sâmbătă, 6 aprilie 2019

CHIFLE DE CASĂ



Astăzi, mai târziu e drept, am ajuns la episodul 6 din Provocarea 7 rețete în 7 zile


Dacă m-ar întreba cineva care este cel mai complet blog culinar pe care-l urmăresc dintotdeauna aș răspunde făr de tăgadă că acesta este Savori urbane. Cele mai multe dintre nedumeririle din laborator mi le-am lămurit citind cu atenție toate explicațiile ce le însoțesc rețetele  și de câte ori e nevoie să gătesc acas tot la rețetele lor merg făr de teamă (oi, am făcut vineri o fasole cu ciolan după indicațiile fetelor, mai că l-o convins pe B. să mă ia de nevastă). Da, bre, știu, post, bla-bla-bla!


INGREDIENTE - pentru 23 de chifle la 50 de grame
  • 650 grame făină (n-am avut 650, ci 000 pentru cozonac)
  • 400 grame lapte călduț
  • 40 grame unt topit
  • 65 grame ulei
  • 20 grame zahăr
  • 20 grame sare
  • 20 grame drojdie proaspătă
  • un gălbenuș + cu o lingură de lapte pentru uns chiflele 
  • susan, mac pentru decor


FACEREA
  1. Am frecat drojdia cu zahărul până s-a dizolvat (în câteva secunde se întâmplă lichefierea drojdiei).
  2. Am adăugat făina, sarea, laptele, uleiul și untul topit și am amestecat întâi c-o spatulă,. Apoi am frământat puțin cu mâna cât să se omogenizeze. Nu cred c-am depășit 5 minute. 
  3. Am înfoliat bolul în care aveam aluatul și l-am lăsat 60 de minute în cuptorul închis (rece) pân și-a dublat volumul.
  4. Am împărțit aluatul dospit în bucăți de 50 grame. Fiecare bucată cu podul palmei am modelat-o într-o bilă.
  5. Am alungit fiecare bilă ș-am așezat-o pe tava de copt acoperită cu hârtie de copt. 
  6. Am înfoliat tava ș-am mai lăsat chiflele la dospit încă 20 de minute.
  7. După ce și acestea au crescut, le-am uns cu gălbenușul amestecat cu lapte și am presărat semințele. 
  8. În cuptorul preîncins la  200 de grade le-am copt 30 de minute la 170 de grade Celsius.

ALTE MENȚIUNI
  • N-am respectat pașii rețetei originale (ACEASTA). Am copt de două ori chifle, de aceea am și ajuns astăzi mai târziu cu ele. Prima dată am respectat toate etapele, am copt 9 chifle la 140 de grame, dar cuptoarele mele nu sunt prea grozave. S-au ars foarte tare fundurile, în timp ce partea de sus a rămas necoaptă. 
  • Am decis să le repet la nivelul mini și pentru că nu mai era vreme de bibilit mulți pași, le-am refăcut cu primii doi  și ultimii doi. N-aș zice că le-o dăunat.
  • De câte ori zic  am înfoliat înseamnă că am luat un sac menajer (curat!) în care am băgat la dospit bolul cu aluat sau tăvile cu pâinicile crude.
  • Coacerea am văzut că este de 20 de minute la 170 de grade pe mai multe surse, la mine n-o funcționat la niciunul dintre cuptoare. Da, am copt în toate trei să fiu sigură că am ce poza pentru Provocare.
  • Lângă casa cea nouă nu sunt magazine.  Este unul foarte scump cel mai aproape, dar tot departe. Așa că preferăm să mergem după pâine la unul dintre supermarketuri, dar plecăm doar după pâine și iară cheltuim o grămadă de bani. Motiv pentru care testez rețete de pâine și am descoperit că e o Bucurie la fel de mare ca la dulcegării pregătirea lor.
  • Eu am mâncat două chifle goale,  fierbinți arse-crude din prima tură și încă una cu fasolea de care ziceam și de n-aș fi știut ce răutate mi-o aruncat cântarul zilele astea nu mă mai opream nici măcar pentru Provocare.
  • Încă nu am idee câtă vreme se păstrează pufoase, dar mai repede de 4 zile nu vom reuși să le sfârșim. 
  • Nici câinelui nu i-am mai fiert peștele, doar pentru a mă bucura toată ziua de mirosul de pâine coaptă. Deși mama cocea foarte rar pâine, pentru mine e unul dintre mirosurile de acasă.

2 comentarii:

  1. Hai ca esti pe drumul cel bun :D
    Eu inca nu l-am dumirit pe Paul de ce a fost bine sa ma ia de nevasta, chiar daca pana la ora asta ar fi trebuit sa fie mai mult decat lamurit :P Pot sa-i fac eu toate minunile din lume, daca nu-i fac tochitura sau carne prajita se cheama ca n-am gatit :)))
    Paine nu am facut prea des, dar si cand am facut a fost chiar o bucurie, asa cum ziceai si tu. Faceam acum multi ani ciabata (vezi ca am pe blog o postare daca vrei sa vezi cum ma chinuia talentul), apoi am lasat-o mai moale din cauza dietei, apoi din cauza de lene :D
    Sunt niste painite din astea mici de se oparesc in apa cu bicarbonat. Le-am incercat si eu si sunt chiar minunate ♥ Laugenbrot le zice si eu le-am vazut la Laura Adamache.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciabata am mai făcut, chiar mă gândeam să reiau. Ia să le văz și pe astealalte de care zici. Da, și eu îmi voi ține-n frâu, sper, apucătura asta nouă calorioasă.

      Ștergere