vineri, 4 decembrie 2015

Negresă de post cu ananas




Rar se întâmplă să ratez o rețetă la prima testare, la a doua însă rezultatele sunt de cele mai multe ori sub prima-ncercare. Am pregătit negresa după o rețetă de la Edith ( sursa AICI ) pentru ziua lui Theodor, de trei ori consecutiv din prima.


Cum atunci nu fu loc de poze, am repetat-o pentru vacanța la bunica. Am ratat-o de 2 ori succesiv. Cum nu vreau să pierd rețeta, public așa, cu regretul că pozele sunt de la varianta în care n-am putut scoate negresa întreagă din guguluf sau am ciopârțit-o căutând o bucată de ananas pentru secțiune - ceea ce nu-i o noutate, mai mereu tre să ajung prin sat cu "resturi "  de la căutarea secțiunii perfecte.



Mi-am cumpărat de la Lidl o formă mică de guguluf, deși mai am vro 3, asta-i cea mai potrivită pentru numărul de persoane pentru care gătesc eu, cel mai adesea două, cel mult trei.

NEGRESA - jumătate din cantitățile rețetei originale
- 150 grame făină
- 20 grame cacao
- 90 grame zahăr
- 3 grame bicarbonat
- sare
- 150 ml apă - la tort am folosit zeama de la compotul de ananas sau laptele de cocos rămas de la un alt tort de post
- 20 grame ulei
- 1 linguriță oțet
- extract de vanilie
- 80 grame cuburi de ananas din compot - astea le-am adăugat de la mine din prima

FACEREA - metoda cea mai simplă, preferata mea, făr de mixer



- am amestecat toate ingredientele uscate - făr de ananas - și le-am adăugat pe toate cele lichide



- ananasul este musai să fie foarte bine tamponat, n-am prea reușit asta cu al meu decongelat. Bucățile de ananas tăiate cât mai mici le-am tăvălit prin făină, apoi am cernut surplusul de făină. Le-am adăugat în aluatul de negresă, prima dată la refacere fie nu am fost atentă și am crescut mult cantitatea, fie din motive secrete, n-am reușit să scot negresa coaptă din formă decât bucăți. A doua oară doar jumătate s-a rupt, exact din partea unde a fost un cocoloș cu mai multe bucăți de fruct. De aceea, pe viitor le voi așeza cu mâna peste negresă înainte de coacere.



- tava de guguluf am uns-o cu ulei și presărat-o cu făină
- în formă am turnat compoziția - eventual voi turna jumătate, voi așeza ananas și apoi restul de aluat



- am copt-o în cuptorul preîncins la foc mic 40 minute, atenție, deși nu pare, crește  mult!





GLAZURAREA
- 100 grame ciocolată neagră
- 35 grame unt de arahide
- o lingură de ulei
Le-am topit împreună pe baie de aburi. Or am nimerit eu unt grozav or combinația asta e grozavă oricum.



Am turnat cu atenție ciocolata peste negresă. Am presărat bucăți de migdale tăiate pentru decor.



E o rețetă minunată, dar sunt așa dezamăgită de secțiune că nu mai vreu s-o laud!



De luni un cozonac de post, episod de Virtual hug și-n rest dulcegării păcătoase pân la Crăciun când sper să pot închide bucătăria și deci blogul pe anul ăsta (am cel puțin 10 restanțe dulci, de cărți n-am mai scris de 3 luni, tare mi-aș dori să nu le car în 2016).

2 comentarii:

  1. Asta cu sectiunea este lege :D Sa vazi cat am ciopartit eu un tort cu mac si zmeura doar pentru a gasi o sectiune cu zmeura in ea :)) Ziceai tu ca toate se ascundeau in momentul taierii! Cum naiba reuseam sa tai de fiecare data pe langa, nu-mi explic :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu știu de ce mă încrâncenez atât cu secțiunile, să-mi zic săru mâna că ajung cu ele la capăt, NU să-mi caut nod în papură :)

    RăspundețiȘtergere