miercuri, 17 iulie 2019

GEM DE CORCODUȘE ÎN 3 CULORI

Nici corcodușe n-am în livada cea mare,  doar corcoduși făr de număr și făr de fructe. Malurile Timișului însă-s pline de pomi doldora-n rod, din care m-am și autoservit, pentru azi doar c-un kil jumate,  pentru un gem în trei culori. 

INGREDIENTE
(din care am obținut 1.2 kilograme gem și 300 grame sirop)
  • 1.5 kilograme corcodușe (galbene și roșii) făr de sâmburi
  • 750 grame zahăr

PREPARARE
  • Eu am fiert gemul de corcodușe roșii separat de cel al fructelor galbene. Am spălat bine fructele, le-am tăiat în două după ce le-am îndepărtat codițele și le-am scos sâmburii. Altă metodă nu a funcționat, fructele nu erau suficient de coapte pentru a îndepărta sâmburele prin simpla apăsare.
  • Am cântărit cele două categorii făr de sâmburi: 600 grame roșii, 900 grame galbene. 
  • Într-o tigaie am așezat corcodușele roșii, am presărat jumătate din cantitatea lor, adică 300 de grame,  de zahăr peste ele și le-am lăsat 4 ore la frigider.
  • Identic am procedat cu cele galbene. 900 de grame făr de sâmburi cu 450 grame de zahăr presărat pe deasupra, făr de amestecare, puse-ntr-un bol și lăsate la rece 3, 4 ore. Ambele poze sunt cu fructele și zahărul scoase de la rece.
  • După șederea în frigider,  am pus pe foc corcodușele roșii,  în tigaia în care au stat cu zahărul. Abia de era puțină zeamă adunată. Am amestecat ușor de câteva ori, nu fu risc de ardere pentru că după primul clocot siropul s-a-nmulțit. 
  • Când gemul a început să se îngroașe am scos o parte din siropul fierbinte (100 grame) într-o sticlă sterilizată. Am continuat fierberea, cu amestecare ușoară, vreo 20 - 25 de minute de la primul clocot. 
  • Când fructele au devenit translucide și siropul gros, am oprit focul și-n borcane sterilizate prin fierbere am turnat gemul fierbinte. Le-am închis cu capace (sterilizate asemeni borcanelor), le-am întors cu fundul în sus și le-am înfășat în prosoape groase. Le-am lăsat peste noapte să se răcească astfel. 
  • Le-am mutat pân la iarnă în beci.
  • La fel am procedat cu fructele galbene. Deosebirea a fost că și-au lăsat încă de la rece multă zeamă. În timpul fierberii aceasta s-a dublat. În astă etapă am scos 200 de grame pentru sticla de iarnă. 



ALTE MENȚIUNI
  • Pentru mine rețetele cu corcodușe sunt o noutate, ziceam și la cele murate, AICI. Uneori bunica le folosea la acrit borșurile când erau crude, foarte rar își făcea compot cu ele coapte. Peste tot erau lăsate să cadă din pom și adunate apoi pentru țuică. Îs curioasă de mama are habar de alte rosturi ale corcodușelor, n-aș crede. 
  • Deși am pregătit cel puțin 5 rețete de gem or dulceață pornind de la aceeași sursă de inspirație, ACEASTA, abia acum am fost atentă la accentul pe care fetele îl pun pe cratița în care acestea se fierb. De este un vas cu gura largă și pereții nu înalți,  focul mediu, imediat se evaporă apa și amestecul de fructe  cu zahăr se leagă. În puțin peste o oră am avut gata cele două gemuri.
  • La fierbere nu s-a format spumă deloc. 
  • Sper să izbutesc pentru următoarele fructe (caisele încă-s nepublicate) să-mi cumpăr termometru. Pentru gemuri trebuie să ajungă la 105 grade Celsius. 
  • Eu, ca de fiecare dată, am scos o parte din siropul fiert și-l voi păstra într-o sticlă, la rece, pentru însiropat prăjituri și pentru băut diluat cu apă. Voi reveni și cu o rețetă separată pentru nectar din corcodușe. Altfel ar fi trebuit să fierb gemul mai mult și sigur pierdeam culoarea corcodușelor. Siropul din sticlă este roșu (1/3) amestecat cu galben (2/3).
  • Când am repartizat gemul fierbinte în borcane, după ce am umplut unul cu cel din corcodușe roșii și un altul cu cele galbene, tot ce a rămas am amestecat și am obținut un portocaliu frumos, chiar de prea închis pentru gusturile mele. 
  • Pentru că gemul din corcodușe galbene a fost exact pentru un borcănel, nu am avut la poze decât o lingură pe care am adăugat-o în paharul cu cele 3 culori, este primul strat de sus, mi-ar fi plăcut pe felia de cozonac să defileze toate cele trei.  
  • Voi reveni, aici, c-o actualizare pentru cele trei culori într-un singur borcan, nu ca azi 3 culori în 3 borcane ș-un pahar.
  • Gemul este acrișor și-l voi testa, din ăst motiv,  pe multe prăjituri. Între foi cu fulgi de cocos pare să se combine perfect. 

ACTUALIZARE

  • Voi reveni, aici, c-o actualizare pentru cele trei culori într-un singur borcan, nu ca azi 3 culori în 3 borcane ș-un pahar. N-am izbutit ce mi-am propus, cele 3 culori s-au amestecat. Poate voi găsi o soluție pentru ăst moft anul ce vine fiind mai atentă la combinația galben - roșu și la cantitatea din fiecare strat. 
  • După 3 luni am deschis primele borcane. Gemul s-a mai îngroșat și pare mai dulce decât la repartizarea în borcane. 





    2 comentarii: