miercuri, 12 iunie 2019

3 UMPLUTURI PENTRU COZONAC




  • Provocarea Săptămâna cozonacilor (3)

Dacă este vreo rețetă pe care să refuz a o scrie, apăi îi sigur cea de cozonac. Nici de mi-aș pune în fața ochilor Provocarea 3 rețete de cozonac în 15 zile, tot n-aș face-o. Cei mai frumoși cozonaci sunt cei pe care nu-i pozează nimeni, ăsta-i primul neajuns. Al doilea, la fel de important, constă în lungimea textului. Da, asta provocare, scrie o rețetă de cozonac în zece pași și atât! Și, ce m-am gândit, în aste condițiuni?! Ia și scrie, mata, o rețetă de cozonac în fiecare zi, dacă tot te vaiți de ritmul una Paște, alta Crăciun! Da, știu, mă iubesc tare!



Ăsta e un cozonac ratat (n-o crescut,  posibil drojdia fu cauza or cantitatea mare de umplutură). E de anul trecut,  de la Paște. Mi-am tot propus să-l refac, dar cum n-am izbutit, voi arhiva detaliile care mi-au plăcut mult. Nu văz rost să scriu rețetă pentru aluat (sunt multe în arhivă), dar cea mai  bună este doar cea care reușește întotdeauna.  


TREI UMPLUTURI PENTRU COZONAC
(Pentru un singur cozonac sunt cantitățile fiecăreia)

1. UMPLUTURĂ CU NUCĂ ȘI RAHAT

  • 100 grame nucă măcinată
  • 100 grame zahăr
  • 75 grame unt topit
  • 15 grame cacao cernută
  • 50 grame stafide rehidratate
  • 75 grame rahat tăiat cubulețe
Se amestecă toate ingredientele (făr de rahat) într-o pastă omogenă, care se întinde pe foaia de aluat și apoi se adaugă rahatul. Mie îmi place foarte mult, după cum o dovedesc nenumărate rețete,  rahatul (și la cozonacul făr de umplutură îl folosesc din ăst motiv). 


2. UMPLUTURĂ CU PORTOCALE
  • 150 miez de nucă (atunci când nu am,  folosesc biscuiți măcinați)
  • 50 grame zahăr
  • 150 grame gem de portocale
  • vanilină
  • 50 grame portocală confiată tăiată bucățele
Se amestecă toate ingredientele  într-o pastă omogenă, care se întinde pe foaia de aluat. Portocala a devenit un ingredient des utilizat în bucătăria mea abia după ce am descoperit-o în laborator. Când nu am gem de portocale, îl înlocuiesc cu gem de caise. 


3. UMPLUTURĂ CU CIOCOLATĂ ȘI VIȘINE
  • 100 grame zahăr
  • 100 grame fulgi de migdale
  • 75 grame unt topit
  • 50 grame vișine (decongelate au fost)
  • 50 grame fulgi de ciocolată
Se amestecă toate ingredientele (făr de vișine) într-o pastă omogenă, care se întinde pe foaia de aluat și apoi se adaugă fructele bine scurse de zeamă. Cozonacul cu vișine este cel dintâi pe care l-am pregătit, în 2008, și nu știu dacă doar din nostalgia tinereții este preferatul meu. 



ALTE MENȚIUNI
1. Dacă,  din varii motive,  am o compoziție prea densă, adaug lapte în cantitatea necesară pentru a putea întinde cu ușurință umplutura pe aluat. 

2. Credeam că damblaua cu împăturitul aluatului e recentă, dar dovezile mărturisesc că și anul trecut eram deja molipsită. 
Metoda 2019:


Varianta 2018:  foloseam pentru întinderea și împăturirea aluatului abia frământat o tavă unsă cu unt (o metodă mult mai simplă) și pachetul astfel obținut îl împărțeam în câte bucăți era nevoie pentru umplut. Nu ca azi când împart aluatul (după prima dospire!) și împachetez fiecare bucată separat. Am uitat complet de ea. Abia o văzusem la Oana. 



3. Tot atunci eram fascinată de modul de coacere din laborator: tava unsă cu unt se tapetată cu zahăr (se formează o crustă delicioasă, dar acasă mi s-o ars de fiecare dată zahărul) și aluatul sul se taie în felii groase, care se așează neregulat. Trebuie avut grijă să nu existe spații mari goale între ele. 





Cozonacul astfel montat se lasă la crescut până își dublează volumul (eu după 3 ore îl aveam ca la început, deci l-am copt, neavând de ales).
Bucățile de aluat umplut se ung înainte de coacere (la fel ca la orice cozonac). 
Nu se arde umplutura în timpul coptului, nu mai mult decât suprafața cozonacului ce e integrală din aluat. După primele 20 de minute, se acoperă cozonacul cu hârtie cerată și se continuă coptul până la testul scobitorii curate. 
La fel și după coacere,  se unge cu sirop,  evitând or ba părțile cu umplutură.






4. Inițial, am gândit 3 cozonaci, fiecare cu o umplutură diferită.  Pentru că ar fi însemnat să-i tai pe toți pentru a le afla gustul, deși îi montasem în tăvi, m-am sucit. În fiecare formă am pus bucăți din toate cele 3 umpluturi, astfel am putut dărui doi integrali. Nu că aș avea  o problemă cu asta. Fac pachete  cu jumătate de felie de cozonac sau cu trei sferturi dintr-o bucată la fel de senină. 

5. Arhiva Zambetaniei are și alte umpluturi (cu prune sau cocos), le-am scris azi doar pe cele 3 pentru a nu le pierde evidența. 

Mulțumesc, Provocareo, că m-ai scăpat de o restanță atât de veche și că mi-ai amintit cât de mult îmi place îndeletnicirea asta! 
Facerea cozonacilor, nu scrierea lor, drăguțo!

4 comentarii:

  1. Hai ca m-ai dat pe spate! Faina ideea!♥
    Imi plac mult de tot provocarile ce ti le impui! Cred ca-ti fur si eu ideea :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar te rog să o furi! Sunt bolnavă de provocatită, e clar! Aș vrea să profit de toată perioada asta liberă dedicând-o blogului pentru că este o activitate care mă fericește încă, una dintre foarte puținele.

      Ștergere