joi, 10 septembrie 2015

Biscuiţi umpluţi cu dulceaţă de vişine





Şi biscuiţii ăştia au o poveste. Cum altfel ?!
Se făcea că aveam o listă cu o sută de dulcegării de pus pe băţ şi că taman atunci îi trebuiră lu’ Ale alte patruzeci de dăruit cu bogdaproste.
Am îndreptat oferta spre biscuiţi, preferaţii mei,  o fost aprobată şi am purces în căutarea marţipanului. Nu-i prima dată când bat jumate de oraş şi nu-l găsesc exact în secundele în care-mi e de trebuinţă.  În criză l-am înlocuit cu dulceaţă de vişine, o minune! Că apoi am fost luminată postos  şi că m-am sucit pe brioşe în ceasul douăşcinci, alt chin, am zis deja aci.

Brioşele  ce au fost dăruite în timp ce biscuiţii au şezut dosiţi pentru vremi făr de post
 Ce-mi place la biscuiţii ăştia,  şi încă mă uluieşte, e faptul că se păstrează foarte multă vreme proaspeţi. Eu i-am decorat fix după o lună. Echipa formată din bunica şi Ştefănuţ  i-o lichidat instant luptându-se la mustaţă cu recordul deţinut încă de furnicile amatoare de biscuiţi cu marţipan. 
În arhivă există variantele anterioare ale biscuiţilor, nu mai rescriu reţeta   - oricare dintre linkurile din  defilare duce către ea. Diferenţa e dată amuş de dulceaţa care o înlocuit marţipanul şi ciocolata colorată cu care i-am decorat. I-am lucrat foarte greu, iniţial i-am umplut cu şerbet, bineînţeles că s-o topit la copt, la dulceaţă am luat doar fructele, dar tot s-o scurs mult din sirop la asamblarea biscuitelui. Din fericire la copt  nu s-o ars dulceaţa în surplus,  nu s-o desfăcut biscuitul. 



Când i-am pozat eu după o lună,  în secţiune nu mai era mare lucru, dar proaspeţi erau plini de  dulceaţă cu fructe şi sirop, o combinaţie delicioasă în raport cu aluatul de turtă dulce.
 Nu cred c-am ajuns la capăt cu variantele marţipanoşilor, cu gem de caise tre să fie grozavi.



Defilare biscuiţoasă, doar marţipanoasă în trecut:

- prima încercare - mai 2013 - decorare cu royal icing - aci 

 
- decoraţi cu fondant aci 


- cu marşmaloasă aci şi episodul recordului celor 40 de biscuiţi lichidaţi de furnici 


- decoraţi cu ciocolată albă - aci


- uitasem că i-am umplut cu gem de portocale - bună memorie mai are blogspot  ăsta! - aci reţeta


În weekend restanţe despre cărţi,  iară de săptămâna viitoare tot restanţe pe băţ făr de băţ.

2 comentarii:

  1. Confirm ca sunt grozavi cu martipan ♥ Daca nu ii gustam, poate niciodata nu as fi facut si eu :D In plus reteta nici nu este atat de complicata pe cat pare, iar biscuitii chiar ii poti pastra mult si bine ♥
    Imi plac astia rooooz :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Am găsit din fericire astăzi marţipan aşa că mâine îmi deschid atelier biscuiţos pentru o prinţesă:)

    RăspundețiȘtergere