vineri, 12 aprilie 2019

REGULA DE 5 SECUNDE - MEL ROBBINS


Provocarea 7 texte în 7 zile, episodul numărul 5. 

_______________
Inventarul cărților în curs de citire

  • Deși planul lui 2019 poruncește să citesc doar dintre cărțile neterminate ale anului trecut, de la a doua carte am încălcat restricția. Păi ar însemna să trudesc la patru volume tot anul, căci  n-am descoperit butonu' care-mi dă dezlegare pentru cărțile sunt scrise și spre a fi abandonate înainte de ultima pagină
În speranța că voi ajunge cândva să citesc doar o carte, treacă de la mine, hai, două, am introdus raportarea necititelor. Dintre cele începute în 2018 am neterminate din 6 ș-am pornite din 2019 încă bucăți. Motiv pentru care, de săptămâna viitoare, începe provocarea Ai 15 zile să termini 7 dintre cărțile începute!


De ce astă carte
Pentru că mi-a dăruit-o Crisa-n martie,  2019. Mai am unele de la ea necitite dintr-un martie al lui 2017 și pentru a evita năcazu' am pornit lectura ăsteia imediat (amândurora, dar despre cea de a doua când va fi gata).  

*** 5 - 4 - 3 - 2 - 1 - lansare!
Am citit cartea asta uitându-mă la televizor. E noua mea metodă. Pare să funcționeze mai mult decât cealalta, normala, cu timpi dedicați. E un volum ce se citește extrem de rapid, cel puțin pentru mine așa fu. N-am avut nicio așteptare, n-am presupus că după ce voi fi citit ultima pagină mă voi trezi cu știința succesului vieții în capul meu, chiar de asta se promite pe toate rândurile.   

Am citit-o în paralel cu volumul despre care am scris ieri, Culorile rândunicii. I-a fost jumătatea perfectă. Citeam treizeci de pagini din cartea galbenă pe repede înainte, mă opinteam apoi în toate rândurile unei file din Rândunici, mă-ntorceam la Regulă să recuperez timpii. 

Cartea este plină de mărturii ale oamenilor cărora aplicarea Regulii le-a schimbat viața. Sunt și multe capitole dedicate demonstrării științifice a principiilor Regulii. Pe mine nu m-a prins. Dacă după Magia ordinii și întâlnirea cu Marie Kondo mi-am aruncat mai mult de jumătate dintre lucrurile nefolositoare și continuu să o fac după trei, patru ani cât or fi trecut de atunci, după Regula de 5 secunde am rămas la fel de inertă în confortul meu. Citind despre esența Regulii m-am gândit adesea la Conversațiile cu Dumnezeu pe care le-am adorat (ACI am povestit volumul 1). Și  Neale Walsch propovăduiește despre:
  • Prima Lege este că voi puteți să fiți, să faceți și să aveți orice vă imaginați. A Doua Lege este că voi atrageți lucrurile de care vă este frică
  • Viața este o creație, nu o descoperire. Voi nu trăiți în fiecare zi ca să descoperiți ce vă rezervă ea, ci ca să o creați. Voi vă creați realitatea în fiecare clipă, probabil chiar fără să o știți.
  • Universul seamănă cu o mare mașină Xerox; el produce, pur și simplu, nenumărate copii ale gândurilor tale. Există deci un singur mod de a schimba totul. Trebuie să-ți schimbi felul de a gândi.
  • Dă-i înainte și fă ceea ce-ți place cu adevărat să faci! Nu face nimic altceva. Ai atât de puțin timp. Cum poți să te gândești să irosești o clipă făcând ceva ce nu-ți place, numai ca să-ți câștigi existența? Ce fel de existență este aceea? Nu este o existență, este o moarte.
Pentru că am găsit pe Youtube Conferința TEDx susținută de Mel Robbins despre Regula de 5 secunde, am dat copy/paste. Deși cartea are 268 de pagini, putea fi scrisă în astea 18 rânduri.  
Mintea poate procesa o expresie facială în 33 de milisecunde. Se mișcă al naibii de repede. Și mai face ceva repede. Dacă aveți impulsul de a face ceva și nu acționați în cinci secunde, trageți frâna de urgență și ideea dispare. O ucideți! Dacă aveți impulsul să dansați și nu vă ridicați în 5 secunde, veți trage frâna de urgență. Dacă vă place unul dintre vorbitori și nu faceți ceva în 5 secunde să scrieți, să trimiteți un text, orice ca să prindeți ideea, veți trage frâna de urgență și ideea dispare. Problema e acțiunea, nu lipsa de idei. Ucideți ideea. Nu e vina mea. A nimănui de fapt. Vouă vă faceți asta. Opriți-vă! Contez pe voi. 1 la 400 de trilioane. Aveți multe de făcut! Și nu se va petrece în minte. Vreau să faceți ceva astăzi. La petrecere - care va fi în curând - cred că toți avem nevoie de un cocktail, practicați regula celor 5 secunde. Vedeți pe cineva și aveți un impuls. Pare interesant? Intrați în vorbă! Sunteți inspirat de cineva și aveți o nelămurire? Întrebați! De asta sunteți aici! Experimentați și veți fi surprinși de rezultat. Și mai vreau să știți că tot ce fac: emisiune radio sau televizată, cartea pe care o scriu, articolele sunt pentru voi. Și dacă pot face ceva să vă determin să faceți ce nu aveți chef, să obțineți ce vă doriți, o voi face. Dar trebuie să vă mișcați, să deschideți gura și să cereți. Ați înțeles? Bine! Faceți asta. Mulțumesc! Mulțumesc! Ridicați-vă! Ați avut acest impuls, ridicați-vă! ( ACI sursa )
Momentul acesta îmi amintește de un filmuleț de pe Facebook. Doi străini, un ea și un el, se întâlnesc zilnic, dimineața și seara, în liftul clădirii în care muncesc împreună. De fiecare dată ea își imaginează cum interacționează cu el și apoi vor trăi fericiți pân la adânci bătrâneți. În toate momentele alea nu zice nimic. El, în tot timpul cât ea se perpelește cum să-l abordeze, face același scenariu: îi voi vorbi, vom ieși împreună, vom muri împreună. La fiecare nouă întâlnire, liniște din ambele tabere, doar închipuiri. Apoi ea pleacă de la locul respectiv de muncă și nu se vor mai întâlni niciodată. Eu l-am pocit povestindu-l astfel. Sunt câteva secvențe de tristețe și durere fizică absolut copleșitoare în el. De-ar fi acționat măcar în ceasul 25 unul dintre ei... He, he, de-am fi urcat în miile de trenuri pe care le-am avut!

Mă amuz uneori, când n-am chef de nimic, începând să număr: 5, 4, 3, 2, 1, șezi blând, Mărie!   Sunt conștientă că nu aceasta este calea, dar nici nu mă pot preface că este o metodă spectaculoasă pentru a evita procrastinarea infinită.  

Probabil într-un alt moment al vieții, când aș fi fost mai relaxată, acum mă-ncordează toate cele, cartea asta ar fi sădit direct rod. Deși oamenii care mărturisesc că viața le-a fost schimbată nu sunt niciodată dintre cei relaxați, ci doar de ăștia deznădăjduiți. 

Sunt multe explicații științifice pentru lene și efectele ei, pentru rezultatele dezastruoase ale celor 5 minute pe care le mai dormim după ce sună alarma și ale tuturor amânărilor, nu e deloc o carte făr de rost, ci doar una care s-o lovit de mine în incompatibilitate. 


Despre steluțe
A fost o lectură ușoară și relaxantă. Probabil pentru mulți dintre oamenii din lumea-ntreagă este o carte de 5 steluțe. Pot pricepe și de ce. 
Pentru mine a fost ca o reclamă de aia stridentă și sufocantă de la Teleshopping. Și asta nu pentru că mă uitam la televizor în timp ce citeam cartea, ci pentru că așa este editată, gândită. Te abuzează zeci de căsuțe cu mesaje de recunoștință pe care autoarea le primește de la cititori, exact ca pe ecranul televizorului pe care nu mai poți citi știrea din cauza tuturor mesajelor ce apar în susul, josul și pe diagonala acestuia. Lasă-mă bre să mă dumiresc ce vinzi și poate te-oi cumpăra. Dacă tu în loc să-mi vorbești despre tine îmi aduci toate ridicările în slavă ale altora, atunci dă-mi voie să trec mai departe de toată zarva. 

La un moment dat mi-am pierdut semnul de carte (adică bilețelul pe care-mi notasem citate) și pentru că se repetă la infinit aceleași principii n-am știut de-am continuat de unde am rămas ori am sărit zeci de pagini. Asta e imaginea corectă a lecturii ăsteia pentru mine.  

  • Regula de 5 secunde - Mel Robbins, editura Lifestyle Publishing, 2018, 268 pagini. 


Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele de n-aș fi atât de subiectivă:
*          cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**        volume cărora le-am citit toate paginile,  dar care nu mi-au  născut  niciun  zâmbet  or  emoție;  finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***        cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****       scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pentru care nu năzui să le recitesc;
*****    cărți care mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare,  care mă bântuie;  lecturi pe care abia aștept să le repornesc.


________________

6 comentarii:

  1. "...după Regula de 5 secunde am rămas la fel de inertă în confortul meu" :))))) Exact aceeasi impresie am avut-o si eu :D
    Tipa e misto si are multe idei faine. Eu o urmaresc de ceva vreme :) La un moment dat chiar m-am inscris la un program demarat de ea pentru resetarea gandirii. Mi-a placut tot ce zicea acolo si mi se parea ca rezolvarile date sunt cele mai logice si faine din cate am primit. Cu toate astea nu ma surprind punand in practica ceea ce am aflat. Este ca sloganul ala "pentru o viata sanatoasa beti 2 litri de apa si faceti miscare" - il vezi, il aprobi, apoi iti vezi de ale tale :)
    Uneori ma gandesc cu tristete ca nu am puterea sau curajul sa pun in aplicare macar o parte din ceea ce stiu cu certitudine ca imi va imbunatati viata. M-am obisnuit poate prea tare sa ma plang, sa cer intelegere, sa pretind dragoste neconditionata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a plăcut și mie mult înregistrarea de la TEDx! Nu am nicio îndoială că mărturiile spectaculoase din carte sunt reale, pentru mine a fost sufocant numărul lor. Probabil de era aleasă o cale mai aerisită, aș fi fost mai atentă la exercițiile propuse. Deși eu renunț mai repede de 5 secunde :)) Cercetez în aste zile tocmai pe nu am puterea sau curajul despre care vorbești.

      Ștergere
  2. Dragilor,
    Cam așa am pățit și eu cu Mel Robbins și programul ei. Concluzia mea e că eu sunt ”defectă”!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Defectă n-aș crede, Irina! Nu mai mult decât noi toți, ceilalți :). Pe mine mă bate gându să reiau lectura și să păstrez din ea doar ceea ce mi se potrivește, căci 100% incompatibilitate nu fu! Titlul ăla pompos naște așteptări uriașe de la Regulă, ceea ce e nedrept pentru întreaga lucrare. Din astă cauză dezamăgirile noastre. Curaj, toți pașii spre schimbare, da, da și ăia foarte mici, înseamnă vindecare!

      Ștergere
  3. Mulțumiri pentru încurajări! Da, pași mici, conștientizare și perseverență!

    RăspundețiȘtergere