miercuri, 22 ianuarie 2020

DESPRE LUCRURILE SIMPLE (62) # BORGESTENIE

SURSA imaginii

Se ia un borcan și sub capacul lui se depozitează pe bilețele toate fericirile anului. Sau se ia un blog și i se dă misiunea asta. Ia să mai completez c-o liniuță planul lui 2016/2017/2018/ 2019/2020.
- exerciții de echilibru: a se identifica cel puțin o fericire în șapte zile curgătoare!


*

Jorge Luis Borges este noua mea mare iubire. Ca-ntotdeauna fu dragoste la prima citire. Când am scris despre Conversațiile pe care le-a avut cu Willis Barnstone, AICI, deși textul fu kilometric tot n-au încăput în el toate temele abordate de Borges la 80 de ani. Completez astăzi cu fragmentul minunat despre prietenie.  

Barnstone: Ne spuneți ceva despre prietenie? Vorbiți foarte mult despre asta. 
Borges:    Aș zice că prietenia este poate realitatea existențială a vieții. Prietenia, așa cum mi-a spus Adolfo Bioy Casares, are un avantaj în fața iubirii, și anume că nu are nevoie de nici un fel de dovezi. În iubire îți faci mereu griji dacă ești iubit sau nu, ești într-o stare permanentă de tristețe, într-o stare de neliniște, în timp ce pe un prieten poate nu l-ai mai văzut de un an sau mai mult. Poate că te-a neglijat. Poate că a încercat să te evite. Dar dacă îi ești prieten și știi că și el îți e prieten, nu trebuie să-ți faci griji. Prietenia, odată statornicită, nu mai are nevoie de nimic. Merge mai departe de la sine. E ceva magic, un fel de vrajă a  prieteniei. Și aș spune că poate singura virtute care i-ar trebui recunoscută nefericitei mele țări este virtutea prieteniei. Și cred că Barnstone aici de față ar trebui să știe ceva despre asta. Cred că știe cât de mult înseamnă prietenia pentru noi. De fapt, când poetul Eduardo Mallea a scris o carte foarte bună, intitulată Istoria unei pasiuni argentiniene, mi-am spus că trebuie să fie vorba despre prietenie, pentru că e singura noastră pasiune adevărată. Apoi am continuat să citesc și am descoperit că era vorba de o simplă poveste de amor și am fost tare dezamăgit. 

Vrajă a prieteniei, mulțumesc că exiști și-n viața mea! 

___________________
Întreaga colecție a lucrurilor simple:
60. Cerșetor - cu trimiteri spre toate bilețelele din perioada 2016 - 2019.

3 comentarii:

  1. Chiar ma intrebam ce catei au aterizat mai nou in gasca deja formata, apoi am vazut ca este o poza cu sursa :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au și pisoii noștri momente de tandrețe cu lătrătorii, dar nu-s niciodată pregătită pentru imortalizat. Cât despre aterizări, se pregătesc două decolări. Aș vrea să renunțăm la Jessie și la Whitey, dar doar de le găsim proprietari mai buni.

      Ștergere
    2. Slabe sanse, dar va urez noroc! :)

      Ștergere