marți, 7 iulie 2015

Brioşe decorate cu fondant marşmalos




Pe când eu îmi încropeam lista celor 10 festive pentru nuntă, Crisa-mi recomanda brioşele pregătite cândva de Teo, fetiţa sa – aci reţeta originală. Cum eu aveam în plan să repet  brioşele lu’ Ştefănuţ, astea, mi s-o părut a fi ocazia perfectă pentru testare ş-ar fi fost de nu eram olecuţă căscată, adică suficient cât să nu-mi notez de la ingrediente zahărul - că doară de aia o lăsat Crisa buton de print special pentru mine, ca io să-mi copii un ingredient da şi altul ba. Iertare, Teo !


Pentru 18 brioşe în forma de 4,5 cm – mi-aş fi dorit unele mult mai mici, dar următoarea dimensiune ce-o am e de 2 cm şi mi-ar fi fost imposibil să le decorez cu fondant :
-         2 ouă
-         50 grame ciocolată – a mea fu cu lapte
-         250 grame făină
-         100 grame zahăr pudră
-         180 ml lapte
-         100 grame unt moale
-         1 plic praf de copt – am pus numai jumătate
-         1 plic zahăr vanilat
-         un praf de sare

Am topit ciocolata pe baie de aburi, am adăugat untul, pe astea două le-am mixat cu ouăle, apoi laptele, făina cernută cu praful de copt, zahărul şi sarea. După cum deja am povestit, îmi notasem doar zahărul vanilat. După ce am copt două ture şi am gustat o brioşă, aş putea să nu gust nimic din ce pregătesc şi de cele mai multe ori chiar aşa se întâmplă, m-am dumirit că ceva nu-i în regulă. Pân am verificat la Crisa ce-mi lipseşte, căci eram sigură că am omis ceva important, deja era prea târziu. Am adăugat 2 linguri de zahăr pudră în compoziţia ce o aveam necoaptă, adică pentru fix 6 brioşe din care nu m-am îndurat să mai stric una ca să verific io ce gust au or ca să am poze cu secţiune.


Am umplut chesele, au crescut foarte puţin, dar sunt extrem de pufoase şi de umede, le-am copt câte 20 de minute în cuptorul preîncins.


Le-am decorat cu fondant făcut din marshmallows, a doua greşeală, pe care n-am mai putut-o drege. Ţinut la frigider, fondantul se înmoaie de la condens, arată ca o răcitură dulce.


-         Maria, doar pentru că eşti obosită, brioşele sunt din ce în ce mai urâte?
-         Nu, T.!  Nu-s în stare să lucrez fondantul în decoraţiuni mici!



 Drept pentru care eu nu-l voi mai folosi decât la biscuiţi. În episoadele următoare voi publica şi bomboanele decorate şi distruse pe motiv de răcitură. Tre s-o iau de la capăt cu pasta de zahăr, care presupune mult mai mult timp de pregătire decât marşmaloasa şi mi-i urâcioasă după uşurinţa cu care se pregăteşte fondantul din bezelele de ziceam de ele.


Joi public un tort la care am mai făcut alte câteva greşeli fatale, altfel nu s-ar fi născut unul dintre cele mai grozave ale anului. Despre alte peripeţii din lista  nuntismelor voi scrie de săptămâna viitoare.


Buchetul acesta cu levănţică este de departe cel mai frumos pe care l-am făcut vrodată. Îi mulţumesc ţigănuşului care, deşi aveam braţul plin de flori, m-o oprit să mă convingă că-mi lipsesc taman florile de le vinde el. Am cam fost "dezamăgită" că ştie să calculeze multiplu de doi pân la şase. Că pân la urmă buchetul l-o dăruit G, îs chestiuni de nuanţă doar. 

4 comentarii:

  1. Briosele(unele) sunt frumoase:-) :-) :-)
    Ce nota ai primit de la fetita Crisei ?!...
    Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nota încă e pe drum, Ana:)) Mie singura care îmi place e prima, poate şi pentru că ştiu că m-am chinuit o oră la boboci.

      Ștergere
  2. Servus Maria,sunt Teo
    Mi-a placut cum ai ornat briosele. Sper ca ti-au placut si ca le mai faci si alta data.♥♥♥♥
    Sper ca o sa mai vii la noi si atunci o sa facem impreuna briose.♥♥♥♥
    De la mine primesti nota 900000000!

    RăspundețiȘtergere
  3. E musai să le repet Teo căci altfel habar n-am care li-i gustu

    RăspundețiȘtergere