marți, 3 aprilie 2018

TOBIȚE CU NUCĂ



Observ cu surprindere că  multe dintre rețetele din laborator sunt foarte populare. Eu nici nu le-am auzit, nici nu le-am gustat pân aci. De o vrea dumnezeul Zambetaniei să ție olecuță planetele aliniate, voi publica pân de Paște toate darurile pe care le pregătesc cu ăst prilej (nu-s multe, vro șase, șapte dulcegării). Primele pe listă au fost nucile umplute cu ciocolată, ASTEA
Tobițele de azi, e drept că,  le notasem cu ani în urmă spre încercare, făr să și izbutesc isprava.

Am pregătit bezelele conform rețetei salvate în 2015,  de la Teo,  ASTA.

INGREDIENTELE PENTRU BEZELE (80 de bucăți din care vom avea 40 de tobițe):
  • 4 albușuri
  • 200 grame zahăr 
  • 100 grame miez de nucă puțin prăjit și măcinat
  • nuci măcinate pentru tăvălit tobițele
PREGĂTIREA BEZELELOR CU NUCĂ



  1. Am bătut la viteza mare a mixerului albușurile cu zahărul până la topirea integrală a acestuia.
  2. Am adăugat peste bezea nucile prăjite și măcinate și le-am încorporat tot cu mixerul la viteza cea mică, treapta 1 din 7.
  3. Am umplut un poș cu astă compoziție și am turnat cu duiul drept bezele pe hârtia de copt. Pentru că n-am avut timp să-mi desenez cercuri, am avut bezele de toate dimensiunile de la 3 pân la 6 centimetri, poate și mai mari. 
  4. Le-am copt 30 de minute în cuptorul preîncins la 150 de grade Celsius. Sunt gata când se desprind de hârtie ușor. Am uitat de unele și deja la minutul 40 erau arse. 
  5. Le-am ținut pân la umplere, o săptămână pentru catolici, două pentru ăilalții, într-o cutie de carton făr de capac.



INGREDIENTELE PENTRU CREMA CU NES  
- nu am mers pe varianta cremei din rețeta care m-a inspirat,  pentru că avea gălbenușurile crude. Google m-o trimis ACI, pe o rețetă foarte asemănătoare cu ce facem în laborator.
  • 4 gălbenuşuri
  • 135 grame zahăr
  • 65 mililitri apă caldă în care se dizolvă 10 grame nes
  • 15 grame cacao,
  • 165 grame  unt 82% grăsime

PREGĂTIREA CREMEI CU NES
  1. Toate ingredientele, făr de unt, le-am pus într-o cratiță cu fundul dublu, le-am amestecat bine cu un tel și le-am ținut pe foc mic pân la primele clocote când compoziția a început să se îngroașe. În tot ăst timp am amestecat continuu. 
  2. Am strecurat crema fiartă într-un bol ș-am lăsat-o la răcit.
  3. Untul moale l-am mixat și i-am adăugat câte o lingură din compoziția gălbenușurilor, era călduță, nu perfect rece. Am reușit performanța de a tăia crema repede. Din fericire, este ușor de reparat. Se ține vasul puțin pe baie de aburi și apoi se mixează crema la viteză mare până își revine, foarte repede ziceam.  


UMPLEREA TOBIȚELOR

  1. Am așezat bezelele câte două în paralel, încercând să le fac pereche pe cele cu bază cât mai egală.
  2. Am pus crema într-un poș cu dui și am turnat moțuri pe jumătate dintre bezele.
  3. Am așezat capac din bezeaua pereche, făr de cremă.
  4. Le-am tăvălit cu mijlocul din cremă prin nucă măcinată. O parte le-am lăsat simple, mi-a plăcut mult cum arătau.


Nu mă omor după bezele simple, sunt prea dulci pentru poftele mele, dar astea sunt de neratat. O parte le-am dăruit făr de cremă. Nici n-am idee de am ajuns cu jumătate dintre ele la ultimul pas, umplerea. Multe altele  au sfârșit în mâinile tuturor celor ce au avut trecere prin bucătărie.  



  • Nu știu de ce, o parte dintre ele au fost foarte fragile. Am copt vro trei doze și le-am amestecat. Cele mai rezistente s-au dovedit cele pe care le-am uitat într-o tavă. Cele ce au stat grămadă s-au spart fie înainte de umplere, fie în timpul ei. S-a întâmplat asta o singură dată și la laborator. Șefu a considerat că au fost insuficient coapte, asta în condițiile în care le coacem la 100 de grade până se desprind de hârtie, chiar și două ceasuri. 
La mulți ani, sor mio!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu