luni, 1 aprilie 2019

PRĂJITURĂ DE POST CU ANANAS ȘI COCOS



Îs iară într-o stare depresivă din care nu mă poci urni. Așa mi-s toate primăverile, degeaba am năzuit că asta va fi altfel. După trei săptămâni în care mi-am propus, făr de chef,  în toate zilele să mă-ntorc la dulcegării, vineri, aflând cât de mare căutare au încă rețetele zambetane de post, mi-am înfrânt pentru scurtă vreme făr de rostul. 

5, 4, 3, 2, 1! Lansare!

Aveam un compot de ananas început dintr-o altă vineri, era pe lista de-ncercat rețeta Olguței de chec cu cocos (ASTA), se mai găseau prin bucătărie diverse ingrediente în cantități minuscule și gata experimentul.


INGREDIENTE 
(Am copt prăjitura în tava de 20x24 centimetri. La final a avut puțin peste un kilogram. Poate fi coaptă, la fel de simplu, în tava de brioșe)
  • 60 grame fulgi de cocos
  • 280 grame făină
  • 150 grame zahăr
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1/2 linguriță sare
  • coajă de lămâie și portocală pulberi (Dr Oetker)
  • 40 grame fulgi de ciocolată
  • 20 grame ghimbir confiat
  • 200 grame lapte de cocos  Vitasia Thai, cutia verde de la Kaufland   (are foarte multă grăsime de cocos - stratul ce se întărește la suprafața conservei)
  • 80 grame ulei
  • 1 linguriță oțet
  • esență vanilie
  • 50 grame stafide hidratate în apă caldă și rom
  • 200 grame ananas cubulețe din compot
  • Pentru decor: 100 grame ciocolată neagră (52% cacao) + 50 grame ulei, fulgi de cocos.  



FACEREA



  1. Am amestecat ingredientele uscate într-un bol.
  2. Le-am adăugat pe cele umede și am amestecat foarte puțin, doar cât să le omogenizez.
  3. Am turnat compoziția (e aproape ca un aluat de pâine) în tava acoperită cu hârtie de copt și am nivelat-o.
  4. În cuptorul preîncins la 180 grade am copt prăjitura 30 - 35 de minute până a devenit aurie. 
  5. După răcire am decupat discuri cu un inel metalic. 
  6. Am topit pe baie de aburi ciocolata cu uleiul.
  7. Fiecare prăjitură am băgat-o în ciocolata topită și am lăsat-o la zvântat pe un grătar.
  8. Am presărat fulgi de cocos pentru decor diagonal pe fiecare bucată în parte.

























Fu o surpriză rezultatul. E o prăjitură savuroasă, ciocolata domină și cocosul și ananasul (nu asta mi-o fost intenția), are o textură umedă desăvârșită ș-o aromă plină de ghimbir. Mi-aș fi dorit să pot gusta varianta care mi-o fost intenție, combinația cocos-ananas, dar se pare că un an de muncă într-un laborator profesionist nu mi-o domolit năravul de a combina tot și toate. O recomand și pentru perioade de nepost.  Se pregătește  ușor și repede, scrierea textului ăsta mi-a luat de două ori mai mulți timpi. 




  • Știu c-am adunat toate umbrele din grădină în poze, dar e cel mai mic dintre neajunsuri pentru mine azi. 

Mulțumesc, Căutătorilor! 
În episodul următor: bezele de post. Da, chiar alea de le-am ratat în trecut de vreo cinci ori! 

4 comentarii: