luni, 14 noiembrie 2016

Bomboane de post cu susan




Am căpătat de la soră-mea prin vară o cutie cu rahat bulgăresc. N-am mai reușit să încerc o rețetă de-o aveam de multă vreme salvată, apoi nici la Cutia misterelor n-am ajuns cu el. Dar întâmplător pe blogul doamnei Laura Laurențiu am aterizat la bomboanele ASTEA, pe care le-am văzut transformate în de post instant.

Pentru 20 de bucăți (300 grame), ingredientele sunt:
- 140 grame rahat, ăsta bulgărescu fu cu miere, nuci, trandafiri (pare important să fie unu aromat, deși la origine se cere rahat simplu)
- 125 grame susan
- 1 lingură coajă portocală confiată
- 100 grame ciocolată neagră făr de lapte, ouă
- 2 linguri ulei, i-am pus de arahide că nu mai știu cum să scap de el
+ pentru decorare: miniperle, pelete, bombonele



1. Am pregătit coaja de portocală confiată.
Coaja de la o portocală eu o fierb schimbându-i apa de 2, 3 ori. Apoi într-un sirop cu două părți apă, o parte zahăr o fierb până se-nmoaie devenind translucidă. O păstrez în borcan cu capac la frigider în sirop mult și bine. De astă dată am uitat-o pe foc, s-o ars zahărul, așa încât abia am scos o lingură pentru bomboane. Nu-i prima dată când în cele 5 secunde în care nu sunt lângă aragaz se face scrum.

2. Am prăjit susanul. Doamna Laura  recomandă la 180 de grade 5, 6 minute cu amestecat ușor la jumătatea timpului. Am pus susanul în tava minicuptorului electric, după 5 minute la 180 grade, când era tot culoarea lui naturală, am trecut c-o lingură prin el și după alte 5 minute se bronzase ușor. 



3. Pentru că pe blogul sursă era recomandat ca susanul, portocala și rahatul să fie amestecate cu un blender și pentru că la comentarii cineva mărturisea c-o ars astfel blenderul, eu am folosit pentru operațiunea asta mașina de tocat. Da, Marie Kondo, aia utilizată ultima dată-n 2012! Ce făceam io acuș de n-o aveam?! 

4. Amestecul rezultat din tocarea susan, portocală, rahat l-am împărțit în bucăți de 12 grame, pe care le-am rotunjit. Uleiul de la susan asigură o modelare foarte ușoară, bomboanele nu sunt lipicioase.



5. Abia a doua zi am avut vreme să le trec prin ciocolată. Timp în care le-am păstrat într-un loc răcoros.  Am topit ciocolata pe baie de aburi, i-am adăugat uleiul ș-am amestecat. 
Spre deosebire de celelalte bomboane, care sunt foarte fragile la trecut prin ciocolată, la acestea nu există niciun risc să se destrame. După ce le-am învârtit prin ciocolată c-o lingură, am scos fiecare bomboană pe o furculiță, am lovit ușor furculița de vas, așa încât să elimin tot surplusul. 





Au ieșit unele dintre cele mai uniforme bomboane pe care le-am tras eu în ciocolată vrodată. 
Le-am așezat pe hârtie de copt.



6. Imediat după ce și ultima bomboană o avut haine negre, am aruncat pe ele decorul. Deși la sursă se recomandă uscarea lor 10 minute la congelator,  le-am lăsat în aceleași loc cu frig pân la pozare, apoi le-am închis într-o cutie de tablă unde cică rezistă săptămâni în șir. Le voi dărui zilele astea.



Sunt tare gustoase, surprinzătoare, facerea e rapidă (mai mult durează spălatul vaselor după). De-aș găsi rahat cu aromă de mentă or ceva foarte intens, le-aș reface azi. 



Pare-se că săptămâna asta voi ajunge c-o rețetă în fiecare zi. Năzui dintotdeauna la asta, dar n-am izbutit pân acuș. 

6 comentarii:

  1. Da'postezi nu glumă 😊. La Cora am găsit rahat cu aromă de trandafiri,bănuiesc că au și cu alte arome.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am ajuns de două ori în viață la Cora, poate repet de zici :) S-au aliniat planetele cu ziua lu Theo, a mea, Cutia misterelor și vacanța, Ana.

      Ștergere
  2. Cum de te induri sa consumi rahat bulgaresc?E o delicatesa......Eu nu ma induram sa-l bombonesc.Torina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am neîndurări de astea, Tori:) Îl visez doar în dulciuri. Și frate-miu și soră-mea-l aduc de pe unde ajung, deci lipsă n-am.

      Ștergere
  3. Am facut cadou doua pungi mari de susan ce le aveam pe stoc de ceva luni si acum vii tu cu retata??????? Tradatoareo!! :P Asta e sora cu masina ta de tocat - doar dupa ce nu le mai ai iti trebuie :)) Mai am susan de la tine, dar e putin si daca mai cumpar sigur numai fac. Na, ce dilema am eu acuma :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am consumat pe bomboanele ăstea ultimul susan de-l păstram pentru tahini :))) Faci câteva din cât susan ai, apoi de cumperi sigur repeți! Au gustul ăla de baton cu susan, abia aștept să le gândesc într-o variantă făr de ciocolată.

      Ștergere