sâmbătă, 9 aprilie 2016

Despre lucrurile simple ( 9 ) - Bogdaproste!




Se ia un borcan și sub capacul lui se depozitează pe bilețele toate fericirile anului. Sau se ia un blog și i se dă misiunea asta.
Ia să mai completez io c-o liniuță planul lui 2016 - exerciții de echilibru:  a se identifica cel puțin o fericire în 7 zile curgătoare!


Scriu ades pe zambetania " bogdaproste " pentru că-l iubesc! Ȋn mintea mea e unul dintre cele mai puternice cuvinte ale limbii ăsteia, amuş n-aş şti a rosti vrun altul mai viu. 

Ne-am amuzat anterior pe baza fricilor mele privind plecarea la Anvers. Mărturiseam că vro două luni,  câte or fost între cumpărarea biletelor și decolare,  am trăit un coșmar și-n culcare și-n sculare. O frică pe care oricât  îmi explicam cu mintea că-i nefondată, n-o puteam controla. M-am resemnat că-i o premoniție, că voi muri c-un terorist ținându-mă de mână și catapultându-mă la Allah și că așa-i  scris capătul meu de drum !

Când am ajuns la Antwerpen și prietena mea a priceput că din cele 8 zile ale șederii, 7 va trebui să le slujesc botezului, o urmat: 
- Te rog, rămâi o lună altfel nu vei înțelege nimic din călătoria asta!
- Tu, femeie, înțelegi că eu vreu să mor acasă or ce-i cu tine ?!

Apoi, seara, în casa ei și-n patul destinat mie,  cu cearceafuri mov și îngeri mulți din ciment deasupra capului și râuri de icoane pitice, m-am  mustrat:
- Tu, Mărie, o dată n-ai ieși din confortul tău casă-serviciu și n-ai învăța lecția lui DA!

Luna aceea pe care eu am refuzat-o, dar mi-aș fi dorit s-o pot cu inima și mintea, a expirat în ziua-n care pe aeroportul din Zaventem au explodat oameni. La terminalul B, exact acolo unde cu 3 săptămâni înainte fusesem întâmpinată d-un înger de fetiță ș-un buchet cu  lalele galbene. 

Bogdaproste, DD! 



Ceea ce am scris  e o mare paranteză ce nu are legatură cu episodul acesta. Azi scriu despre bucuria de a căpăta. Poate de aia trăiește-n mine cu program nonstop bogdaproste. Pentru că eu sunt tare fericită când atrag pomeni. 
În momentu-n care am sunat-o pe soră-mea să mă laud cu darul din Belgia, mi-o zis:
- Tare mai ești proastă, te-ai bucura și la un căcat! Parcă ești Ștefănuț, numai el doarme de trei nopți c-o husă croșetată pentru telefon!
- Husă croșetată ?! Vreau și eu!
Mi-o închis făr de rezolvare la dorința mea.
Mai există pe zambetania episoade dedicate pomenilor: colet tot din Belgia sau de la Dubai or cele mai multe de la Mediaș. Le-am numit rețete ale fericirii zambetane pentru că asta și sunt.

Ingredientele fericirii de azi:
- 646 grame susan
- 1523 grame mac
- 3054 grame nuci pralinate
- 3182 grame cacao
- 1051 fulgi de migdale
- 1 053 grame  coji de portocale confiate
- 1167 grame marțipan
- 1724 grame stafide
- 2609 grame ciocolată belgiană 
- 100 grame vanilină !!!!!!!!!!! - ăștia !!!!!!!!!!! se traduc prin: la o rețetă se folosește 1/10 dintr-un gram de vanilină
- cutii pentru ambalat prăjituri, mileuri de hârtie, tăvițe din carton aurit

Voi fi tare ocupată-n perioada următoare să le folosesc, căci pe cele din anii trecuți le-o ajuns gângăniile înainte să ma-ndur a le consuma.

Sunt o fericită nu doar pentru prietenii mei din ceruri, ci mai ales pentru cei de pe pământuri.
Să ne fim sănătoși dară!
Săru-mâna, bogdaproste!


    Fericirile din borcănaș:
1. Niște flori
2. Am călcat pe stele și mi-o plăcut
3. Zarurile au fost aruncate
4. Drumul
5. Maria povestea
6. Croitorașul
7. Rătăcibila
8. Antwerpen 

4 comentarii:

  1. Sa te bucuri de ele. Si mie imi place sa primesc. Sotul imi tot repeta ca e mai ferice sa dai decat sa primesti. O fi, dar mie tot imi place

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu îs posesoare de ambele: îmi place foarte mult să primesc, dar de zece ori mai mult să dăruiesc :) Vorbim să-ți trimit din nuci.

      Ștergere
  2. Atragi oameni faini in jurul tau si esti o norocoasa ca ai parte de zambete neprogramate! Sa le folosesti pe toate cu mare placere! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le folosesc după ce tămâiez tigăile prin care cineva îți bagă coada și-mi strică toate rețetele :)

      Ștergere