luni, 17 noiembrie 2014

Gem de roşii


Să vă spui cum se aliniază planetele pentru câte o reţetă zambetană.
  1. Se anunţă la începutul fiecărei luni lista cu ingrediente secrete pentru provocarea Cutia misterelor. Io aştept momentu ăla ca pe Moş Crăciun „oare ce-mi aduce de astă dată?!”.
  2. Apoi, începe a mă bântui lista „ nuci vedetă, roşii, cacao, ceapă, lapte, ouă…”
  3. Citesc Caietul Mayei de Isabel Allende, o povestesc io într-o duminică p’aci şi ajung la :… Marmelada e o soluţie extremă, nu ştiu cui îi poate plăcea aşa ceva. Am decojit câteva kile, le-am tăiat, le-am scos seminţele, le-am cântărit şi le-am pus la fiert în mai multe oale; asta ne-a luat mai bine de două ceasuri, care n-au fost timp  pierdut, căci ne-am dat drumul la limbă şi ne-am povestit fel de fel de chestii. Am adăugat apoi câte un kil de zahăr la un kil de pulpă de roşii, puţină zeamă de lămâie şi am lăsat să fiarbă până au scăzut, cam douăzeci de minute, amestecând întruna, după care am tras compoziţia în borcane curate. Le-am fiert şi pe ele o jumătate de oră, acum sunt gata să fie cândva schimbate pe alte produse, de exemplu peltea de gutui…(pag. 196)
  4.  Îl întreb pe google care-i teaba cu gemu de roşii, mă trimite aci pentru lămuriri. Îs lămurită.
  5. G. mă sună de la Lidl de vreau anason şi batoane de scorţişoară. Vreau.
  6. Ajung şi eu pe urmele lu G. în căutare de tavă pentru copt blat mic şi găsesc roşii cherry la 5 lei juma de kil.
  7. Acum sunt gata.

Tare mult mi-o plăcut ce-o ieşit, în aceeaşi seară am cumpărat de pestre drum, de la  Billa,  cu 9 lei juma de kil de roşii cherry numai ca să am şi pentru mama un borcănel (când oi mai avea bani musai şi pentru Buna şi sor'mea).  Am găsit pe internet şi o variantă a acestei reţete cu ceapă, alt ingredient misterios de noiembrie, dar am decis să nu-mi forţez prea tare soarta.

Ingrediente  pentru gemul de roşii - la final am avut 425 gr gem:
-         500 gr roşii cherry
-         600 gr roşii – nu mi-am găsit, ca şi la gemul de portocale, cel mai potrivit sezon
-         300 gr zahăr
-         ½  baton scorţişoară
-         1 anason stelat – l-am adăugat eu că l-am avut
-         1 păstaie de vanilie
-         zeama de la o lămâie – pe blogul reţete de suflet de unde m-am pornit era folosită şi coaja
-         apă în completare la zeama de lămâie până la 200 ml



1. Am curăţat roşiile de codiţe şi le-am spălat.


2. Pentru îndepărtat coajă, eu le-am crestat din prima şi le-am opărit un minut, două în apă clocotită aflată pe foc. Apoi, le-am scos în apă rece ( la prima încercare am folosit gheaţă ca să vă arăt formele pentru acadele ce se găsesc la Lidl cu 15 lei, a doua oară nu mai fu vreme pentru îngheţat, aşa că am pus un castron cu apă în congelator 15 minute cât am îndepărtat codiţele şi am spălat fructele).



3. Foarte uşor se îndepărtează pieliţa astfel. Am tăiat în 4 roşiile decojite şi le-am scos inimile cu seminţe. Pe cele mari le-am mai mărunţit, pe cherry le-am lăsat în 2 ori 4 cum mi-au venit la mână. Prima dată din 600 gr roşii am avut 275 gr pulpă, a doua oară am uitat să cântăresc, dar mai mult de 600 gr n-am avut.

A doua oară le-am opărit cam tare că-ntre timp am reuşit să-mi frig un deşt


4. Am pus la foc mic zeama de lămâie, apa şi zahărul şi am aşteptat topirea zahărului.
La păstaia de vanilie am scos seminţele şi le-am păstrat pentru final..
5. În siropul cu zahăr topit am răsturnat roşiile, păstaia de vanilie fără seminţe, batonul de scorţişoară şi anasonul,  le-am lăsat pe foc mic, amestecând din când în când un ceas jumate. Când gemul s-a legat am adăugat seminţele de vanilie şi după 5 minute am oprit focul. 


Gemul fierbinte l-am turnat în borcănele cărora le-am pus capacul după ce s-au răcit (aşa zicea sursa mea, aşa am făcut, deşi nu pricep de ce nu-i aplicată tehnica universală: gem fierbinte, pus capac, înfăşat borcan pân la răcire).

Iniţial,  din 600 gr roşii am avut un borcănel de 235 gr. gem.

L-am gustat cu piadine (unde gustat se traduce prin am mâncat jumate de borcan) - reţeta piadinelor  pe zambetania aci.  Ca să respect formula magică - mămăligă, brânză,  roşii, d'aia am uns turtele dintâi.


Miercuri  sper să am ce publica pentru Cutia misterelor, am în gând o prăjitură cu gemul ăsta şi restul ingredientelor, făr de carne şi ceapă încă.

Cândva o să povestesc şi cum nu se aliniază nesuferitele alea de planete pentru macarons. Pe la punctu cinci va fi ceva  de genul: "când i-am ratat a cincea oară, pentru prima dată două bezele au făcut picioruş, că lângă ele mai erau o sută fără, ce contează?!" Bună întrebarea de ce la teste fac zeci de fursecuri şi nu doar câteva. 

4 comentarii:

  1. Am incercat si eu sa fac in vara, din rosii mici mici mici, cat unghia. Mi-a parut tare rau ca am stricat bunatate de rosiute pe ideea asta :( Era infiorator la gust!!! Nu stiu daca sa mai incerc sau nu :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Io n-am deloc printre preferate dulceturile, dar astia chiar mi-a placut. Am niste emotii uriase, caci azi ii dau fetele note:) Oricum, pentru mama va fi o mare surpriza.

      Ștergere
  2. Prefer sa ramin la reteta cu sucul de rosii(la mine in casa ne batem de la el),gemul nu stiu daca ar fi pe gustul nostru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu iubesc sucul de rosii, Tori. Dintr-o sticla de un litru, doar gatul ajunge in mancare:))))) O sa promovez io gemul asta in toate zarile, numa sa gasesc bani:)))

      Ștergere