miercuri, 2 noiembrie 2016

TORT CROITORIE (2)



Oi,  după un an cu DSLR, eu nici nu încadrez corect!

Am ales pentru o mătușă să repet unul dintre cele mai frumoase torturi din anii duși. N-am primit de la Ana aprobare să refac și trandafirul, am decis să respect sfatul, dacă nici ăsta nu-i semn de bătrânețe, apăi nu știu care mai e.

TORT CROITORIE (1) -2014

Desigur c-am avut o serie de peripeții: 
1. Am copt blaturi în tava de 22x32 centimetri, apoi am descoperit că astfel montat tortul nu-mi încape pe suport. Așa că asamblarea am făcut-o în forma de 24x24 centimetri peticind blaturile. La bază am avut blat de ciocolată cu marțipan (ACI rețeta), pentru interior pandișpan cu glazură de ciocolată, ACI glazura.
Pentru lateral am copt foaia de la tortul rulat în tava mare de aragaz,  ulterior am decupat-o. A fost  o rețetă foarte potrivită misiunii de i-am dat-o. ACI rețeta blatului ușor de rulat.




2. Am însiropat blaturile din abundență, excepție lateralul. Blatul cu marțipan este umed din naștere, dar tot l-am stropit. Deși după îmbrăcarea cu unt siropul tot năvălea prin tort, nu a umezit pasta de zahăr, ăsta cred că fu noroc chior.




3. Am făcut crema de vanile cu brânză dulce. Am adăugat la jumătate ciocolată albă, n-am fost inspirată, m-am lecuit! Rețeta pentru cremă este ACITortul a avut 3,5 kilograme. 



Asta n-am făcut-o eu, măcar atât!

4. Uitasem câtă muncă este la un astfel de tort. Am pregătit o doză de pastă (galben lămâie minunat, cum aparatul nu demonstrează), mi-a ajuns exact.



5. În casa mătușii mele n-o călcat în 65 de ani niciun tort pentru ea. Povestea pe îndelete într-o filă pentru borcănașul cu fericire din zilele ce vin. Da, o adunat 65, numa-n capul meu erau 60, de ce să mă supăr, mă necăjeam de scriai 70. 





6. Plimbat cu două trenuri ș-o mașină, pe ploaie, ținut pe brațe, o ajuns la capătul celor 100 de kilometri doar cu foarfecul rupt, restul elementelor a rămas intact. 

Revin cu povești. 

4 comentarii:

  1. Tortul arată minunat. ...și anii. ..ce mai contează.Și tu și ea aveți amintiri de neuitat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, a fost o reușită pe toate planurile darul ăsta, Ana dragă.

      Ștergere
  2. Torturile astea sunt adevarate torturi daca te obliga la mers prin ploaie, vant, ceata, trenuri multe si dubioase, frig,... :D La fiecare tort ai cate o patanie atasata, deci cred ca este deja un tipar :D
    La multi ani matusii!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un tipar, dar nu prea mai fac torturi decorate cu fondant , măcar așa am rărit pățaniile :)))

      Ștergere