sâmbătă, 30 mai 2015

Ciocolatoasă cu ghimbir pentru Cutia misterelor de mai



Regulamentul provocării pe blogul Ceraselei  
Când am citit la începutul lunii ingredientele propuse de Lulu pentru episodul acesta de Cutie misterioasă:   aroma pe care o doresc, ouă, ciocolată, pudră de migdale, fructe confiate şi vedeta provocării ghimbirul - aci e pe blogul Poveştilor din bucătărie  lista -  mi-am amintit că am restantă de multă vreme, de la un episod de Virtual hug - aci în arhivă - ciocolatoasa cu ghimbir a reţetelor criminale. M-am bucurat atunci, la prima citire a admiselor,  că e o ediţie exclusivă pentru dulcegării şi că pot folosi toate ingredientele propuse. Nu-mi amintesc să mai fi reuşit performanţa asta în trecutul misterelor.

Şi dacă tot era o performanţă, am început prin a rata blatul. Că doară numa d'astea prestez în ultima vreme.


Am vrut să fac un tort în forma rotundă de 16 cm. Pân la urmă am ajuns la decupatele de se văd. De n-aş fi fost în criză de timp, aş fi refăcut totul. Cum singura opţiune era să ratez participarea, nici n-am stat pe gânduri, defilez cu ce am..



Pentru blat:
- 200 gr ciocolată amară - am avut doar 80 grame cu 85% cacao şi 120 de ciocolată cu lapte
- 15 gr cacao
- 125 gr zahăr
- 125 gr unt
- 1/2 linguriţă ghimbir măcinat
- 75 gr pudră de migdale - am dat prin râşniţa de seminţe migdale crude, nedecojite
- 3 ouă

Am topit untul cu zahărul, am adăugat ciocolata şi cacao.
În compoziţia răcită am amestecat migdalele, ghimbirul şi pe rând gălbenuşurile.
Separat am bătut spumă albuşurile şi am încorporat în ele partea ciocolatoasă. 
În tava acoperită cu hârtie am turnat întreaga compoziţie şi am copt un ceas, deşi ar fi trebuit 30 de minute.
Desigur că între timp am găsit şi restul de ciocolată neagră rătăcit. 
După ceasu ăla am avut un blat bine ars pe laterale şi fund şi foarte umed la interior. Am aflat asta când încercând să îndepărtez arsele, am scăpat blatul şi s-a făcut bucăţi, bucăţi. Altă idee n-am avut decât să-l fac firimituri, să le presez pe fundul formei acoperite cu folie, ca la blatul de cheesecake. O fost o idee proastă căci s-o întărit. Soluţia asta năroadă o folosisem cu aceleaşi rezultate la tortul pentru Ştefănuţ, dară când învăţ io doar dintr-o lecţie? 

Ganache alb cu fructe confiate
- 60 gr fructe confiate - se găseşte la Auchan la vrac un mix de papaya, ananas, kiwi care-mi place mult
- 120 grame frişcă lichidă
- 240 grame ciocolată albă

Teoretic ar fi trebuit să încălzesc frişca pân la punctul de fierbere, să las 2 minute bucăţile de ciocolată la topit, apoi să amestec energic cât să se omogenizeze bine, să las la răcit şi să mixez. Practic le-am făcut pe toate astea, dar n-am reuşit decât o compoziţie tare, necremoasă. I-am adăugat fructele şi am acoperit blatul.

Ganache de ciocolată cu lapte 
- 150 grame ciocolată cu lapte
- 100 grame frişcă lichidă
- unvârf de linguriţă de ghimbir proaspăt ras

Identic pregătit ca la ciocolata albă. Am decupat cu inelul din blatul acoperit cu ganachele alb şi am aşezat strat de cremă neagră.

Ghimbirul confiat
- o rădăcină de ghimbir proaspăt
- zahăr
- apă

Rădăcina curăţată am fiert-o în apă pân s-o-nmuiat. Teoretic ar fi trebuit s-o cântăresc, să adaug aceeaşi cantitate de zahăr şi 1/2 de apă. Practic i-am adăugat apă şi zahăr făr de cântar. Se fierbe în sirop până devine sticlos. Se lasă la răcit în sirop. Am acoperit ganachele negru cu astfel de ghimbir confiat.


Mi-a plăcut mult combinaţia, fructele confiate în ganache alb mi-au  fost o mare surpriză, devin uşor crocante, habar n-am prin ce chimie.  Chiar cu varianta aceasta  de blat mâncabil după ce trece prin el  picamăru şi tot fu un ciocolatos  minunat, ce-ar putea fi nedesăvârşit când e vorba de ciocoloată, dară de trei ori ciocolată?! Îl repet. Cândva.


Oi,  am reuşit în ceasul al doişpilea să ajung pentru defilarea misterioaselor! Acuş poci pleca în minivacanţa bicicletelor.

6 comentarii:

  1. Arată bine blatul asimetric .......
    Pentru cine iubește ghimbirul și ciocolata e foarte bun.Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, la cum mă cunoşti, desigur că din greşeală îmi ieşi blatu câş:))Mi-a plăcut mult şi mie în secţiunea finală.

      Ștergere
  2. waw,ce frumos ti-a iesit Maria!cred ca ti-a placut si combinatia de ciocolata si ghimbir!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e un episod care mi-a plăcut foarte mult din prima clipă. Împreunarea ciocolata şi ghimbirul era printre preferate, amuş s-o repoziţionat foarte sus ciocolata şi fructele confiate.

      Ștergere
  3. Eu am crezut ca este blat din biscuiti :D SI mie imi place sectiunea ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deşi e o reţetă pornită cu un mare eşec,blatul, continuată cu unu mititel, ganachele alb, are deja fani în cei care au primit-o-n dar. Căci, da, din 3 minitorturi la 7 cm am făcut cel puţin 3 oameni fericiţi, făr de mine la inventar:))

      Ștergere