miercuri, 5 octombrie 2016

MELCIȘORI CU TON



De la plăcinta spirală cu dovleac, ASTA, am rămas cu vro 200 grame aluat fraged. Întâi am zis că-l congelez tot pentru o dovlecoasă or pentru când oi avea ciuperci, apoi m-am sucit spre ton și bine mi-am  făcut. 
Ce voi detalia este pentru 4 bucăți cu diametrul de  6 centimetri.


ALUATUL
-  50 grame unt rece
- 100 grame făină
- 60 mililitri lapte bătut rece
 un praf de sare
- 1 gram/un vârf de linguriță praf de copt

      Am cernut făina, sarea, cu praful de copt. Am tăiat untul rece bucăți mici și l-am amestecat pe cât de repede am putut cu pulberile deja cernute. În aluatul nisipos am turnat laptele și l-am omogenizat. N-o mai fost nevoie să adaug făină or lichid, aluatul era ușor moale, nelipicios. Înfoliat l-am ținut 40 de minute la frigider.

UMPLUTURA
- 2 fire de ceapă verde
- 110 grame ton din conservă
- 2 linguri ulei de la conserva de ton
- de aș fi avut boabe de porumb, ar fi fost o combinație potrivită

Am călit ceapa tocată, pe cât de mărunt m-am priceput, în 2 linguri din uleiul scurs de la ton. Am adăugat și peștele peste ceapă și după 30 de secunde am închis focul. Am lăsat umplutura la răcit.

FACEREA
1.  Pe blatul înfăinat am întins foaie cu grosime de 3 milimetri. Am tăiat 4 benzi de 22 centimetri lungime și 7 centimetri lățime. Am rămas cu tehnica asta de la plăcintă, dar la melci nu-i musai formă regulată tăiată, ci bucăți cu lungime de 20 și lățime în jur de 7 centimetri, orice formă neregulată alungită astfel. 



2. Am împărțit tonul pe lateralul celor 4 fâșii.



3. Marginile libere le-am pensulit ușor cu apă. Am  rulat banda în jurul umpluturii încercând să lipesc cât mai bine lateralele.



4. Fiecare sul l-am rulat sub formă de spirală. L-am așezat în miniformele de tarte acoperite cu hârtie de brioșe.  
5. Melcișorii astfel obținuți i-am băgat cu formele   15 minute la frigider.



6. Pe nivelul penultim, în cuptorul preîncins și la foc mediu i-am copt-o 25 minute până când o căpătat culoare rumenie. Teoria zice de copt la 200 grade  30 - 40 de minute.



7. I-am lăsat la răcit acoperiți bine cu un ștergar.



Ai mei au fost ușor dulci, probabil că la umpluturi sărate voi înlocui jumătate din lapte cu apă. Aluatul avea și vanilie căci era pregătit pentru plăcinta cu dovleac. Tonul și vanilia nu prea se înțeleg din ce am putut să mă dumiresc.

După 5 zile,   plăcinta și melcișorii s-au păstrat la fel de moi și proaspete ca-n momentul facerii. Din motive de dietă minune și de legume și fructe perisabile, greu le mai vine și ăstora rându.
Cu siguranță mă voi juca și cu alte umpluturi, poate chiar cu gutuile Cutiei misterioase.

Am două rețete minunate de tort, dar tare-i mult de scris la ele, poate reușesc să revin cu o decorațiune specială, care nu-i din fondant.

2 comentarii:

  1. Ce simpatici sunt :D
    Eu si tonul nu suntem prieteni la catarama si prefer oricand orice alt peste. Recunosc insa ca este de recomandat in astfel de retete :)
    Sa-ti fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu iubesc tonul. Chiar dacă la plăcintă mi-ai zis că ocolești aluaturile, ăstuia cred că i-ai găsit niște întrebuințări tare gustoase.

      Ștergere