vineri, 29 noiembrie 2019

CONVORBIRI CU MIRCEA DANELIUC

- Mărie, pân la capătul anului să catadicsești să citești toate cărțile neterminate!
- Voceo, mă strădui. Zău! 

Inventarul cărților în curs de citire

În teancul necititelor mai sunt fix 300 de pagini imposibile. 

De ce astă carte
Planul era ca pân la 1 decembrie să gat toate cărțile neterminate,  făr de a mai începe altele înainte de îndeplinirea misiunii urâcioase. Exact la ultimul volum am încălcat ordinul. 
Strigoi fără țară, prima întâlnire cu scriitura lui Mircea Daneliuc, a fost dragoste la prima citire. Știam magazinul unde-i găsesc alte titluri și deși se vând pe câțiva bănuți nu m-am îndurat (sunt falită) să-mi achiziționez decât unul. 3 lei au costat Convorbirile, pe care mi le-am dăruit de ziua mea împreună cu alte titluri de 5 steluțe. În librăria online sunt azi 25 de lei Convorbirile.

***** Un scriitor și încă un scriitor fac schimb de vorbe
La începutul lunii habar n-aveam că Mircea Daneliuc este scriitor, și scriitor. Acum am toate cărțile sale (slavă Cerului, sunt multe!) pe liste de dorințe. Anul ăsta o fi fost el prost pe multe dintre planuri, dar pentru lectură a fost cel mai bun dintre toți ăilalții.

Volumul este alcătuit din două texte ale lui Alexandru Petria dedicate lui Mircea Daneliuc și două capitole ce cuprind întrebări și răspunsuri adresate și primite pe e-mail între cei doi scriitori.

În Prefața intitulată O perioadă fastă autorul își mărturisește recunoștința pentru toată întâmplarea care s-o dovedit a fi volumul.
În lunile cât au durat convorbirile, cu pauze din aprilie până în septembrie, anul acesta, ne-am mai și zbârlit unul la celălalt, dar asta a făcut parte din firescul unor discuții dintre oameni cu personalitate. Și soții mai au dispute, apoi cei ce-și asumă cultura ca mod de viață... Dacă am fost câteodată nedelicat, îl rog să mă ierte. Mă bucur că am descoperit, în spatele măștii încetățenite de dur, un suflet sensibil, onoarea și verticalitatea cunoscându-i-le dinainte. Cu Mircea Daneliuc alături am simțit, încă o dată, că nu trăiesc de pomană.
A doua secțiune cuprinde un schimb de mesaje legate de scriitorul Mircea Daneliuc, opera, titlu cu titlu și câteva date biografice. Am descoperit migrena odată cu cinematograful se numește capitolul și este partea mea preferată.
Câteva gânduri despre Strigoi, singurul roman (din păcate) citit de mine, exact despre cea mai năucitoare dintre scene:
- ...Vreți o confidență? Episodul incestului nu era în planul inițial al cărții. Dar totul tindea ferm către asta, cuplul pe care-l făceau, abstinența, boala lui, și, într-o bună zi, s-a cerut pus în pagină. Asta m-a terminat. Nu ești sigur niciodată că ai suficientă experiență cu scrisul. Ai curaj? îmi ziceam. Nu știam dacă am. O dată aveam, o dată n-aveam, pentru că ar fi schimbat radical motivația narațiunii, cerea o fundamentare psihologică nouă. Trebuia să refac lucruri scrise deja. Am lăsat să treacă o noapte ca să-mi dau seama dacă mă ține cureaua.  
Cea de a treia parte este despre Mircea Daneliuc regizorul, opera film cu film și alte câteva date biografice,  se și numește Despre viață, despre filme. Secțiunea are meritul de a-mi fi amintit de câteva filme pe care le-am plăcut la prima vizionare și pe care-mi doresc să le revăd prin prisma mărturisirilor creatorului lor. Da, e un lung șir de recomandări capitolul. Faptul că Mircea Daneliuc oferă informații deloc măgulitoare, ba dimpotrivă, despre mari actori, regizori pe mine nu m-o afectat. Ce-o fost unul și altul în viața lui nu mă-nteresează. De-mi place opera respectivului, detaliile personale n-o fac nici mai bună, nici mai rea.

- ...Dar nu mă tem că greșesc. Mă enervez că vorbiți de parcă ați fi ratat.
- Ați folosit cuvântul ca verb sau ca substantiv?
- Verb.
- Așa, da. Toți ratăm, domnule Petria, o să vă dați seama. Moartea e ultima dintre ratări. Nu v-ați pus nicio clipă problema că poate e vorba de un bulbuc de înțelepciune bătrânească? Mai așteptați câțiva ani... Oricum, ratarea e bună, e dinamică, împinge lumea înainte. Succesul, nu.


Aproape de final, în Laudatio, mărturisește și Mircea Daneliuc ce-a reprezentat dialogul. Pare tot să nu-i vadă rostul, numindu-l sporovăială. Poate că doar se alintă, deși nu pare genul. 
Trebuie să-și mulțumesc, Alex Petria, că m-ai momit cu feisbucul și m-ai scos din bârlog. Din feisbuc n-am mușcat, deși știu cât de atașat ești de el; tot fără cont am rămas și tot sub amenințarea anonimatului pe care îl merit, ignorând această sâcâitoare agora. Dar din muțenie m-ai clintit, sunt bucuros să ți-o spun, deși sunt sceptic în fața oricărui taifas. 
Volumul se sfârșește cu două texte publicate-n 2013,   în Tribuna,  de Alexandru Petria. Critică de carte  despre reeditarea romanului Pisica ruptă  și apoi despre Ca un grătar de mici. Un picior de plai, cu șpițul (volum care era în magazinaș, dar l-am abandonat în favoarea unei farfurii de 4 lei). Sunt paginile care nu m-or cucerit pe atât de mult pe cât au izbutit  celelalte, e limbajul ăla pompos de specialist în cuvinte la care, drept zic, îs cam alergică. 
Nu o să vă răpesc din plăcerea lecturii povestind acțiunea. E un roman obligatoriu de parcurs pentru cei care susțin că sunt interesați de literatura română. O obligativitate plăcută asemeni fidelității într-o căsnicie cu dragoste. Mircea Daneliuc este un scriitor de talia regizorului omonim. (Turbo Daneliuc - pagina 211)

Despre steluțe
Pentru la anu' mi-am propus să citesc doar cărți de 5 steluțe. Cum voi face asta?! Orice volum, care se lasă abandonat mai mult de o zi, nu îndeplinește criteriul. Planul mai prevede că voi citi apoi pân la pensie toate cărțile neterminate-n 2020. Amin!

- O întrebare mai dură - vă temeți de moarte?
- E cineva care nu se teme, indiferent de vârstă? Tânăr, gândul e și mai groaznic. După un timp, viața te împinge să înveți a muri. Începi să te obișnuiești cu ideea, deși mulțumești în fiecare dimineață că mai vezi pomul de vizavi. Îți dai seama că ai început să te temi cu moderație. Poate că dincolo, dimpotrivă, rearuncarea în viață provoacă o spaimă similară. Plângem la naștere, de ce?
- Sunt sigur că e ceva dincolo, că trupurile noastre sunt un fel de "conserve". Ce vă imaginați că e acolo?
- Ce-mi imaginez eu am să vă spun în particular. Nu mă las atras pe terenul ăsta, pentru că orice ai zice devine hilar. Am să vă spun în schimb de ce mi-e frică. Sau v-am mai spus? Mi-e frică să nu plecăm cu caracterele dobândite aici, astfel încât să mai am de-a face cu toți nemernicii, pupincuriștii și turnătorii pe care i-am detestat, prefăcuți în sâmburi de lumină.

Întreaga poveste a Convorbirilor are meritul de a-mi fi întărit credința dintâi că Mircea Daneliuc este un autor ce-i musai de dat în urmărire.
Nu-i o carte ce mă va bântui (cum exagerat am impus la criteriile pentru 5 steluțe),  dar cele câteva ore în care am citit-o au fost înfășate în căldura, respectul, tihnirea, umorul celor două personalități într-un mod unic, aproape magic pentru aste vremi. 
Recomand. Voi reciti pagini de fiecare dată când mă voi întâlni cu o carte ori cu un film semnate Mircea Daneliuc.

  • Convorbiri cu Mircea Daneliuc - Alexandru Petria, editura Adenium, 2013, 211 pagini. 


Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele de n-aș fi atât de subiectivă:
*         cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**       volume cărora le-am citit toate paginile,  dar care nu mi-au  născut  niciun  zâmbet  or  emoție;  finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***      cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****    scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pentru care nu năzui să le recitesc;
*****  cărți care mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare,  care mă bântuie;  lecturi pe care abia aștept să le repornesc.

______________
În 2019 am mai citit:
  1. An/Organic - Florin Pîtea ***
  2. Dracula's Kitchen - Vlad B. Popa *****
  3. Suflete cusute - Anne Lamott ****
  4. Cea mai frumoasă poveste - Adrian Cioroianu *****
  5. Efemeride - Irvin D. Yalom *****
  6. Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr - C.S. Lewis ****
  7. Insula roboților - Petre Brown ****
  8. Patru bărbați plus Aurelius - Doina Ruști ***
  9. Povestea mea - Michelle Obama *****
  10.  Culorile rândunicii - Marius Daniel Popescu ***
  11. Regula de 5 secunde - Mel Robbins ***
  12. Terapia Integrării Trecutului - Ingeborg Bosch (Text 1); (Text 2)  ***** 
  13. Cele cinci limbaje ale iubirii - Gary Chapman *****
  14. Drum sângeros către moarte - Sven Hassel **
  15. Zuleiha deschide ochii - Guzel Iahina *****
  16. Fugara - Alice Munro *****
  17. Chipul - Alice Munro *****
  18. Terente - Zodia Zmeului / Doina Popescu - Brăila****
  19. Ochii dragonului - Stephen King *****
  20. Uciderea Comandorului (2) - Haruki Murakami *****
  21. Haruki Murakami - Ascultă cum cântă vântul  *** Pinball. 1973 ****
  22. Evanghelia după Pilat - Eric Emmanuel Schmitt ****
  23. O logodnă foarte lungă - Sebastien Japrisot *****
  24. Semn că te am - Ioana Chicet-Macoveiciuc ****
  25. Câmpul cu iarbă neagră - Belinda Bauer ****
  26. Fuga spre câmpul cu ciori - Savatie Baștovoi ****
  27. Nu putem evada din Istoria noastră. Cea mai frumoasă poveste, vol. II - Adrian Cioroianu *****
  28. Orașul fetelor - Elizabeth Gilbert ***
  29. Simona - Dara Codescu, Alice Năstase Buciuta ****
  30. Solenoid - Mircea Cărtărescu ***
  31. Visul călătorului - Stelian Zamora ****
  32. Frankenstein - Mary Shelley ****
  33. Inocenții - Ioana Pârvulescu ***
  34. Podul de lut - Markus Zusak *****
  35. Femei care iubesc prea mult - Robin Norwood *****
  36. O lună de duminici - John Updike****
  37. Viața lui Darwin - Michael White și John Gribbin****
  38. Manuscrisul fanariot - Doina Ruști ***
  39. Strigoi fără țară - Mircea Daneliuc *****
  40. Tommy și prietenii săi - Jerome K. Jerome **

4 comentarii:

  1. " Pentru la anu' mi-am propus să citesc doar cărți de 5 steluțe. Cum voi face asta?! Orice volum, care se lasă abandonat mai mult de o zi, nu îndeplinește criteriul." - vedea-te-as!!! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Io mă văz. Deja mi le-am selectat. Vreo 20 le am la pat să nu mă prinză 1 ianuarie făr de ele:)

      Ștergere
    2. Musai sa vezi turnul de carti in continua crestere de pe boxa lui Paul!!! :D A renuntat sa ma intrebe de ce am ales locul ala pentru a aranja artistic cartile ce asteapta sa fie citite :D

      Ștergere
    3. Vezi ce spațiu mai furi de la Paul, vin și eu cu un teanc de ... necitite:)))

      Ștergere