marți, 27 iunie 2017

Prăjitură cu vișine pentru Cutia misterelor - ultimul episod, numărul 39




Pe Zambetania proiectul lansat în martie 2014, Cutia misterelor,  a ajuns la final. Am participat cu mare bucurie la toate cele 38 de ediții anterioare. Pentru a evita pe viitor Paradele leșinate, făr de propuneri or doar cu una, două, astăzi închid Provocarea misterioasă. Poate o să duc pe cont propriu misiunea în lunile care urmează, eu îmi dau lista secretă, eu o execut. Încă o dată vreau să le mulțumesc fetelor care prin rețetele lor au împlinit atât de frumos intențiile Ceraselei.  

REGULAMENT

Am acceptat să fiu gazda de iunie făr să știu că voi  declara în final falimentul proiectului. Am propus pentru rețete, ACI, următoarele ingrediente:
  1. Ouă
  2. Ciocolată (albă, neagră, verde-n dungi etc.)
  3. Lapte (dulce, acru, de migdale or capră etc.)
  4. Smântână ( dulce, fermentată, pentru frișcă or ba)
  5. Nuci și semințe (toate soiurile)
  6. Brânză (s-a înțeles deja ideea, orice tip de brânză)
  7. Cacao
  8. Cafea
  9. Pișcoturi, biscuiți
  10. Aluat foietaj
  11. Cireșe/ Vișine/ Căpșuni/ Caise - unul dintre fructe sau mai multe va fi folosit obligatoriu în preparatul final. Pentru prima dată în Cutie se găsesc mai multe ingrediente vedetă, doar, doar va atrage mai mult interes. 


Când am nominalizat vedeta, m-am gândit că voi fi la Timișoara lângă cei doi vișini. Am tot  avut luna asta încercări  făr de număr cu ăst fruct,  dar pentru Zambetania n-am adunat nimic până azi.


STRATURILE
Pentru 8 turnulețe am folosit:

  • Blat de biscuiți
  • Dulceață de vișine
  • Cremă de ciocolată cu lapte
  • Blat de biscuiți
  • Cremă de ciocolată albă
  • Dulceață de vișine
BLAT DE BISCUIȚI

- 100 grame biscuiți digestivi - sunt unii grozavi la Lidl, un pachet roșu pe care scrie Sondey. Sunt cam dulci pentru gusturile mele, dar în zilele din lună în care merg doișpe ceasuri cu microbuzu sunt meniul pentru intreaga zi, jumate de pachet plus două fructe;
- 100 grame biscuiți Petit Beurre
- 80 grame unt topit
- extract de vanilie
- 1 lingură de melasă

Am mărunțit biscuiții între degete pe cât de fin am putut. Cu paguba unui deget mare beșicat am și reușit. Pot fi măcinați c-un robot, o râșniță, un sucitor. Eu n-am avut și altă inspirație n-am găsit. Am turnat untul topit, melasa și vanilia peste biscuiții pulbere și am amestecat bine.

Am așezat primul strat, mai gros, în forme. Am păstrat 1/3 din blat pentru următorul rând cu biscuiți, cel dintre creme.

DULCEAȚĂ DE VIȘINE

- 250 grame vișine fără sâmburi
- 75 grame zahăr
- 5 grame zahăr gelifiant Dr Oetker, Gelfix 3:1

Am pus peste vișine zahărul amestecat cu gelifiantul și le-am dat într-un clocot. Am adunat spuma și am mai fiert 3 minute. După răcire,  am adăugat câte o lingură peste stratul de biscuiți din forme și restul l-am păstrat pentru decorare.


CREMELE DE CIOCOLATĂ

- 75 grame ciocolată albă+75 grame ciocolată cu lapte, am avut ou Kinder
- 75 grame frișcă lichidă pentru cea albă+75 pentru cea cu ciocolată neagră
- 75 grame mascarpone pentru prima +75 grame pentru a doua.

Pentru fiecare dintre creme am topit ciocolata cu frișca lichidă. Ciocolata răcită am amestecat-o cu mascarponele bătut spumă. Până am asamblat prăjitura, am păstrat cremele la rece.
Crema cu ciocolată neagră am turnat-o peste primul strat de dulceață, am lăsat prăjitura 5 minute la congelator și am adăugat stratul de cremă albă.
Am ținut formele 3 ore la frigider și înainte de servire am mai adăugat câte o linguriță de dulceață.



CE AȘ FACE DIFERIT
- blatul cu biscuiți este delicios. Gustul oferit de melasă, ca și cel de zahăr brun, îmi place foarte mult. O să încerc doar cu biscuiți digestivi, acum nu am avut întreaga cantitate necesară.
- jeleu de vișine era minunat nedulce, doar acruț. Așa o fost cam prea mult zahăr.
-din aceleași straturi, făr de vișine am testat eu, se obține o înghețată absolut delicioasă, normal de dulce, cremoasă.


Pentru mine 39 sună magic. E numărul anului pe care-l bifez în noiembrie pe buletin. Cel mai frumos an de pân acuș fu ăla cu 27, am adunat în perioada aia vise incredibile ș-am zburat pe ele c-o bucurie ce n-am mai trăit-o vrodată, nici înainte, nici după. 39 anunță debutul unui vis care este atât de greu și de imposibil încât îl găsesc fascinant.

Întotdeauna ultimul stinge lumina mi-a sunat a deznădejde și tristețe. Astăzi, doar închid ușa din camera lu' Cutia misterelor. Poate, cândva, cineva o va redeschide.


6 comentarii:

  1. Orice proiect trebuie sa aibă și finalizare....poate că acum a fost să fie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Săru mâna, Ana dragă! Pentru unele ar trebui dată dispensă de finalizare, să li se garanteze nemurirea.

      Ștergere
  2. Daca nu eram cu examenele mele de luna iulie 12 ,ma bagam si eu in ,,cutie,,Nu mai am timp nici sa respir si mai am 3 mari capitole de parcurs.Nu cred ca este un proiect abandonat....Torina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Baftă multă, Tori! Ești o eroină, eu abia deschid o carte de povești, asta doar sub bolta de vie și cu picioarele-n piscină. N-aș învăța nici de-aș rămâne repetentă :)

      Ștergere
  3. Astfel de proiecte mor pentru ca blogerii nu se gandesc decat la "ce-mi iese mie la afacerea asta". Pornesc cu avant in primele editii pentru ca sunt convinsi ca vor primi recunoastere, publicitate gratuita, vizitatori nenumarati... Cand observa insa ca astea nu se intampla, incep sa caute scuze, sa se eschiveze si apoi sa abandoneze totul fara preaviz. Putini sunt cei care participa de dragul noutatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-aș zice că e o idee atât de păcătoasă asta cu ce câștig. Fiecare își cunoaște exact valoarea timpului, a ceea ce poate face cu blogul și ce nu, eu îi înțeleg și deși nu așa gândesc, sunt perfect de acord cu decizia fiecăruia, tocmai pentru că nu-i treaba mea :) Pentru mine s-a sfârșit la momentul potrivit, mi-ar fi fost imposibil să ajung în această perioadă cu propuneri, ar fi fost eforturi foarte mari, pe care mă bucur că nu mai trebuie să le fac.

      Ștergere