luni, 3 octombrie 2016

PLĂCINTĂ SPIRALĂ CU DOVLEAC



Am ajuns din întâmplare pe o rețetă de plăcintă șmecheră. Inițial am vrut să încerc doar modul în care este montată pentru că aluatului îi lipsea o informație esențială. Pân la urmă am decis să-l fac după cum mă duce capu.
Am pregătit jumătate din cantitatea de aluat, dar a fost atât de mult încât un rest l-am umplut cu ton, (următoarea rețetă pe Zambetania).

Am copt plăcinta în cadrul de 16 centimetri.



ALUATUL
-  50 grame unt rece
- 100 grame făină
- 60 mililitri lapte bătut
 un praf de sare
- 1 gram/un vârf de linguriță praf de copt
- vanilie

N-am știut de la origini e cu unt rece or ba, nu era  scris de ținut la frigider.
     Am cernut făina, sarea, vanilina și praful de copt. Am tăiat untul rece bucăți mici și l-am amestecat pe cât de repede am putut cu pulberile cernute anterior. În aluatul sfărâmicios am turnat iaurtul și l-am omogenizat. N-o mai fost nevoie să adaug făină or lichid. Înfoliat l-am ținut 40 de minute la frigider. 

UMPLUTURA
- 150 grame dovleac copt
- 15 grame zahăr brun
      Am avut dovleac copt c-o zi în urmă. Cât o șezut aluatul la frigider l-am dat pe răzătoare (am folosit și ochiurile mari și pe cele mici) și l-am amestecat cu zahărul.

PENTRU DECORARE
- 1 lingură lapte praf

FACEREA
1.  Pe blatul înfăinat am întins foaie cu grosime de 3 milimetri. Am tăiat 4 benzi de 25 centimetri lungime și 5.5 centimetri lățime. M-am cam chinuit din cauza lățimii. Era nevoie de vro 7 centimetri. 



2. Am împărțit pe mijlocul benzilor piureul de dovleac. Aci am făcut a doua greșeală care m-o chinuit apoi. Umplutura trebe pusă pe una dintre laturi. Abia acum am revăzut cum era sulul la sursă. Cele două margini erau unite deasupra umpluturii. Eu m-am străduit să le rulez.



3. Una dintre marginile libere am umezit-o și apoi am rulat strâns banda în jurul umpluturii încercând să lipesc cât mai bine lateralele.



4. Cele 4 suluri le-am așezat pe tava de copt sub formă de spirală. Am început cu unul dintre ele la care am lipit cu apă în continuare și restul.



5. Plăcinta astfel obținută am mai lăsat-o 15 minute la frigider. I-am pus cadrul, n-am habar de era musai or ba, îmi fu teamă că se vor desface sulurile.
6. Sfatul era de copt la 200 grade  timp de 30 - 40 minute. Eu pe nivelul penultim, în cuptorul preîncins și la foc mediu am copt-o 25 minute până când o căpătat culoare rumenie.



7. Am lăsat-o la răcit acoperită cu un prosop.
8. Când i-o venit rândul la gustarea din dieta minune și io venit abia a doua zi, am pudrat-o cu lapte praf.



Aluatul este fraged, după cum e și firesc, nu e dulce, nici dovleacul nu fu, tare mult mi-o plăcut ce-o ieșit. Sper să am timp s-o refac cu prune.
Revin cu minispiralele umplute cu ton, o altă rețetă pe care o voi repeta.

2 comentarii:

  1. Arata tare frumos ♥ Eu nu ma impac cu aluaturile framantate si ma cam feresc de ele :) Oare cu aluat de foietaj din comert iese?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie foietajul nu-mi place rece, dar sigur că e o idee. Ăsta o fost fraged vro săptămână, că n-o avut loc prea des în dieta minune:)

      Ștergere