miercuri, 10 decembrie 2014

Minigugulufi cu cremă de ciocolată



Când am văzut la Crisa guguluful dukănit umplut – aci reţeta – primul gând îmi fu: " dară mie în poze nu-mi încape un guguluf întreg şi mai sunt şi la dietă". Hotărâsem dară să-ncerc în forme de brioşe. Apoi, dumnezeul siliconatelor mi-o scos în cale,  cu zece lei,  o formă de minigugulufi cum nici nu-mi imaginam că există.

Îs tare încântată,  deşi îi voi repeta curând vi-i arat aşa,  arşi bine,  ca la prima încercare. Şi drept spui că netăciunii îs sigură că nu erau la fel de delicioşi. Io am mâncat trei la pozare, prietenul de s-o nimerit în calea lor încă trei. Da, şi pe motiv de “io am gugulufi musai de testat” am refuzat să merg la cinema, unde nici nu-mi amintesc de câţi ani n-am mai fost!


Am pregătit din jumătatea cantităţilor Crisei fix 6 bucăţi, compoziţia fu exact cât îmi trebea, dară budinca fu de două ori mai multă, la fix cât să-mi acopere arsurile cele straşnice. În varianta de guguluf mare arată extraordinar secţiunile, dar eu data viitoare îl fac în forma de chec.

 Pentru compoziţia de pandişpan
-         2 ouă medii
-         2 linguri de zahăr + 1 plic zahăr vanilat – 30 gr fură-n total
-         1 lingură de ulei
-         40 gr făină
-         2 gr praf de copt
-         un praf de sare

Pentru crema de ciocolată
-         250 ml lapte
-         15 gr cacao
-         20 gr amidon
-         125 gr zahăr
-         50 gr ciocolată neagră – 45% cacao fu a mea
-         25 gr unt
-         esenţă de rom


Crema trebe fierbinte, deci n-aş şti a spune cum trebe organizată facerea. Eu am pregătit întâi budinca şi apoi cât am făcut pandişpanul şi am copt jumătate din el, crema era perfect rece.
Am amestecat cu laptele cacao, amidon, zahăr şi apoi le-am fiert pe foc mic pân la îngroşare amestecînd continuu. După închiderea focului am adăugat ciocolata ruptă pătrăţele, romul şi untul. Am amestecat pân la topirea acestora. Am ţinut vasul acoperit, dar tot era rece cât m-am bibilit io cu turnat sferturi de minigugulufi.

Pentru blat am separat albuşurile de gălbenuşuri. La viteza mare a mixerului am bătut albuşurile spumă tare cu sarea, apoi am adăugat treptat zahărul şi am mixat pân la topirea acestuia, am adăugat uleiul, apoi gălbenuşurile bătute uşor c-o furculiţă. La viteza cea mică am încorporat făina cernută cu praful de copt.


Am turnat compoziţie pandişpanoasă pe fundul formelor şi am copt la foc mediu 6 minute. Deşi nu părea coaptă, cred că deja era. 


Am umplut formele până aproape de sus cu cremă şi apoi cu restul de pandişpan. Am mai copt încă 20 de minute. Data viitoare încerc la foc mic toată coacerea.





N-am avut răbdare să-i las multe ceasuri să se răcească, oricum la nivelul lor de mini nici nu era nevoie. I-am acoperit cu restul de budincă rămas şi cu buline din fondant, asta după ce am încercat cu zahăr pudră şi se tot topea.



Vreau să-i refac pentru Buna în varianta cu blat de cacao şi cremă de vanilie. Presimt că se naşte o nouă fixaţie cu reţeta aceasta. 
Săru’ mâna, Crisa ! 
Şi deşi pare mai simplu să coc făr de cremă şi apoi să umplu, io vreu să mă complic !

2 comentarii:

  1. Sa-ti fie de bine! :D
    Mie in 10 - 15 minute, cat imi ia sa fac blatul si sa aproape-coc jumatate, nu mi se raceste budinca, deci nu stiu de ce te-ai cacait tu atat de s-a racit.
    Ma gandesc ca fiind forme mici, trebuie micsorat si timpul de coacere, adica in loc de 7 minute precoacere, sa le lasi doar 4-5 minute.
    Oricum, arata fain si ma bucur mult ca ti-au placut :Data viitoare ii faci de dieta :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întâi de toate, am avut jumate din budinca ta, apoi să acopăr cu linguriţa sferturi, nu-i ca atunci când torni în forma mare, la care se adaugă şi mocăiala-mi caracteristică. M-o amuzat căci de aştept o budincă să se răcească pentru a o mixa cu unt trece un ceas şi atunci când îmi trebea fierbinte nu mai fu.Chiar sâmbăta asta îi repet, păi de dietă, numa 6:)))))))))

      Ștergere