luni, 16 martie 2015

Fursecuri marocane



        Programasem pentru azi macaronşii într-un nou episod de Virtual hug, cum însă n-am găsit toate vorbele, am lăsat la dospit gândurile şi defilez cu una dintre cele mai grozave reţete de fursecuri - ghoriba moroccan cookies. Se pregătesc foarte repede, maximum 30 de minute, sunt ieftine, miros minunat, sunt fragede, nu sunt exagerat de dulci, ba de nu vă doriţi spărturile din zahăr pudră, sunt chiar nişte biscuiţi delicioşi.
 
Aci în arhiva zambetană ciocolatoasele
Am găsit  jumătatea perfectă a crinkleşilor! Nu sunt atât de pretenţioase la copt, abia aştept să le testez în varianta cu cacao.
        Am uitat să le cântăresc,  din jumătatea cantităţilor reţetei originale – aici  ( sursa este unul dintre blogurile pe care l-am citit din scoarţă-n scoarţă după prima intersectare şi deşi am ratat câte ceva de pe acolo, abia aştept să mai testez ce-am mai salvat spre încercare ),  mi-au ieşit 27 de fursecuri, să fi fost vro 400 de grame.



Ingrediente:
-         200 gr făină – io am avut d’ aia cam neagră de 480
-         1 ou
-         100 gr zahăr pudră
-         ½ linguriţă esenţă de vanilie – trebuia şi de migdale, dar n-am avut
-         20 gr unt
-         20 ml ulei
-         ½ linguriţă praf de copt – 2 gr
-         un praf de sare
+  zahăr pudră pentru tăvălit fursecurile înainte de coacere


Am topit untul cu uleiul şi le-am lăsat la răcit.
Am cernut făina cu praful de copt.
Am mixat la viteză mare oul întreg, am adăugat zahărul treptat şi am continuat baterea încă vro 5 minute pân şi-o triplat volumul. Am adăugat uleiul cu untul (Olguţa o sărit  ce se întâmplă cu uleiul în timpul facerii) , vanilia şi la final făina, pe care am încorporat-o tot cu mixerul. Am obţinut un aluat foarte lipicios pe care l-am înfoliat şi l-am lăsat un ceas la frigider.


Am împărţit aluatul în bucăţi de 15 grame, mergeau şi mai mici, le-am rotunjit, tăvălit prin zahăr pudră şi aşezat în tava de copt acoperită cu hârtie.




Eu am lăsat un ceas înainte cuptorul la încins, am observat de la macarons că sfertu acela de oră ce-l tot foloseam pentru asta nu-i suficient. Olguţa spune 10-14 minute pentru coacere la 175 -180 grade Celsius. Eu la focul cel mai mic şi pe treapta cea mai de sus le-am copt câte 12 minute, pân am observat că li s-o bronzat uşor fundurile. Ca şi la crinkleşi e important să nu fie coapte prea mult căci apoi se întăresc foarte tare.


După coacere şi răcire le-am împachetat în caserole de unică folosinţă. Am mâncat patru calde şi m-am lecuit de pofte vanilate pentru următoarele săptămâni.  După două zile erau foarte proaspete încă.

-         Ale, de-ai şti cum miroase toată casa, îţi amintesc de ceva pozele astea?
-         Da, Maria, seamănă cu turtiţele de ni le făceau marocanii în Africa, dar  cu multe stafide şi caju! Nu erau crescute aşa, ei nu foloseau prafuri şi drojdii.
-         Şi voi ce găteaţi la schimb?
-         Borş de fasole cu ciolan de pui!

Bre, io care-s mare borşăreasă, drept spui că aş alege fursecurile şi nici nu le-am testat încă în varianta cu stafide şi caju.



Miercuri: desert de post. 

COMPLETARE NOIEMBRIE 2016



- biluțele de 15 grame le-am aplatizat ușor, de 1 centimetru grosime, le-am trecut prin zahăr pudră doar pe o singură parte și le-am așezat în tava de copt cu latura pudrată cu zahăr în sus. Li se  bronzează mai puțin fundurile  și cantitatea de zahăr este mai mică. 

2 comentarii: