miercuri, 21 septembrie 2016

Tort cu struguri pentru Cutia misterelor de septembrie



Ptiu, ptiu, să nu mă deochi! Nu-n ceasul doușcinci ajung luna asta la Provocare.
REGULAMENT
Când am citit ACI lista ingredientelor misterioase m-am gândit exact la ceea ce defilează acum pe ecran zambetan. Ceea ce iară nu-mi stă-n apucături, eu ajung în  farfurie cu mai nimic din ceea ce am în plan. Asta nu-nseamnă c-am rezultatul perfect, ci pe ăla proiectatu.

Ingredientele lunii sunt: nuci, brânză, biscuiți, ouă, făină, frișcă, unt, salată verde și strugurii,  vedeta toamnei. Am bifat 8 din 9, ooooooooooooo! Pupa-m-aș!

Construcția mea: blaturi din biscuiți, cremă de vanilie cu brânză dulce, struguri, nuci caramelizate . 

Tortul este asamblat în forma de 16 centimetri și a avut un kil jumate, am reușit să scot 8 porții.


BLATURI DIN BISCUIȚI INTEGRALI DE CASĂ
Pe când Mircea Banu era intern pe blogul lui Adrian Hădean  îmi notam toate rețetele sale sub genericul musai de-ncercat în viața asta. Astăzi am ajuns la o prăjitură pe care  încă visez să o testez în forma ei originală,  ACEASTA.  Acum doar  blaturile modificate în funcție de lista lunii. Sunt ușor umede, aromate, dense și de necomparat cu un alt blat.



Cantitățile de mai jos erau pentru un blat copt în tava de 20 centimetri,  ulterior tăiat în două pe orizontală.  Eu am copt două de 16 centimetri separat, făr să ajustez proporțional cantitățile. 

Ingredientele au fost:
- 80 grame unt la temperatura camerei
- 80 grame zahăr
- 2 ouă tot la temperatura bucătăriei
- 230 grame biscuiți integrali de casă (rețeta pe Zambetania este AICI -  mărunțiți făină biscuiții era ordinu, eu doar i-am firimițat ușor între degete). Recomandarea era pentru biscuiți digestivi, deci fix de ăștia.



- 4 grame praf de copt - în rețeta originală era jumătate bicarbonat de sodiu (conform chimiei, la care eu am fost corigentă, dar Ana nu dacă n-ai acid nu-ți mai trebe baza, pentru că am avut interzis la iaurt, am abandonat bicarbonatul)  
- un praf de sare
- 180 grame frișcă lichidă Pilos, cu asta am înlocuit iaurtul din rețeta răspomenită, prietena mea o zis că de folosesc  apă nu-i dăunează, dar cum aveam dezlegare la frișcă, am consumat-o

Pentru un blat am folosit jumătate din cantități. Am mixat untul spumă cu zahărul, când zahărul s-a topit am adăugat untul și am continuat mixarea. Am adăugat în 3 tranșe simultan frișca și biscuiții măcinați amestecați cu sarea și praful de copt. Am mixat la viteză mică pân la omogenizarea tuturor. N-aș paria că n-am băgat frișcă bătută la cuptor. Am turnat compoziția în forma acoperită cu hârtie de copt.



Mircea o recomandat 30 de minute la 170 de grade Celsius pentru tava lui. Eu am copt fiecare blat la nivelul penultima treaptă și la foc mic 20 de minute până la testul scobitorii curate.
Am lăsat blatul la răcit în formă 5 minute, apoi l-am mutat pe un grătar. Până la asamblare, a doua zi,  l-am păstrat înfoliat în frigider.
Identic am pregătit și blatul numărul doi. 

SIROP DE ZAHĂR ARS
Ăsta l-am pregătit simultan cu blaturile,   cu gândul să le păstrez  însiropate o noapte, apoi am văzut că-s umede din născare și m-am răzgândit. Pân la urmă l-am folosit la asamblare dacă tot l-am avut. 
- 30 grame zahăr
- 100 mililitri apă
- esență de rom - tot citesc că-i moartea și asta, dar îmi place mult aroma

Am pus pe foc mic zahărul în ceaunel. Când s-a caramelizat ușor am adăugat cu atenție apa și am lăsat pe foc amestecul pân la topirea zahărului. După răcire am adăugat romul. Ziceam c-o noapte l-am ținut la frigider și folosit pe blaturi în momentul asamblării.

CREMĂ DE VANILIE CU BRÂNZĂ DULCE DE CASĂ

Am început Provocarea c-o zi înainte de blaturi prin obținerea  brânzei dulci din lapte cumpărat de la dozator. Cum din 2 litri de lapte am obținut 250 de grame de brânză, e cam limpede ce concentrație o avut (norma era de 450 grame brânză). Am folosit rețeta doamnei Laura Laurențiu, ACEASTA. Când găsesc un furnizor nou o fac după rețeta bunicii  din lapte bătut. 



Crema  este tot a doamnei Laura Laurențiu de la o prăjitură cu nectarine, ASTA,  pe care iară aș vrea s-o-ncerc în varianta originală. 

Pentru 750 grame cremă am avut:
- 2 gălbenușuri
- 200 mililitri apă - asta pentru că Provocarea nu are pe listă laptele în septembrie. Deși am folosit și brânză și frișcă eu tot am simțit că-i departe la gust de ceea ce trebuie să fie. Deci, musai lapte!
- 20 grame amidon
- 100 grame zahăr
- vanilie păstaie
- 7 grame gelatină + 30 mililitri apă
- 50 grame frișcă lichidă + 120 mililitri
- 250 grame brânză dulce de vaci

+ 150 grame boabe de struguri albi, negri, roze necesare la montarea tortului



1. Gelatina am pus-o la hidratat în cei 30 mililitri de apă.
2. Într-un vas cu fund gros am amestecat apa, zahărul, amidonul, gălbenușurile și le-am pus pe foc mic cu păstaia de vanilie. Am amestecat ușor pân la îngroșare când am oprit focul și îndepărtat păstaia.
3. Am blendurit brânza cu 50 grame frișcă lichidă.
4. Am adăugat-o împreună cu gelatina în crema de vanilie fierbinte. Am folosit iară blenderul vertical de mână pentru a obține o compoziție omogenă, fină,  pe care am lăsat-o să ajungă la temperatura camerei.
5. Am bătut frișca lichidă, cei 120 mililitri.
6. În crema de vanilie răcită am adăugat un sfert din frișca bătută, am amestecat ușor cu mixerul la viteză mică și apoi am turnat crema peste restul de frișcă încorporând-o tot cu mixerul.
7. Am folosit-o imediat la asamblarea tortului. Recomandarea era să stea la frigider până la montare, dar eu am avut blaturile pregătie și imediat ce crema a fost gata am asamblat tortul.

DECORARE
- boabe de struguri congelate
- nuci caramelizate - la mine fură granulele căpătate din Belgia (în zahar caramelizat, ca pentru sirop, se pune miez de nucă, se răstoarnă pe hârtie de copt spre răcire și apoi se mărunțește cu ciocanul or sucitorul).

ASAMBLARE
- am așezat pe farfurie primul blat și l-am umezit cu jumătate din sirop



- după ce am așezat cadrul înfoliat,  peste primul blat am întins 300 grame cremă
- peste cremă în cercuri am așezat bobițe proaspete de struguri, n-am fost prea inspirată la așezarea pe culori



- strugurii i-am acoperit cu încă 300 grame cremă
- peste cremă am așezat blatul al doilea pe care l-am trampat cu jumătatea de  sirop



- peste blat am întins restul de cremă, 150 grame
- am lăsat o noapte prăjitura la frigider
- a doua zi i-am scos cadrul



- înainte de servire am decorat-o



Ce aș face diferit:
- Mircea Banu a făcut experimentul blaturilor pentru a ajunge la o prăjitură care să aibă gust de colivă. Exact asta a reușit, au gustul acela de grâu fiert bine, aroma romului de la însiropare și pentru că eu nu am măcinat biscuiții fin chiar textura bobului de grâu spart. Foarte interesant! Blaturi pufoase de pandișpan ar fi completat minunat o prăjitură delicată. Sau măcar cele cu biscuiți să fi fost mai subțiri, ceea ce s-ar fi întâmplat de aș fi respectat proporționalitatea tăvilor;
- pentru că a treia zi, blaturile se însiropaseră grozav chiar n-ar fi fost o idee proastă păstrarea lor la frigider o noapte înainte trampate;
- stratul interior de cremă a fost prea înalt, scopul meu era să fac vedetă strugurii, dar puteam evita ciopârțirea tortului în căutarea secțiunii perfecte de foloseam la cremă bucăți de fructe, nu boabe întregi;
- straturi de cremă alternative cu înălțimea blaturilor, deci subțiri, duc la o combinație finală mai potrivită decât ce am io aci, un kil de cremă;
- după decongelare boabele galbene s-au maronit, de evitat;
- pentru exteriorul tortului, interesante  ar fi fost cele 3 culori de struguri și nu doar una;
- deși am văzut câteva secțiuni ale prăjiturilor cu struguri de mi le-a arătat Google exact ca secțiunea mea, eu n-am putut-o obține decât tăind separat boabele. Și după ce cuțitul s-o oprit pe fiecare dintre ele în crema moale or în sâmburi, nici nu cred că e posibil, poate pe prăjiturile înghețate.



Ce mi-o plăcut:
- combinația a fost foarte apreciată de prietenii mei care n-au habar ca mine că în cremă o fost apă or că-n blat tărâțe or că la secțiune am murit de 5 ori;
- crema de vanilie cu brânză de vaci este delicioasă. Nu se înțepenește ca cea cu unt și abia aștept s-o combin și cu alte fructe;
- încă nu știu cu cine să împerechez blaturile acestea. Probabil rețeta originală este singura variantă, cremă de vanilie și dulceață de nuci verzi; Am eu fixul ăsta: la cremă fină, blat pufos. Mi-a plăcut mult și mie restul rămas vro două zile prin frigider, abia atunci se împrieteniseră toate aromele, ba chiar mi-ar fi priit blaturile și mai însiropate;
- mă gândesc cu oarece groază că pentru următorul tort trebuie să mă întorc la pasta de zahăr și fondant. Torturile acestea dezbrăcate le găsesc perfecte. Pentru exterior, am trasat între boabe șanțuri inițial cu vârful linguriței, apoi încă o dată cu coada acesteia. Boabele le-am descoperit de cremă tot cu ajutorul linguriței. Folosind folie de aluminiu au rezultat pereți boțiți. De o încadram pe cea PVC nu aș mai fi schimbat nimic.

Pentru mine este episodul 30 al Provocării Cutia misterelor. Încă am bucuria și dragul cu care am pornit în martie 2014 alături de Cerasela (doamnă, mi-i tare dor de tine!). Și interesul acesta nesfârșit este meritul gazdei din fiecare lună.
Pentru septembrie, felicitări, Mioara!

Sper să revin de luni cu varianta straturi egale blat pufos și cremă,  așa cum îmi fu vrerea. Am emoții că-i făr de zahăr truda.

4 comentarii:

  1. Felicitari Maria!!Imi place tot, da tot ce ai facut tu aici. si eu l-am urmarit, in limita timpului, pe Mircea Banu. Da, foarte fain blatul, chiar e de probat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu în limita bugetului testez rețetele sale, nu le reușesc pe toate, dar cel puțin interesante cam sunt :)

      Ștergere
  2. Chiar admirabil ce ai facut! te felicit, Maria! Va fi o parada tare frumoasa!

    RăspundețiȘtergere