vineri, 30 ianuarie 2015

Topul cărţilor citite în 2014


Întrerup delirul ciocolatos pentru cărţi. De luni tot ciocolată, numa un tort cu vro şapte ciocolate decât!

Mi-am propus,  în momentul topului pentru 2013 - aci, să citesc douăzeci şi nouă de cărţi în 2014. Am izbutit doar douăzeci. Pentru 2015 pariez tot pe douăşnouă. Şi tot pe anu ăsta listele zic să-mi cumpăr o carte din topul necititelor în fiecare lună şi să renunţ la cele cumpărate cu trei lei. Pe ianuarie am găsit vin de Malaga, pe care-l caut de fix doi ani, deci se reportează cartea pentru când or mai fi alţi bani.

      1.   11 PUNCTE şi o coroniţă uriaşă:
Hoţul de cărţi – Markus Zusak  - editura Rao
Singura carte de am citit-o-n 2014,  şi despre care nu am scris încă. De ar trebui acum să fac un clasament al cărţilor de le-am citit în viaţa asta,  Hoţul de cărţi ar fi tot pe locul dintâi. Am trişat puţin în 2014 amânând nişte Murakami, doar pentru ca volumul acesta să deschidă defilarea amu. 

      2.   10 PUNCTE:
Sfîrlează cu fofează - Victor Ion Popa - editura ITineretului 1967
http://zambetania.blogspot.ro/2015/01/sfirleaza-cu-fofeaza-victor-ion-popa.html
....să notez repede că dincolo de ambiţia aceasta de a birui imposibilul, de voinţă şi determinare cu caru', ceea ce m-o răvăşit e limba în care cartea asta e scrisă. Eu efectiv am buchisit-o ca pe un text scris într-o limbă străină din care cunosc câteva cuvinte. Oi, splendide regionalisme, divin limbajul lui Victor Ion Popa!   

       3.   9 PUNCTE:
Legături primejdioase - Choderlos de Laclos -  Adevărul Holding 
Practic însă,  cine, cum manipulează, care-i mai ipocrit, care-i mai imoral, cum binele nu biruie răul nici prin iubire, nici prin credinţă, e fascinant. Pentru mine fu!  Am citit cartea asta ca pe un tratat de înşelăciune ş-am rezonat cu personajele negative, nu m-o sfâşiat niciuna dintre tragediile pe care le nasc în inocenţi. Îi suficient că-n real îs slabă de înger şi uşor manipulabilă afectiv,  măcar în cărţi să ma alătur  celeilalte baricade.

       4.    8 PUNCTE:
O mie şi una de nopţi şi zile – Naghib Mahfuz - editura Humanitas
E cam extremistă cartea asta, în ea ori eşti bun or rău (bunuţ or răuţ nu există), ori iubeşti ori urăşti, ori eşti sfânt or ba, d’alde d’astea morale, făr de căi de mijloc. E amuzant că cele mai multe întâmplări se petrec noaptea, pe ceaţă, dar nu-s grii, îs or albe or negre.

       5.   7 PUNCTE:
Şoseaua Căţelu 42 – Alina Nedelea – editura  Allfa
Citind în bocete sfârşitul declaraţie de dragoste al cărţii m-am trezit într-o seară de iarnă,  din urmă cu vro douăşcinci de ani.  Am o pereche de pantaloni albaştri cu dungi roşii. Mama un capot albastru cu flori galbene. Covorul de iută cu frunze mari, verzi are toţi ciucuraşii aliniaţi. E un miros greu de gaz de la soba bronzuită. Când tata mă trage a zecea oară de păr şi mă loveşte când cu palma, când cu picioru',  îi urlu "tot te urăsc, tare te urăsc!"… 


            6.     6 PUNCTE:
Întoarcerea acasă – Slavomir Rawicz – editura Corint 
N-am fost eu atentă la inventariat meniuri pentru zambetania,  aşa este povestea, plină cu amintiri despre fiecare firimitură  şi fiecare strop din fiece zi. Despre voinţă biruind neputinţe, despre gesturi, aparent banale,  salvatoare de vieţi şi născătoare de speranţe, nu-i despre forme de relief decât ca obstacole în drumul spre libertate, nu-i despre duritate, cruzime, răutate, ci-i despre oameni duri, oameni cruzi, oameni răi, nu-i despre ospitalitate, bunăvoinţă, bunăcredinţă, ci despre oameni ospitalieri, ...
De aceea mi-a plăcut enorm cartea aceasta, pentru că-i despre legături puternice între oameni, despre vise şi imposibilul devenit posibil şi prea puţin, spre deloc,  despre alţi vinovaţi or despre oarece limite.

          7.      5 PUNCTE:
Piercing – Ryu Murakami – editura  Polirom 
Cotloanele întunecate ale minţilor schingiuite prin care ni se derulează povestea, violentele dialoguri ale conştiinţei cu sinele, bisturiul rece prin care se relevă  răul sunt fascinante pentru mine aia făr de toate minţile întregi.

        8.    4 PUNCTE:
Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut – Simona Tache şi Mihai Radu – editura Trei
Cred că e o carte grozavă de citit în doi. Eu n-am avut şansa asta amu.  C-un umor, pe alocuri nebun, se identifică  diferenţele din toate domeniile convieţuirii în doi şi-i taman leacul pentru eliminat frustrări de nepricepe a celuilalt.

         9.    3 PUNCTE:
Un cuib de nobili – I.S.Turgheniev – editura Adevărul Holding
E atât de în detaliu construită povestea aceasta de iubire şi de vizuală încât nu-i senzaţia aceea de privit filmu prin citire, ci chiar de trăit aievea printre clipele lor de împreună. Într-unul  dintre momentele cele mai frumoase ale cărţii, o întâlnire nocturnă-n parcul conacului, sigur am uitat să mai respir din teama de a nu le risipi magia.  Drumul de la poalele fericirii pân la culmile disperării e crunt,  ca-n toate cărţile acestea ruseşti de care eu nu mă mai satur, deşi-s amu desuete-n credinţe şi trăiri.

       10.   2 PUNCTE:
Fata cu portocale  - Jostein Gaarden - editura Univers
Este o poveste senină despre suflete pereche , despre soartă şi capătul cel scurt al lui “până moartea ne va despărţi”, despre oamenii ce trăiesc în noi la infinit făr de timpi vindecători. E doar o carte, dar mi-o-ntărit credinţa că nu murim decât atunci când dispărem din gândurile celor dragi.


 Cărţile ce nu au intrat în top 10 şi care primesc câte un punct într-o defilare aleatorie:
11. Caietul Mayei - Isabel Allende - Humanitas Fiction 
E scrisă cu mult umor şi ironie,  de nu porneam cu ea deja aşezată pe un piedestal, chiar nu mă dezamăgea deloc. Nu mi-am notat decât două fragmente spre recitire. Nu-l reiau amu pe cel de la gemul de roşii, da, în cartea asta am găsit una dintre reţetele care mi-o născut o nouă fixaţie culinară, nu că aş fi dus lipsă…

12. Doctor Goebbels Viaţa sinistră şi moartea sa - Roger Manvell şi Heinrich Fraenkel - editura Meteor Publishing
Am citit poticnit cartea asta. Multă politică, istorie politică, propagandă, istorie a propagandei politice, nimic despre ceea ce mă interesa, adică poveştile din spatele atrocităţilor universal ştiute, ceea ce e de înţeles, nu-i un volum despre Hitler  şi  ce s-o petrecut în Germania sub conducerea lui, ci despre Goebbels şi contribuţiile lui de geniu la obţinerea şi păstrarea puterii de către Hitler.

13. Mulţumesc pentru amintiri – Cecilia Ahern – editura Allfa -  1PUNCT
Şi nu mi-o plăcut c-o trebuit să citesc trei sute patruşpatru de pagini până când se întâlnesc sortiţii şi la pagina trei sute patruşase se termină cartea. Înţeleg c-or trăit fericiţi pân la adânci bătrâneţi, da' măcar zece pagini meritam şi io despre asta.

14. Între acte – Radu Beligan – editura Allfa  
Îmi imaginam o confesiune aşa,  ca în  “Jurnalul” Oanei Pellea or ca în “Convorbirile cu Octavian Paler”. Aproape că m-am înşelat amarnic şi,  amu, după terminarea cărţii, mă întreb cum de-am putut fi aşa naivă să cred că Radu Beligan atunci când nu e pe scenă are trăiri în afara teatrului.  N-are! Or e spectator expert or e director de teatru naţional or e cititor profesionist.

15. Copil şi bărbat – Tony Parsons – editura Rao 
Greu tare m-o prins povestea. Din cele trei sute paişpe pagini scrise mărunţel, pe la trei sute m-o ajuns olecuţă de emoţie,  nu prea mare, făr de  dureri în  inimă şi făr de  ochi bocitori.

16. De-aş avea un soţ cât o muscă – Hatice Meryem – editura Allfa 
Nu e nicio povestire care să-mi fi plăcut cap coadă (unele sunt de 10 rânduri) dar sunt multe pasaje care mi-au atras atenţia si mi-au rămas în minte or poate pentru că Hatice nu-i "calificată" în ale literelor, a terminat o facultate de finanţe, o lucrat ca menajeră în Anglia pân o reuşit a colabora cu diverse publicaţii or poate nefiind nevastă nu pot pricepe întrutotu subiectul.

17. Axa lupului – Sylvain Tesson – Polirom 
E plină de detalii istorice şi analize politice ale zonelor de conflict prin care trece, aşa ca şi când ar fi luat de acasă manualul de geografie şi ăl de istorie şi s-o dus să le bifeze informaţiile teoretice în realul practic. Sunt momente sublime de poezie şi singurătate şi biruirea imposibilului. E scrisă cu mult umor, profund, aşa ca o regăsire a vieţii şi  o reîndrăgostire.

18. Un roman rus – Emmanuel Carrere – editura Trei
Iubesc oamenii ce scriu ca şi când nu i-ar citi nimeni. Despre mama, ca şi când ea n-ar deschide niciodată cartea, despre fosta ca şi când actuala e într-o altă viaţă. La mine aşa o ajuns cartea asta, ca o splendidă declaraţie de dragoste pentru ce fu, cu drag încă pentru ce ar fi fost dacă, istoria aia factuală cu care ne amorţim nostalgiile....

19. Tsukuru Tazachi cel fără de culoare şi anii săi de pelerinaj – Haruki Murakami – editura Polirom
De iubesc la Murakami ceva, apăi acel ceva e dat de firescul cu care construieşte lumile alea paralele, de uşurinţa cu care eu accept existenţa peştilor vorbitori, a pisicilor cu umor, a trecerilor Dincolo şi-napoi făr să mă doară mintea şi făr de semne de-ntrebare.  Or,  Tsukuru Tazaki taman niciuna dintre astea nu le are.

20. Cancerul, dragostea mea - Mioara Grigore - editura Predania
http://zambetania.blogspot.ro/2014/09/cancerul-dragostea-mea.html
... în mine cartea asta n-o rămas ca o experienţă intensă, revelatoare, regăsitoare a dumnezeului, cum am văzut ca s-o pus accentul în cronicile apărute până amu. E firesc probabil, cele mai multe rugi din ultimu' an le-am grăit în zorii trecuţi (...).  Pe golurile astea sufleteşti, ce dumnezeu să rămână dintr-o carte?!


Aiuritor topul meu, dar m-am încăpăţânat  zece cărţi să le poziţionez pe locuri diferite, ceea ce mi-a scos din top scrieri ce mi-au plăcut grozav Un roman rus, Tsukuru Tazachi, Axa lupului, Cancerul şi le-o alăturat grupului din care în scurtă vreme nu-mi voi mai aminti nimic.
Am încercat în top 5 să nominalizez chiar cele 5 cărţi ale anului meu, făr să fi exprimat musai poziţia corectă pentru fiecare dintre ele. 
Eu ador  poveştile şi cuvintele, Hoţul de cărţi m-o răvăşit cu poveştile Morţii cum n-o mai făcut-o vro carte în viaţa asta, iară cuvintele din Sfîrlează, deşi-s ale limbii mele materne, au fost buchisite cu dicţionarul  în faţa ochilor identic celor din limbi necunoscute, fascinantă lectură-n aste condiţiuni! 

Topul cărţilor citite de bloggeri este proiectul lui Cristian China Birta  eu tare-i mulţumesc şi pentru ăst episod doi!


2 comentarii:

  1. Hai ca te-ai incadrat in timp pentru postarea topului :D
    Imi place ca am avut dreptate cu Sfarleaza si imi place ca totusi ai citit 20 carti, desi te plangeai ca au trecut zile multe fara sa pui macar mana pe o carte.
    Fie ca anul asta sa-ti iasa planul cu 29! Eu mi-am propus doar 26 pe 2015 :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O trecut zile multe inseamna, la mine, c-au fost si doua luni legate far de carte. Am recuperat cu cele doua, trei saptamani in care am citit 10 bucati:)))))) Pe ianuarie abia am terminat una inceputa din decembrie, deci is tare in graficu lu 29 pe 2015:))))

      Ștergere