vineri, 23 ianuarie 2015

Prăjitură din cozonac cu portocale şi orez la Cutia misterelor şi Virtual hug




Mi-ar plăcea ca provocarea fiecărei luni de 2015  pentru mine să fie Cutia misterelor şi Virtual hug în acelaşi episod zambetan, am mai reuşit şi anul trecut o ediţie comună – aci - şi tare mi-o plăcut! 

Regulamentul provocării aci 

Cutia misterelor – ianuarie 2015
Cât iubesc Cutia misterelor am tot propovăduit, cât mi-s de mândră de premiul primit pentru cea mai inspirată reţetă a anului trecut repet amu, mi-s tare mândră!

Ingredientele nesecrete ale lui ianuarie îs: portocale, vinete, varză murată, ceapă, usturoi, ouă, ciocolată, smântână, lapte, orez şi ingredientul vedetă: resturi de la mese festive or ba.

Mama lu’ Cutia misterelor, Cerasela,  le-o propus, mie-mi plăcură mult, mai ales cele pe care le-am  folosit, adică 7/11.

Când i-am citit lista m-o năpădit, pe principul amintirile mă chinuiesc,  budinca din cozonac uscat, de am mâncat-o la Crisa şi tortul din lapte cu orez de l-o făcut Teo, fetiţa sa.  Am zis că le voi lega io în vrun fel cu portocale şi gata! Apoi, m-am sucit, vroiam ceva spectaculos care să justifice premiul primit.



 
Regulamentu aci
Virtual hug – februarie 2015
        Când Cerasela o postat pe facebook amandinele, nu vă trimit acolo, că poate sunteţi şi voi neputincioşi cu poftele, am ştiut cine va primi îmbrăţişarea lui februarie şi cu ce reţetă. Apoi, am întrebat în stânga şi-n dreapta despre  siropul  de melasă, care lipseşte cu desăvârşire din jurul meu, ş-am renunţat la amandine. Gândesc că-i taman potrivită lista ei misterioasă şi pentru îmbrăţişare. Gazda de Virtual hug e Crisa.
Astfel o ajuns  ambele provocări în astă lună acasă, pe blogul de le-o trimis  în lume.


Prăjitura am montat-o  în forma rotundă cu diametrul de 16 cm.
Pentru blatul din cozonac:


-         250 gr cozonac – am avut Christmas stollen de la Crisa, zice pe el chec cu stafide
-         100 gr smântănă pt frişcă – am avut o cutie de 200 gr  Pilos 30% grăsime de la Lidl
-        100 gr ciocolată albă – fu de la Billa, chiar Billa, deşi e foarte gustoasă, e a doua oară când nu reuşesc s-o topesc pe baie de aburi făr s-o brânzesc întâi

Feliile de cozonac le-am firimiţat.


Smântâna, făr de 2 linguri,  am mixat-o uşor.
Ciocolata am topit-o pe aburi cu cele 2 linguri de smântână.
Peste cozonac am turnat smântâna bătută ş-am amestecat uşor. 



Am lăsat cozonacul să se îmbibe cu smântâna cât s-o topit ciocolata, apoi am încorporat-o şi pe ea.



În forma înfoliată am turnat amestecul omogen de cozonac, smântână, ciocolată şi am nivelat. L-am lăsat la rece cât am pregătit cremele.



Pentru crema cu orez:
-         50 gr orez
-         300 ml lapte
-         50 gr unt 82% grăsime
-         2 plicuri zahăr vanilat

Orezul l-am mărunţit în râşniţa de seminţe. N-am fost atentă şi nu l-am măcinat chiar pulbere. N-am avut o cremă fină, ci mai degrabă o spărtură de orez cu lapte.
Orezul măcinat, laptele ş-un plic de zahăr le-am pus la fiert pe foc mic amestecând continuu pân s-o-ngroşat. Am lăsat budinca aceasta la răcit.
Am mixat untul cu un plic vanilat şi apoi cu budinca răcită.
Am turnat crema în formă peste blatul din cozonac ş-am lăsat-o la rece cât am pregătit crema cu portocale.


Pentru crema cu portocale:
-         1 portocală – am luat de la Lidl portocale bio, de două ori mai scumpe ca cele nebio. G. m-o trimis, io m-am executat. La cât de stricate au fost pe ici, pe acolo, aş jura c-au fost chiar ecologice. Oricum, au mirosul de portocală pe care eu nu l-am mai întâlnit de multă vreme la astfel de fructe ş-au fost dulci, deci bune
-         1 ou
-         100 gr smântână pentru frişcă – restul de la cutia lidloasă
-         50 gr zahăr
-         40 gr amidon
-         150 ml lapte
-         25 gr unt

Am spălat portocala cu apă caldă, am răzărit coaja şi am stors sucul – n-o avut decât 50 de ml.
În ceaunel am pus oul, amidonul, zahărul, sucul şi coaja de portocale, smântâna, laptele şi le-am omogenizat bine cu telul. Le-am lăsat pe foc mic, amestecănd continuu, pân s-o-ngroşat. După ce am stins focul am adăugat untul şi am amestecat bine budinca fierbinte. Am lăsat-o la răcit şi am turnat-o în formă peste crema de orez care nu se întărise şi astfel s-o împreunat cum nu-mi doream.



Pentru orange curd, adică a doua cremă de portocalereţeta doamnei Laura Laurenţiu de aci:
-         coaja de la o portocală mare
-         zeama de la 2 portocale mari - 500 gr am avut cu 100 ml suc
-         2 ouă
-         2 gălbenuşuri
-         75 gr unt 82% grăsime
-         150 gr zahăr

L-am pregătit a doua zi, deci am lăsat o noapte blatul cu cele două creme la  rece. Era bine de pregăteam şi curdu tot c-o zi înainte.

Am răzărit coaja de la o portocală.
Am stors zeama de la 2 portocale.
Am amestecat într-o crăticioară coaja, zeama,  zahărul, untul rece tăiat cubuleţe, ouăle şi gălbenuşurile. Am pus crăticioara într-un vas în care fierbea apa şi am amestecat bine cu telul pân s-o-ngroşat. L-am lăsat să se răcorească şi l-am turnat peste prăjitura  scoasă din formă. Nu se întărise prea tare, dar pierdeam lumina pentru poze şi am riscat aşa. Aş fi vrut să îmbrac şi lateralul, dar s-o scurs. Mi-o rămas, în aste condiţii,  un borcănel care a doua zi era perfect închegat. 

Pentru decor:
- boabe de orez fierte în lapte
- 50 gr cozonac firimiţat pentru laterale


O rezultat o prăjitură grozavă! Blatul este delicios, ceva între baton glazurat cu fructe uscate şi îngheţată cu biscuiţi. Laptele cu orez e cel pe care îl cunoaşteţi, crema dintâi cu portocale e parfumată, uşor dulce, molcuţă, iară orange curd e orange curd! De stollen n-am mai zis, eu l-am gustat prima dată şi deja l-am dat sub urmărire pe cel de la Billa, i se apropia expirarea, deci vor veni şi reducerile zilele astea.


Cât iubesc Cutia misterelor am tot propovăduit, pentru provocarea aceasta grozavă, pentru blogul tău minunat, pentru coroniţa câştigătoare dăruită mie, pentru omul de-l simt io straşnic peste mări şi ţări, adică doar dincolo de ecranul calculatorului meu, pentru toate astea şi alte câteva de taman amu le-am uitat, tare mulţumesc, doamnă

6 comentarii:

  1. Deci te-am spurcat la stollen :D Bun asa, sa nu fiu eu singura nebuna :D
    Tortul arata bine, suna bine si sade tare frumos pe platoul ala ♥♥♥
    Sa fii iubita Maria, ca tare esti ingenioasa! Multumesc pentru participare! :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc tare mult Maria. M-ai facut sa plang. Asa surpriza frumoasa nu am mai primit. Se pare ca am sa vin in tara anul asta, si daca la aeroport nu-mi confisca astia melasa am sa-ti aduc ca sa-ti satisfaci pofta de amandine dupa reteta mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci, mi-am îndeplinit misiunea:) Pentru mine Virtual hug înseamnă întâi de toate o căruţă de emoţii, să-ţi fie de bine!

      Ștergere
  3. Da, îmi place mult! În seara asta am făcut bomboane din el. Săru mâna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant, am si eu cozonac la care nu mai pofteste nimeni. Cat despre ciocolata alba si mie mi s-a branzit de cateva ori dar am constatat ca nu se mai intampla asta daca tin vasul cu ciocolata nu pe oala care fierbe ci in mana la vreo 10-15 cm deasupra. Iti pui o manusa de bucatarie sa nu te arda aburii. Eventual o mai iau deoparte cateva secunde daca chiar si asa da semne ca s-ar branzi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am mai avut câteva felii şi l-am făcut bomboane:) Eu am nişte crăticioare de le pun în ceaunelul unde fierbe apă puţină, nu e cazul de temperaturi ridicate. Singura variantă la brânzite este să le adaug smântănă or frişcă lichidă, aşa le salvez, dar nu mai pot folosi ciocolata pentru îmbrăcat bomboane, de exemplu, că nu se mai întăreşte perfect. Cea mai rapidă soluţie pentru cozonacul vechi rămâne budinca, lapte, ouă, zahăr, cuptor:)

      Ștergere