miercuri, 29 mai 2019

BRIOȘE CU CIOCOLATĂ ȘI CĂPȘUNI






  • Provocarea 7 texte în 7 zile - ce vrei tu, Mărie, numa scrie! - episodul 3/7
Da, Iola, știu că nu-s brioșe, ci cupcakes!
Am pregătit rețeta Crisei de chec, ASTA , în nenumărate variante:  brioșe, chec, minibrioșe,  cu fulgi de ciocolată, stafide, rahat, fructe proaspete sau congelate. Există pe internet o versiune cu ingredientele în 7 pahare (e grozavă, dar diferită), aci îs în 5 căni de 250 mililitri. 


Brioșele de azi le-am pregătit, în weekend,  pentru ziua de naștere a doi dintre cei patru prunci pe care i-am căpătat împreună cu orașul cel nou. În aprilie fu a celorlalți doi, astfel că mama lor cu două evenimente a bifat patru aniversări și noi cu de două ori câte 4 cadouri asemeni. Pentru că mi s-o stricat cardul de la aparatul foto nu le-am dăruit de aniversare, ci după vreo două zile când m-o salvat B. din năcaz.  

Pentru 32 de brioșe (sau 2 checuri), ingredientele sunt:
  • 5 ouă
  • 1 cană de zahăr - l-am redus la 200 de grame, 250 de grame cântărea cel din cană;
  • 1 cană de ulei - am folosit doar 200 grame din 250;
  • 1 pahar de iaurt - am folosit 200 grame smântână 20%,  Crisa recomandă iaurt 10% grăsime. 300 grame erau în cană când am cântărit smântâna;
  • 2 căni de făină - m-am oprit la 350 de grame din vreo 400;
  • 1 plic praf de copt (10 grame) - în rețeta originală era o linguriță bicarbonat stins cu oțet;
  • un praf vanilină;
  • un praf de sare;
  • am completat cu 250 grame  de căpșuni pentru că s-au copt în grădină cele dintâi. 

Pentru cremă și decor:
  • 400 grame ciocolată albă
  • 400 grame frișcă lichidă
  • colorant albastru, vișiniu
  • bombonele colorate - Unirea confetti de ciocolată scria pe ambalaj, un plic turcoaz, de 30 grame. Nu doar că arată a mini M&M, dar au același gust delicios.

FACEREA


  1. În bolul mixerului am spart cele 5 ouă, am pus praful de sare și le-am bătut la viteză mare până și-au dublat volumul.
  2. Am adăugat în 3 tranșe zahărul amestecat cu vanilina continuând mixarea până la dizolvarea acestora.
  3. În compoziția ouălor am turnat treptat uleiul reducând viteza la treapta cea mică.
  4. Apoi smântâna.
  5. La final am cernut făina cu praful de copt și le-am încorporat pe cât de repede s-a putut prin mișcări scurte ale mixerului.
  6. Am adăugat căpșunele pe care le-am tăiat în două sau patru în funcție de mărime (cele mai multe erau mici și le-am lăsat întregi) și le-am amestecat ușor cu o spatulă în aluat.
  7. Am turnat compoziția în tava specială de brioșe în care așezasem chese. Am încercat să umplu 2/3 din fiecare poziție.
  8. În cuptorul preîncins  le-am copt 40 de minute la 180 de grade, dar n-am nicio bază la temperatură. Testul suprem este cel al scobitorii care trebuie să rămână curată după ce este introdusă într-o brioșă teoretic coaptă. Le-am lăsat la răcit cât am pregătit crema.
  9. Am topit pe baie de aburi ciocolata ruptă bucăți mici și frișca. Le-am lăsat o noapte la rece și a doua zi le-am mixat la viteză mare până s-au spumat. Poate fi răcită un ceas la congelator înainte de aerare sau 4 ore la frigider. 
  10. Am adăugat colorantul în ganache și pe acesta în poșul cu dui stelat.
  11. Am decorat fiecare brioșă în parte cu bombonele și decorațiuni speciale din hârtie. 



ALTE MENȚIUNI
  1. Forma mea de brioșe are dimensiunile 4.5 (baza)  x 7 centimetri (în partea superioară). 
  2. Mi-am dorit să combin căpșunele cu ciocolată de lapte însă mi s-a tăiat crema de vreo 3 ori (teoretic se repară de este ținută câteva secunde pe baie de aburi, n-am reușit s-o vindec astfel);
  3. Pentru că Penny a devenit unul dintre magazinele noastre preferate, am devenit fanii produselor sale din marca Hanul boieresc. Am cumpărat ciocolată cuvertură, 5 lei 250 de grame. A fost delicioasă cea albă, cea cu lapte n-avea nimic special. 
  4. Căpșunele mele nu sunt foarte aromate, de le mai lăsam să se coacă le terminau păsările de ciugulit pe toate. Dar în combinația aceasta sunt ușor acre și gustul final al brioșelor se echilibrează perfect;
  5. Se păstrează foarte proaspete câteva zile. Eu le-am ținut și 7 zile în frigider, ba un chec l-am păstrat vreo lună la congelator. Îl scot la temperatura camerei câteva ore când am nevoie de el, are gustul și consistența din momentul coacerii;
  6. Cantitatea aceasta de zahăr este potrivită pentru un desert ponderat de dulce. O folosesc și în cazurile în care nu completez cu cremă, pentru că nu-mi plac dulciurile extreme.
  7. Brioșele acestea (cândva voi aduce și rețeta cu unt din laborator) nu sunt dintre cele pufoase și uscate (ca la pandișpan). Sunt ușor umede și dense, foarte sățioase. 
  8. Brioșele se coc în hârtiile speciale (chese) doar în tăvile destinate lor. Mă întreba cineva zilele trecute de ce nu le-a putut coace în tava aragazului. Există unele chese dintr-un carton dur, nu le-am testat la copt, e posibil să reziste într-o tavă normală, dar pentru cele din hârtie este imposibil. Mai bine se toarnă compoziția în tavă și se coace ca o prăjitură ce se decupează/taie ulterior dacă nu se dorește în forma de chec/guguluf și tava de brioșe nu există. 
  9. Cât timp s-a copt prima tavă, am păstrat restul de compoziție în bucătărie. Cred că pe ultimele le-am turnat după două ore de la facere. 
  10. În cel mult 30 de minute ar fi trebuit coapte chiar la o temperatură mai mică (160 de grade) dar eu am probleme cu toate cele 3 cuptoare pe care le folosesc. De fiecare dată a durat cel puțin 40 de minute pentru brioșe, la chec ajung și la două ore. 
  11. Intenția mi-a fost să colorez crema în nuanțe pale, dar am scăpat cutia de pudră vișinie în cremă și nu am mai avut cum să o salvez. Data viitoare voi folosi piure de căpșuni pentru colorare. 

Știu că am scris mult pentru o rețetă extrem de simplă. Îmi cam fu dor să fac asta. 

2 comentarii:

  1. Alor mei le place nuca in checul asta :) Ma bate gandul sa fac unul cu lamaie :D
    Ai uitat sa treci ouale in lista de ingrediente :D
    Vreau si eu un ornator din ala de face moturi perfecte de crema!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La variante cu lămâie îl am pe perfectul ăla cu mac de la tine:) Am duiuri pe care nu le folosesc, da-s mult mai mici toate, ăsta e singurul nimerit la o revistă.

      Ștergere