marți, 17 mai 2016

Tort bust


Visez la un astfel de tort din 2010, adică din anul întâi de Zambetania. Oamenii cărora le fac io torturi îl clasează în dosarul cu vulgare și io alții nepudici n-am de  unde aduna.
Chipurile anu ăsta soră-mea o considerat că cei 37 de ani ai lui cumnată-miu merită aniversați murdar. Când i-am trimis tortul spre aprobare, adică-n ultima secundă (strategia-mi fu s-o forțez astfel să nu mă mai întoarcă din drum) o zis că-i indecent pentru că se vede un sfârc așa că l-am acoperit și pe păcătosu ăla c-un fluture (altă idee n-am avut pentru cele 3 secunde ce le aveam la dispoziție).
- Maria, dar copiii nu gândesc în termeni de decent or indecent! îmi alină supărarea fetița de 10 ani.
- Știu, Belușka! Dar mai există unii cărora părinții au reușit să le pervertească deja logica. 




Este un tort la care am muncit enorm,  cu infinită plăcere. După asamblare,  10 ore legate am lucrat la el. Nu-mi amintesc de un alt tort la care bucuria să-mi fi fost uriașă. Nu e deloc un tort perfect, dar în primul rând am corectat toate greșelile de la tortul anterior. A fost delicios!
Tortul a avut aproximativ 4 kilograme. Suportul de tort a cântărit un kil jumătate și împreună au depășit 5 kilograme, limita cântarului meu. Am folosit la asamblare tava de 32x22 centimetri, în ea am copt toate blaturile. Tortul a avut 7 centimetri înălțime făr de sâni, asta-n condițiile în care jumătate din crema de căpșuni s-o scurs pe lângă blaturi în lateral.
Pentru bluză am folosit fodekor, pasta de zahăr n-aș fi putut s-o întind atât de subțire. Poate chinul  nu ar fi fost atât de mare, rezultatul fiind mai aproape de un tort curat,  dacă nu aș fi folosit cu mare zgârcenie fondantul cel scump - 400 grame pentru bluza și  cravată.
Am înlocuit blaturile uscate ciocolatoase de la tortul ou cu cele tuxedo (ACI una dintre rețetele la care am povestit despre blaturile Tuxedo). Am copt 2 blaturi, de două ori  doza cu 1 ou. Un al treilea blat l-am ratat, cel mai probabil am uitat să adaug făina. Le-am nivelat foarte puțin, fiind extrem de umede mi le-am dorit înalte.
Tot de la tortul tatei am desăvârșit crema de vanilie folosind varianta cu ciocolată albă și frișcă (ACI o prăjitură unde am scris rețeta pe îndelete). Am folosit doar jumătate de doză, adică 2 gălbenușuri.
Am păstrat de la tortul anterior  blatul dacquoise (sunt fascinată încă de contribuția savuroasă pe care o are la gustul final  -  i-am adăugat nuci pralinate înainte de coacere față de prima testare ASTA  - am pregătit blatul din cantitatea inițială, cea cu 150 grame albuș) și crema de căpșuni (o doză jumătate de la tortul ou).
Am copt două blaturi dacquoise, dar cum tortul era deja  foarte înalt, am renunțat la unul
La tortul vertical am scris un kilometru de text despre toți pașii, acum detaliez doar cu poze.
1. Decupat conform modelului ales.
2. Adăugat sânii din brioșe - una dintre ideile proaste - brioșele s-au întărit pe sub straturile de pastă. De voi mai avea bucuria unuia nou, voi asambla minitortulețe în formele de brioșe. Am scobit brioșele și le-am umplut cu creme, apoi le-am atașat tortului.
Am copt 2 mărimi de brioșe neavând habar care pereche va fi potrivită tortului final
3. Acoperit tortul cu strat de cremă și blat - am amestecat bine resturile de la decupare.
4. Acoperit învelișul acesta cu ganache nemixat. De două ori, pentru că prima dată nu am reușit un strat uniform. Am avut o ciocolată neagră cu conținut redus de cacao, parcă 45% și a fost mult mai gustos decât la varianta cu ciocolată 75% cacao. Partea în care am mângâiat sânii cu ciocolata a fost  momentul meu preferat (acuș am priceput de ce unele dintre fantezii îs atât de ispititoare).
5. Îmbrăcat stratul de ganache cu pastă de zahăr. Mi s-a rupt taman între sâni, ceea ce o redus mult din posibilitățile de a lăsa bustul  mai mult nud.
6. Croit din fodekor restul de elemente. Gulerul e cel mai puțin reușit dintre toate -  deja eram de 10 ceasuri în picioare.
7. Noi l-am tăiat după 2 ore de plimbat cu mașina - n-o încăput în lada frigorifică - și o avut consistența perfectă, nici foarte întărit, nici prea dezghețat.
Am dăruit tortul pe suport de lemn, ar fi meritat un strat cu pastă de zahăr lemnu ăla
Va recomand să priviți cel mai frumos bust care a fost tortulit pân acuș, unul PERFECT făr de tăgadă, ĂSTA.
Io nu mi-am propus să-l copii pe acela, ar fi ieșit o caricatură
Mai am un tort format din 2 piese distincte și am terminat cu sărbătoriții lui mai care m-au băgat în faliment.
Revin cu propunerea pentru Cutia misterelor peste o săptămână.

2 comentarii:

  1. E un tort extrem de sexy,frumos😊😊.
    Și tortul Simonei și al tău sunt perfecte.Ea are un plus la cromatică, tu la ,,poveste".Foarte bine că ai folosit cu zgârcenie ,,fondantul cel scump" și cămașa e transparentă. Să ai cât mai multe comenzi cu astfel de torturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, surpriza a fost uriașă pentru sărbătorit. La bucuria lui care în mine o ajuns înzecită s-o adunat a tuturor celor care nu mai pridideau să-i laude gustul :) Acuș o mai rămas un vis de-mplinit: un posterior din fondant!

      Ștergere