miercuri, 3 aprilie 2019

TORT DE POST CU TRANDAFIRI ȘI COCOS



Înainte de a pregăti prăjitura cu ananas și cocos, ASTA,  gândisem un tort. Cum îmi fu teamă că-mi va pieri repede cheful de dulcegării, m-am limitat atunci doar la blat. Astăzi mi-am mai tras un șut în fund pentru a mă urni din deznădejdea în care vegetez (se adună acuș luna).

  • Pentru că mă plictiseam alternând stări proaste cu stări foarte proaste, m-am provocat să realizez și să public 7 rețete în 7 zile. Azi e despre 3/7. 

5, 4, 3, 2, 1! Lansare!


COMPOZIȚIE
  • 3 blaturi de cocos 
  • 3 straturi dulceață de trandafir  - 200 grame dulceață (îmi era poftă și am cumpărat-o, dar am descoperit repede că uitasem de ce nu-mi place, pentru că scârțâie trandafirul când îl mănânc)
  • 3 rânduri cremă de cocos 
  • bezele din aquafaba,  petale uscate de trandafir (mulțumesc, Cerasela!), bombonele roz pentru decor


BLATURILE DE COCOS
Este rețeta de la prăjitura anterioară ziceam (n-am mai adăugat stafidele, ciocolata, ghimbirul, ananasul).

INGREDIENTE 
Am copt o singură foaie în tava de 25x35 centimetri. După coacere am decupat două discuri cu forma de 16 centimetri și încă două jumătăți din resturi pe care le-am unit pentru cel de al treilea blat. Puteam împărți compoziția la trei și să coc pe rând  blaturile. În teorie poate fi copt tot în tava de 16 centimetri și apoi tăiat pe orizontală în 3. N-am idee în practică de-i posibil (pare sfărâmicios). 
  • 60 grame fulgi de cocos
  • 280 grame făină
  • 150 grame zahăr
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1/2 linguriță sare
  • 250 grame lapte de cocos  
  • 80 grame ulei
  • 1 linguriță oțet
  • esență vanilie


FACEREA
  1. Am amestecat ingredientele uscate într-un bol.
  2. Le-am adăugat pe cele umede și am amestecat foarte puțin, doar cât să le omogenizez.
  3. Am turnat compoziția  în tava acoperită cu hârtie de copt și am nivelat-o.
  4. În cuptorul preîncins la 180 grade am copt foaia 35-40 de minute până a devenit aurie. 
  5. După răcire am decupat 3 discuri cu forma de 16, cel de al treilea din bucăți. 

CREMA DE COCOS
Am pornit de la crema cu griș pentru prăjitura Albinița (nu o am pe blog încă) înlocuind doar laptele cu lapte de cocos și untul cu grăsime de cocos.


INGREDIENTE 
  • 500 grame lapte de cocos
  • 250 grame zahăr
  • un praf de vanilină
  • un praf de sare
  • 100 grame griș
  • 300 grame grăsime de cocos (stratul care se întărește deasupra în conserva cu lapte de cocos)


FACEREA
  1. Am pus laptele la fiert cu zahărul, vanilia și sarea.
  2. Când a început să clocotească am turnat în ploaie grișul.
  3. Am lăsat crema pe foc până a început să se îngroașe.
  4. Apoi a stat la răcit.
  5. Am mixat la viteză mare câteva secunde grăsimea de cocos și i-am adăugat pe rând câte o lingură din budinca de griș răcită.

ASAMBLARE TORT
  • Direct în forma de 16 centimetri am așezat prima foaie de blat și am uns-o cu un strat subțire de dulceață din trandafiri (nu am folosit folie de acetat pentru că nu am găsit-o).
  • Am întins peste dulceață 1/3 din crema de cocos.
  • Peste cremă am presat blatul numărul doi, peste care am întins dulceață.
  • Peste dulceață iară 1/3 cremă.
  • Apoi ultimul blat și stratul lui cu dulceață de trandafiri.
  • Ultima parte de cremă am pus-o într-un poș cu dui stea și am mâzgălit un model peste care am așezat bezele cu aquafaba (ACI rețeta) și petale de trandafir. 
  • Am lăsat tortul o noapte la frigider și a doua zi l-am scos din formă și l-am mutat pe o farfurie.  


ALTE MENȚIUNI
  1. Este un desert cu o aromă intensă de cocos, după cum era și firesc citindu-i ingredientele.
  2. Blaturile nu sunt însiropate și nu se înmoaie de la creme sau dulceață. Sunt blaturi umede după coacere, dar nu și însiropate. Mi le-am dorit astfel pentru a evita suplimentarea zahărului. 
  3. Din cauza granulației grișului, crema nu este fină. Cum nici blatul nu este pufos, îmi place grozav combinația aceasta aspră.
  4. Nici blaturile, nici crema nu sunt dulci, de aceea dulceața de trandafiri completează fericit combinația, inclusiv prin aroma tare.
  5. Bezelele și bomboanele decorative se topesc foarte repede în contact cu crema. Recomand deci adăugarea lor în momentul servirii. 
  6. Mă-ntorc la tortul acesta cândva pentru a-l testa în varianta cocos-lămâie. Dintre toate alăturările din laborator (nucă-pere, căpșune-brânză, portocale-ciocolată neagră) cocos-lămâie este pentru mine pân la capăt perechea perfectă. 

*

3 aprilie este întotdeauna aniversat în familia mea cu tort de post. E ziua soră-mii preacuvioasa.  Să ne trăiești și să le trăiești preaplin întru mulți ani! N-am adunat  bani pentru plimbat trandafiros 600 de kilometri (după cum ne fu intenția), dar de te grăbești mai prinzi o feliuță.  Te-mbrățișez. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu