată
  • un praf de sare

Ingrediente pentru creme:
  • 400 grame cremă de unt - AICI rețeta 
  • 20 grame cacao
  • 20 grame ulei

PREPARARE PRĂJITURĂ CU UNT ȘI NUCI
  • Pentru blat am mixat albușurile cu sarea. Când s-a format  spuma am lăsat albușurile și am trecut la gălbenușuri. Sursa zice că spuma trebuie să formeze creste moi, eu făr de zahăr n-aș reuși niciodată altfel decât moi. 
  • Gălbenușurile le-am bătut 5 minute cu zahărul. Am obținut o compoziție densă, zice cartea de culoarea lămâiei, la mine fu a piersicii.
  • Am încorporat încet spuma de albușuri în gălbenușuri, cu mixerul la viteză mică.
  • La final am adăugat nucile și am amestecat ușor cu o paletă. În rețeta originală scrie că se obține o compoziție subțire, la mine fu chiar mai groasă decât la pandișpan.
  • Tava de copt am acoperit-o cu hârtie cerată și am întins blatul. 
  • În cuptorul preîncins am copt foaia 25 de minute la 190 de grade. În carte era coaptă 10 - 15 minute. Este un blat umed, nu se testează cu scobitoarea. L-am lăsat la răcit cât am încălzit crema.

  • 400 grame cremă de unt de la frigider le-am încălzit puțin pe baie de aburi și cu telul am amestecat energic până  s-a aerat și omogenizat.  150 de grame am păstrat-o albă.

  • 250 grame cremă am colorat-o. Am amestecat cacao cu ulei și apoi cu crema de unt. 

ASAMBLARE PRĂJITURĂ CU UNT ȘI NUCI
  • Blatul răcit l-am tăiat pe verticală în două părți egale. Este foarte fragil și umed, recomand a nu se dezlipi de hârtie până nu se așează pe platou pentru montat. Se pune cu partea care a fost deasupra la copt în jos, astfel încât să se desprindă ușor, dar cu atenție hârtia cerată.
  • Se întinde strat din 200 grame cremă cacao peste blat. 
  • Se așează al doilea blat identic. Adică partea care a fost deasupra la copt se așează peste cremă și  se desprinde hârtia de copt.
  • Se întinde crema albă peste al doilea blat. 
  • Se lasă prăjitura la frigider pentru întărirea cremei. Eu după o oră am porționat-o și decorat-o. 
  • Pentru porționat am îndreptat marginile și apoi am tăiat 8 bucăți cu dimensiunile 7 x 5 centimetri.
  • Am decorat cu restul de cremă neagră folosind un poș cu dui lacrimă și am presărat nucă măcinată. 

ALTE MENȚIUNI
  • Blatul mi-o amintit de pricomigdale. Este foarte dulce.
  • Porțiile mele au fost cam mari, prăjitura este extrem de sățioasă.
  • Nu am niciun fel de idee de ce nu am putut rula foaia conform rețetei originale. Blatul meu a fost mai gros pentru că tava a fost mai mică decât cea recomandată în carte. 35 x 24 față de 38 x 25. Diferența este totuși prea mică (12%) pentru a fi contat decisiv. O retestez curând. 
  • Am refăcut blatul cu același rezultat. Rețeta aparține seriei speciale ce va începe de luni. Am scăzut cu 50 de grame zahărul. Grosimea sa este prea mare pentru a putea fi rulat, dar are o textură umedă care oricum ar împiedica rularea - derularea. Rămâne să încerc și coacerea într-o tavă mai mare, conform rețetei. Îmi place foarte mult, motiv pentru care nu mă deranjează deloc să-l tot ratez. 
  • În laborator crema de unt și cacao o foloseam pentru a umple foile de Doboș, rulade cu blat alb,  pentru a decora torturi.  În combinație cu biscuiți Oreo era una dintre cremele torturilor, cea de a doua era cremă de brânză cu zmeură, blatul era cu cacao. 
În arhivă, rețeta ruladei cu Oreo și cremă de unt -  AICI.


S-o mai gătat o serie specială, chiar de scurtă (doar 3 pași),  fu o bucurie întreaga activitate ce-o presupus-o. Am în gând să revin cu o continuare, imediat ce-mi va apare un tort care să necesite înainte de fondant crema de unt. 

De luni începe un nou proiect, în șapte episoade parcă, sigur cel mai grozav de anul ăsta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu