marți, 17 decembrie 2019

DESPRE LUCRURILE SIMPLE (60) # CERȘETOR



  • Provocarea 7 texte în 7 zile, partea a doua. 
Se ia un borcan și sub capacul lui se depozitează pe bilețele toate fericirile anului. Sau se ia un blog și i se dă misiunea asta. Ia să mai completez c-o liniuță planul lui 2016/2017/2018/ 2019.
- exerciții de echilibru: a se identifica cel puțin o fericire în șapte zile curgătoare!

*
Fac parte dintr-o familie de sălbatici. Nu-i o noutate asta. De 35 de ani am un frate despre care nu știu de-i însurat or cu ce se ocupă. Presupun că nu-i măritat pentru că încă locuiește cu părinții, dar cum lipsește mult de acasă ăsta nu mai e un argument incontestabil. Pe mama o văd de două ori pe an și nici atunci nu-s prea multe de mărturisit. B. îmi comunică nedumerit că mai mult a reușit să converseze cu unchiu-miu în două zile decât cu tata în 3 ani. Și ce,  te mai surprinde întreb. Nu prea îmi răspunde lămurindu-se singur despre evidențe. 

Pentru că astăzi este ziua fratelui meu, aia de 35 de ani, mi-am amintit de un episod recent care-mi naște zâmbete încă. 

- Sor-mio, m-o sunat frate-miu să o sun pe mama să o întreb de ce electrocasnice are nevoie de la Vinerea Neagră...

Da, acesta este circuitul informației la noi în familie pe filieră fraternă. Frate-miu o sună pe soră-mea s-o întrebe despre mama și tata, eu o contactez identic. Nu există fratele nostru, doar fratele ei sau fratele meu, chiar de noi suntem surori.

- Păi, sigur îți zice că nu-i trebuie nimic...
- Păi, da! 
- Și ce i-ai spus?!
- Că eu vreau o mașină de spălat și bărbată-miu una de aia pe patru roți...
- Și eu vreau să-mi plătească școala de șoferi i-am aruncat automat întrerupând dorințele celorlalți membri ai familiei ei.
- Îi spun. Și pentru B. ce să-i cer?!
- Doamne ferește, nimic! Știi că el nu-i cerșetor ca noi ăștilalții...

Voi readuce de încheiere câteva rânduri pe care i le-am mai dedicat pe Zambetania, nu înainte însă de a spune cât de mult îi admir asumarea. Nu-l interesează să fie sociabil, nu face nici cel mai mic efort pentru a fi acceptat, refuză orice contact ca pe cea mai firească opțiune. Este exact ce simt și ascund sub zeci de eforturi și păsări de nici nu mai știu cât de rău mi-i binele: când o să mă fac mare vreau să fiu ca fratele meu mai mic. 
O adunat DD în el tot ceea ce o avut mai bun. Întotdeauna, de-o muncit or ba, o avut bani mai mulţi decât noi toţi. Nu-mi făcea niciun comision de nu era plătit,   la el comision însemna şi să meargă după pâinea din care să se hrănească şi el. Ca şi mama are darul de a-şi înmulţi înzecit toţi talanţii. Îl am şi io şi soră mea pe ăla de a face din zece bani zero bani, invers nu ne prinde. Iniţial când i-am găsit prezervativele pe bon fiscal m-am bucurat: iote, frate-miu nu-i virgin! apoi,  după o meditaţie de cinci secunde,  mi-am dat seama c-ar putea fi doar obiecte de trafic şi negoţ prin pustiurile pe care-şi petrece veacurile.
E ăl mai ordonat om de-l cunosc, cincizeci de cămăşi colorate aşezate la dungă, zece filme fiecare în caseta lui, fiecare şurubel, căblulel în cutiuţa lui, d' astea de te doare mintea numai enumerându-le. Ş-o tonă de cărţi citite, nu ca la alţii o tonă de restante. Şi acum îmi reciteşte cu plăcere scrisorile de dragoste din adolescenţă.
- Trebuie să-ți schimb laptopul, e praf! îmi tot zice B. de vreun an și mai bine.
- E cadou de la frate-miu, nici să nu-ndrăznești în viața asta!  

La mulți ani, frate-miu!
___________________
Întreaga colecție a lucrurilor simple:
48. Visării - cu trimiteri spre toate bilețele din perioada 2016 - 2018.
49. Iubirea B. 
51. Omuleții
53. Ochiul 
56. O femeie
59. Oameni de colecție

2 comentarii:

  1. La multi ani fretele lu Maria!!! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si atatia bani cate dorinte neimplinite sunt inca in familia restransa! :D

    RăspundețiȘtergere