joi, 5 februarie 2015

Bomboane umplute



Oi, pe 30 am început postarea aceasta! Timp berechet să-mi răstorn viaţa cu curu-n sus, dar nu şi să redimensionez 10 poze.
Faza zilei:
- Maria, tu acum ce film povesteşti ?!
- Doară o ultimă păţanie, aia mai cruntă dintre toate câte fură!
Sfârşit.


Început.
-         Anu’ ăsta nu mai vreau tort!
De nu eram aşa săracă,  aş fi răspuns: o, da, mă şi cunoşti pe mine că respect vreri d’ astea nedulci !
Mă şi programasem să refac tortul făr de foc la un nivel mai acătării. Apoi, când m-am dumirit că ingredientele  pentru tortul cu 7 ciocolate (o aroganţă despre care voi povesti când mi-oi mai aduna gândurile) le-am cumpărat din credit, m-am potolit instant.
Pentru cel mai frumos lamulţiani pe care l-am făurit pentru G. în toţi anii ăştia trebe ajuns în arhivă aci.



Mi-am dorit să refac bomboanele făr de zahăr,  unele dintre cele mai surprinzătoare de le-am gustat io vrodată. Şi,  ca pe zambetania să nu public doar reţete ce le ratez din cărţi or de pe alte bloguri, iaca, nu pentru prima dată, cum ratez propriile-mi reţete!
 
Aci reţeta bomboanelor făr de zahăr
M-am calicit la 5 lei diferenţa între ciocolatele făr de zahăr cumpărate întâia dată şi astea de amu ş-am risipit 14 lei făr de zahăr, 4 lei cea  cu lapte ratată. Ştiu că pe blog am demonstrat în multe rânduri cât de mama economiilor sunt, dar poate e vrun cititor nou care nu-i lămurit încă.



Dacă bomboanele le cataloghez ca un mare eşec, îmbrăcate-n  ciocolată cu zahăr îs nişte bomboane oarecare (deşi, lu G, i-au plăcut grozav aşa cu umplutură nedulce şi înveliş de trufe ), cutia cred că-i una dintre cele mai frumoase de le-am putut gândi. Când m-am intersectat cu  felicitările la Auchan am văzut în faţa ochilor fix cutia pentru bomboane. Din păcate C. n-avu vreme, în secunda-n care aveam io nevoie de el, pentru a mă dirija cum să păstrez la mulţi ani-ul şi să decupez ferestre pentru bomboane vizibile. Nu-i bai !




Pentru 20 bomboane, aproximativ 300 gr:
-         150 ml lapte
-         20 gr griş
-         40 gr unt
-         2 linguriţe stevia lichidă
-         25 gr lapte praf
-         25 gr fulgi de cocos
-         ½ păstaie de vanilie
-         50 gr ciocolată neagră făr de zahăr
-         50 gr ciocolată albă făr de zahăr
-         100 gr ciocolată cu lapte
-         100 gr ciocolată amară + 25 gr ciocolată albă pentru decorare

Faţă de varianta anterioară am înlocuit 25 gr lapte praf cu 25 gr fulgi de cocos, ceea ce înseamnă din start că nu am mai avut o umplutură fină. Amu m-am dumirit (pentru G. care nu le ştie pe mama finelor şi astea fură).

Am fiert laptele cu grişul, păstaia şi seminţele de vanilie, stevia. Când s-o îngroşat am oprit focul, am îndepărtat păstaia şi am adăugat laptele praf, untul, cocosul. Am întins pe folie la răcit budinca aceasta. 


Până a doua zi am lăsat-o-n frigider.  Am zis că le decupez tot rotunde şi nu mi-am întins compoziţia corespunzător pentru nepierderi la decupat pătrat (cum m-am sucit pân la urmă). Am pierdut vro 3 bomboane astfel.




 Am decupat cu forma pătrată de 3 cm.
 Întâia dată am topit ciocolatele făr de zahăr pe aburi, după ce am tăvălit un pătrat, s-o-ntărit instant şi nici n-o mai vrut să se retopească decât sub formă de brânză.
Identic am păţit cu următoarea tabletă de ciocolată cu lapte şi zahăr. Una de pe  la Lidl. Cum şi cu cea albă am avut probleme la următoarul tort, le încadrez tot la marile mele afaceri.
 A treia oară am topit 100 gr ciocolată amară şi gata, am îmbrăcat toate bomboanele,  pe care le-am lăsat la uscat pe hârtie de copt. Pentru decorare am rupt ciocolata albă în bucăţi foarte mici, pe care le-am legat într-o pungă, ce-am pus-o în apă fierbinte. Din păcate, am tăiat prea mare colţul pungii şi n-o ieşit prea fine liniile mele, deci în concordanţă perfectă cu rezultatul final.



Şi,  pentru că DD se amuză tare cum nu mă trec pe mine dracii nici după 3 ratări consecutive, adică m-o trecut doar ăia micii, mă sună Tori în noaptea aia.
-         Pune în ciocolată nişte unt când o topeşti !
-         N-am !
-         Nişte smântână !
-         N-am !
-         Nişte lapte !
-         N-am decât apă la robinet !
Curat ghinion deci pe toate liniile să mă sune despre nedumeriri pisiceşti cu sfaturi d’astea bune când taman e închis la Billa, adică la miezul nopţii.

Glumesc, şi eu mă gândisem în timpul programului cu magazine deschise că ar trebui să adaug nişte smântănă, dar îmi amintesc că de câte ori am făcut asta nu mi s-au mai uscat bomboanele.




Şi pentru ca grozăvia să fie completă în cutia trandafiroasă mi-au încăput fix 6 bomboane ! Adevăru’ e că-s din ce în ce mai performantă, asta şi făr de povestea tortului cu 7 ciocolate, care este de excepţie chiar şi pentru mine.  


N-am habar când şi cu ce revin, poate cu gulii pai, că până şi io mi-s plină de ciocolatoase.  

N.B. La închiderea ediţiei am primit pozele editate de mine prost, ca să nu fie risipită munca omului drag (care între paranteze fie scris n-o putut salva mare lucru), am decis să le public pe facebook. De se vor alinia toate planetele poate zambetania va trăi şi vremuri pozoase mai fericite. Mulţumesc, om drag!

5 comentarii:

  1. Cadoul asta mi se pare foarte reusit si personal ♥♥♥ Tine minte asta pentru ziua mea :D
    Abia azi am vazut ca ai muncit la index! Te rog sa ma ierti pentru lipsa mea de atentie! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adică, pe 29 iulie când mă duc la Buna cu tortu 91 la tine să trimit un curier personalizat, o să te ţin minte!!!!! Despre index e firească neatenţia, îi de 5 ani în faza de "în lucru" :))

      Ștergere
    2. Mai bine mai tarziu decat niciodata :D

      Ștergere
  2. Draga de tine,numai noi stim cit jonglam cu acel ,,n-avem".IMI place la nebunie cutiuta cu trandafiri,sa-mi vinzi si mie tehnica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tori, asta-nseamnă să-ţi vând un şablon din cartea de meşterit cutii:))

      Ștergere