miercuri, 20 ianuarie 2016

Tort cu trandafiri și portocale - Cutia misterelor de ianuarie





Prima parte a răspunsului meu pentru lista de luna aceasta a Cutiei misterelor este ACI ( rulouri din piept de pui cu portocale).



Lista Simonei publicată AICI cuprinde:  ghimbir, carne de pui, spanac (pe care le-am folosit la rulouri) și ouă, brânză, trandafiri, iaurt, scorțișoară, migdale, portocale, pe care le-am bifat  acuș.
  
Îmi venea în vizită prietenă dragă, rusoaică (îs eu răutăcioasă, e născută în Republica Moldova), trăitoare în Elveția. Era 7 ianuarie,  Crăciunu pentru ea. De aia am reușit foarte repede să mă joc cu ingredientele luna aceasta. Cu scrisul am întârzieri, dar nu-i bai, îs în termen!
Și-i zic la desert:
- Am uitat să-ți spui că tortul și rulourile sunt de la Cutia misterelor. Vrei să-ți povestesc despre proiectul acesta drag mie ?!
- O, dar eu știu, anu trecut aveai ciuperci și tort cu dovleac tot de la Cutia misterelor!

Or îs atât de inconștientă încât să mă bazez pe improvizație or nu-mi pasă de prietenii mei mănâncă în oraș după ce pleacă de la masa mea.


Am făcut un tort micuț și tare rău mi-o părut că n-o fost mai pe îndelete.
Eu nu prefer trandafirul, dulceața mamei n-o ating, am reușit în vară șerbet da-l folosesc doar pentru daruri. O singură dată am testat apă de trandafir în exces și m-am lecuit.



Am fost dezamăgită de secțiunea albicioasă, straturi cu jeleu de portocale ar fi fost minunate! Îl refac în curând făr de interdicții de Cutie misterioasă și-i desăvârșesc secțiunea. Gustul este perfect! Nu exagerez!

Am montat tortul în rotunda de 16 cm. Dar am copt blaturile în cratița de 18 cu gândul că se vor strânge și vor rămâne de 16. Am greșit, ca de cele mai multe ori, acoperind dintr-o singură bucată forma în care am copt, pe lateral se formează pliuri din hârtie încrețită care mănâncă din diametrul așteptat. O fost un tort foarte însiropat, foarte dulce și foarte aromat, mie mi-o plăcut foarte toate astea!



BLAT DE PANDIȘPAN CU APĂ DE TRANDAFIRI
- 2 ouă
- 45 grame făină
- 45 grame zahăr
- 10 grame ulei
- 1 gram praf de copt
- 1 linguriță apă de trandafiri - eu am băut o dușcă, gustul fu de apă chioară, de aia am pus atât de multă, atenție mare la cât este de concentrată!
- un praf de sare
Am separat albușurile de gălbenușuri. Pe astea teoretic galbene le-am amestecat cu uleiul și esența. Albușurile le-am mixat spumă tare cu bezeaua, am adăugat în 3 tranșe zahărul, după topirea acestuia am mai mixat bezeaua la viteza cea mare încă 5 minute. Am adăugat gălbenușurile, le-am încorporat în albușuri tot cu mixerul la viteză mare și la final făina cernută cu praful de copt, amestecate nu cu mixerul, ci c-o spatulă.
Am turnat compoziția în cratița acoperită cu hârtie de copt și la foc mediu am copt blatul 15 minute pân o trecut testul scobitorii. Nu vă poci spune cum miroase bucătăria în timpul ăsta!

SIROPUL CU PETALE DE TRANDAFIRI
- 50 ml apă
- 25 grame zahăr
- 1 linguriță rasă cu petale de trandafir căpătate de la mama lu Cutia misterelor taman din Dubai

Am fiert toate astea împreună pân s-o topit zahărul. Am strecurat siropul și l-am lăsat la răcit. Are o culoare străvezie, io m-am bucurat pentru blatul oricum făr de culoare din cauza ouălor de nețară.

BLAT DE MIGDALE CU SCORȚIȘOARĂ
- 2 ouă
- 25 grame migdale măcinate
- 25 grame făină
- 1 gram praf de copt
- un praf de sare
- unul de scorțișoară
- 45 grame zahăr
- 10 grame ulei
- coajă de portocale
L-am pregătit identic celui cu apă de trandafiri conform ingredientelor.

SIROPUL DE PORTOCALE
Am pregătit separat un sirop de portocale pentru blatul de migdale, dar aș fi putut să dau astă destinație celui rămas de la crema de iaurt.
- 25 ml zeamă de portocale
- 25 ml apă
- 25 grame zahăr

 L-am pregătit identic celui cu petale de trandafiri potrivit cu noile ingrediente.

CREMĂ DE IAURT CU PORTOCALE
- pentru portocale - 90 grame felii de portocale făr de coajă și pieliță, 90 grame apă, 90 grame zahăr. Cât am pregătit portocala am pus la fiert siropul din apă și zahăr, apoi am adăugat bucățile de portocală pentru 1 minut. Am lăsat fructele la răcit în sirop pân la pregătirea cremei.

- pentru cremă - 150 grame iaurt - fu Oly 10% grăsime, preferatul meu, 2 grame gelatină hidratată în zeamă de portocale, 30 grame zahăr pudră.


Am ratat crema de iaurt. Mi-aș fi dorit s-o întăresc într-un bol mic așa încât la tortul final interiorul să fie cremă de iaurt cu portocale și marginile cremă de brânză. Nu s-o-ntărit ș-o trebuit să mă sucesc.

Am mixat iaurtul cu zahărul, am adăugat gelatina topită și bucăți de portocală direct din sirop. Am turnat-o în vasul acoperit cu folie.

CREMĂ DE BRÂNZĂ CU APĂ DE TRANDAFIRI
Știu că vedeta trebea să fie portocala, la mine megavedeta o fost trandafirul, o dominat toate celelalte gusturi, dar îs sigură că făr de portocală combinația n-ar mai fi fost criminală.  
Că sunt fascinată de câte fețe are crema de brânză o demonstrează deja rețetele arhivate, dar că exista loc de și mai surprinzătoare și mai delicioasă n-aș fi pariat. E grozavă!

Am pregătit în 2 ture crema și așa o și povestesc:
1. -   50 grame unt moale
    - 100 grame cremă de brânză
    -   40 grame zahăr pudră
    -     1 linguriță apă de trandafir - reiau avertismentul, atenție la cât este de concentrată!!!!
Am mixat untul cu zahărul, am adăugat treptat brânza și la final esența.


2. - 100 unt moale 82% grăsime
   -  200 grame cremă de brânză
   -   80 grame zahăr pudră
    -       apă de trandafiri
La fel ca prima tură pregătită.

ASAMBLAREA
- în tava de 16 cm am așezat blatul cu migdale
- l-am stropit cu siropul de portocale
- am așezat prima tură din crema de brânză și am așteptat să se întărească, adică am pregătit crema de iaurt
- am întins peste ea crema moale de iaurt - de se întărea aveam doar mijlocul așa o leșinat pe tot primul strat de cremă, am așteptat să se întărească iar cât să pregătesc tura a doua de cremă cu brânză
- am întins jumătate din a doua doză de cremă cu brânză
- am acoperit stratul 3 de cremă cu blatul de pandișpan
- am umezit pandișpanosul cu siropul de trandafiri petale
- am întins peste blat în strat foarte subțire o parte din ultima cantitate de cremă rămasă. Restul de cremă l-am pus într-o pungă cu dui mare  și am decorat pe mijloc 5 trandafiri cu floricele

Tortul astfel asamblat l-am lăsat o noapte în frigider. A doua zi am îndepărtat folia și l-am trecut p-o farfurie. Mare atenție dacă e foarte însiropat, ca al meu, să nu-l stricați taman la final! Mai bine-l montați în farfurie din prima ajutându-vă de cadrul formei în care au fost blaturile coapte.

Drept să vă spun mi-au dat lacrimile când am văzut cât de făr de culoare e secțiunea, singura care contează pentru mine.

În timp ce Serghei cerea a doua felie de tort, prietena mea îmi traducea:
- Soțul meu n-a mai mâncat niciodată un tort așa de bun și de frumos. Nici nu-i trece prin cap că-i creația ta! Tot repetă că sigur îi cumpărat.
- Păi, femeie, e simplu! Torturile cumpărate îs nasoale cel mai adesea p' aci, acuș c-o fi altfel în lumea-n care trăți voi, o avea și omu dreptate ...



Felicitări, Simona! Ai gândit o listă fabuloasă!

6 comentarii:

  1. Nu vreau sa crezi ca zic de complezenta, dar chiar e frumos tortul. Este adevarat, mergea un pic de culoare, insa nu stiu daca s-ar fi potrivit la gust.
    Sa stii ca ceea ce m-a atras pe mine la aceasta provocare este tocmai faptul ca ni se pune imaginatia la bataie ca sa obtinem un preparat ingenios, iar ceea ce ai facut tu este!
    Nu pot sa nu remarc stilul tau haios de a povesti! :)))) Zi frumoasa, Maria!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pune imaginația pe treabă de e lista incitantă! Io d' aia refuz să fiu gazdă, că nu mă pricep să fac propuneri atât de incitante. Abia aștept Laura să văz cu ce defilezi luna asta!

      Ștergere
  2. Faina retete ta.
    mie nu-mi place trandafirul in desert,poate doar ca si decor,de aceea nici nu l-am folosit,cu riscul de a fi sanctionata.
    Am folosit o singura data dulceata de trandafiri(adevarat ca era cumparata),dar e mult prea aromata si nepotrivita cu ingredientele pe care le prefer intr-un desert.
    Eu zic ca nu era nici o problema daca adaugai putina cacao,erai multumita pe de-antregul de tortuletul tau.
    Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Claudia, mi-a plăcut mult tocmai aroma trandafirului în combinațiile acestea, habar n-aveam ce-mi place!

      Ștergere
  3. Buna dimineata la cafea Maria! Am amenintat cu un coment, dar din pacate oboseala a invins aseara...Deci, imi place tot mai mult aceasta provocare. Ce ai facut tu aici e super, intradevar si lista e permisibila pentru lucurui frumoase:) Si eu am o problema cu trandafirul. Nu-l prefer, dar l-am descoperit treptat. Cu ceva ani in urma am mancat dulceata de trandafiri din comert si am crezut ca-i parfum. De atunci am zis ca nu mai pun gura pe ceva ce contine trandafiri. Ulterior, am vazut retete frumoase in care se folosea apa de trandafiri, am zis ca-i pacat sa nu incerc. In cantiatate rezonabila se pare ca-mi place, iar in combinatia asta este chiar delicioasa. Si mie imi place modul tau haios de a povesti, imi aduci zambete:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Io sper să revii repede ca gazdă de Cutie misterioasă, ai avut un debut grozav! Aș paria că-i ăl mai grozav din cei 2 ani misterioși, dar deja am convenit că ascundem public cât de sectante suntem în laude reciproce :)))

      Ștergere