duminică, 7 aprilie 2019

FURSECURI UMPLUTE CU CIOCOLATĂ



Am ajuns la capătul Provocării 7 rețete în 7 zile.
O, da,  am biruit-o!

Povesteam într-una dintre etapele anterioare ale Provocării  că am două cutii cu rețete de la Lidl. Atunci am pregătit dintre cartonașele cu brioșe (ASTEA), astăzi din cutia cu fursecuri. Deși în trecut am ratat toate testele, cele două alegeri din astă săptămână fură grozave. 

INGREDIENTE
Pentru fursecuri (50 bucăți)
  • 150 grame ciocolată amăruie (50% cacao)
  • 100 grame unt moale
  • 3 ouă
  • 180 grame zahăr
  • un praf vanilină
  • o linguriță rom
  • 225 grame făină
  • 20 grame cacao
  • un praf de sare
  • o linguriță jumătate praf de copt (un plic de 8 grame)

Pentru cremă (25 perechi de fursecuri)
  • 100 grame ciocolată amară (70% cacao)
  • 200 grame frișcă lichidă
  • 40 grame fulgi de ciocolată pentru decor


FACEREA
  1. Am topit pe baie de aburi ciocolata ruptă bucăți cu untul tăiat cubulețe.
  2. Am mixat la viteză mare ouăle cu sarea și aromele până când au avut consistența unei creme spumoase. An adăugat în ploaie zahărul și am continuat mixarea pân la topirea acestuia. 
  3.  Am turnat în fir subțire ciocolata topită cu unt, călduță încă, dar nu fierbinte, în timp ce mixerul era pe viteză mică.
  4. Am cernut pulberile făină-cacao-praf de copt peste ouă și unt omogenizându-le tot la viteză mică, scurt. Pe cartonaș scrie că tre să se obțină un aluat neted, ce-o fi ăla nu știu a zice.
  5. Tot pe varianta originală zice că se obțin 10 fursecuri umplute, asta înseamnă că se toarnă în tava acoperită cu hârtie de copt cu lingura douăzeci de grămăjoare de aluat cu distanță între ele. Eu am turnat cu poșul steluță 50 de bucăți. De la 7 la 4 centimetri am bifat toate dimensiunile. 
  6. Se preîncălzește cuptorul la 175 de grade și se coc fursecurile 15-20  minute cât să fie pătrunse, dar încă moi.   
  7. Se lasă la răcit inițial în tavă, apoi pe un grătar.
  8. Pentru cremă am topit ciocolata, am bătut frișca și jumătate din aceasta am adăugat-o în ciocolata topită, am amestecat ușor cu spatula și am încorporat în același mod și ultima jumătate de frișcă țeapănă.
  9. Am turnat crema într-un poș cu dui stea și am umplut jumătate dintre fursecuri. Le-am lăsat 10 minute la rece și le-am pus capacele. A doua zi le-am tăvălit prin fulgii de ciocolată. 
  10. Le-am păstrat la temperatura camerei o noapte înainte să le gustăm.


ALTE MENȚIUNI
  • Nu am idee cât de mari sunt fursecurile în rețeta originală de au ieșit doar 10. În poze par medii.
  • Mi-au plăcut mai micuțe, 5 centimetri pare mărimea potrivită.
  • Pe cartonaș zice 90 de minute răcire, 15 minute coacere. Eu le-am copt în  3 cuptoare, în toate a fost nevoie de 20-25 de minute la 175 de grade. S-au răcit instant.
  • Crema pentru cele 10 perechi ale lor mi-a ajuns exact pentru toate 25 ale mele. 
  • În pașii de pe cartonaș, crema era amestecată cu fulgi de ciocolată și fursecurile erau tăvălite printr-o a doua cantitate de fulgi. 
  • Ultima tavă am uitat-o în cuptorul fierbinte. S-au uscat foarte tare fursecurile. A doua zi după umplere erau înmuiate, gustoase.
  • Le recomand, nu doar că sunt spornice și se pregătesc rapid, dar ce poate fi mai strașnic decât combinația ciocolată-ciocolată?! Corect, ciocolată amară-ciocolată amară!

PROVOCAREA 7 REȚETE ÎN 7 ZILE - CONCLUZII
  1. Blogul culinar pe care-l accesez adesea, l-am pomenit în episodul de ieri, are rețete publicate des (o zi, două pauză între ele, de cele mai multe ori zilnic apar texte noi), ceea ce mi se pare grozav pentru mine cititorul fan. Am vrut să experimentez ce este și dincoace de ecran. Aveam o idee despre cât de multă muncă este, dar nu pe atât de multă aș fi pariat. Eu am luat rețetele, le-am dus în bucătărie, am făcut două poze, am scris 3 cuvinte și atât. Acolo sunt poze la toți pașii, explicații, lămuriri, chimie, fizică, mă-nclin! De-aș putea să-i închid accesul comentatorului care pe acele bloguri aruncă  e publicitate, eu nu te mai citesc! aș face-o. Le sunt atât de nedrepte răspunsurile. 
  2. Mi-am ales Provocarea după ce o lună de zile am încercat toate metodele de a depăși o stare extrem de proastă multiplicată de cinșpe mii de stări proaste. N-aș zice că le-am eliminat, dar n-am avut vreme să mă gândesc prea mult la ele. 
  3. Am scăpat de teroarea pozelor. De n-ar fi fost povocarea, jumate din rețete nu le-aș fi publicat niciodată pe motiv de umbre și întuneric. Și ce mă amuză în aste condiții e că între cele publicate de bună voie și cele din provocare nu-i nicio diferență. 
  4. Mai greu decât să identific surse de inspirație, să gătesc zilnic, să pozez, să scriu pentru mine a fost să găsesc destinatari pentru produsele obținute. După o săptămână mai am bezele de post, guguluf cu ciocolată, pâinici cu legume. Tortul l-am expediat la Oma fără două felii. Fursecurile astea le-am împărțit acum copiilor ce-i am oaspeți în toate sfârșiturile de săptămână (4 și cu al nostru 5).  Tot ei au mâncat ieri la grătar toate chiflele.     
  5. Pentru că am îndeplinit Provocarea 7 rețete în 7 zile, mâine începe pentru blog Provocarea 7 texte în 7 zile  și pentru cântar 7 zile făr de zahăr.  Sper să nu ajung cu povești despre câine în toate episoadele.       
ACTUALIZARE 2020
  • Am completat cu  imagini din timpul pregătirii fursecurilor. 



5 comentarii:

  1. ♥♥♥♥♥♥
    O, daaaa!!!! :D
    M-ai inspirat tare cu provocarea asta a ta, drept urmare am gatit si pozat doua retete noi zilele astea :D Le adaug la colectia de nepostate deocamdata, pentru ca nu am gasit inca marea ispiratie si motivare sa reincep postarea constanta. In fiecare zi imi propun sa scriu si nu o fac. Ceea ce este cel mai ciudat este ca imi lipseste grozav activitatea asta. De ce nu o fi asta indeajuns de motivanta, nu stiu sa raspund.
    Am gasit zilele trecute ouale impodobite de tine cu pasta de zahar :D Toate trei sunt intregi :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dumnezeule, parcă sunt din altă viață, am uitat complet de ele! Deși Provocarea a avut foarte multe aspecte integral pozitive, nu e ceva ce să visez a face constant. Aș prefera de mii de ori timpul ăla să-l dedic cărților și textelor despre ele.

      Ștergere
    2. Ti le arat cand ajungeti la noi :D

      Ștergere
    3. Astea au fost MINUNATE ♥♥♥

      Ștergere
    4. Se pregătesc foarte ușor și într-o cantitate foarte mare. Mă gândesc să încerc să le transform într-o prăjitură cu foi.

      Ștergere