miercuri, 5 noiembrie 2014

Fursecuri umplute cu gem de portocale



Făr de poveşti c-am alte trebi.
             Pentru aluat  (am avut 32 de fursecuri decupate cu cercul de 7,5 cm):
-         225 gr făină
-         75 gr unt rece
-         75 gr zahăr pudră + 3 linguri zahăr tos
-         1 ou mare bătut uşor
-         5-6 linguri lapte

      Pentru umplutură:
-         160 gr gem de portocale - reţeta pe zambetania aci  (am avut doar jumătate din cantitatea asta, restul le-am umplut cu dulceaţă de cireşe amare - e nevoie de un gem mai gros, care să nu se scurgă la copt)


Facerea:


-         n-am priceput din reţetă ce fac cu laptele (sursa fu asta), aşa că am bătut oul cu 2 linguri de lapte, am pus într-un vas făina şi zahărul pudră cernute, în mijloul lor am făcut o adâncitură în care am turnat oul, pe margine am tăiat untul rece cubuleţe şi am amestecat toate cele pe cât de repede am putut în condiţiile în care din prima secundă mi-am tăiat un deget în marginea tăvii în care m-am găsit să frământ

-        la final aveam un aluat omogen, dar lipicios, l-am băgat la congelator câteva minute cu tot cu tavă, făr de înfoliere
-     pe cât aluatul şedea la rece, am acoperit tava de copt cu hârtie,  am deschis cuptorul spre preîncingere şi am înfăinat blatul de lucru – vro 5 minute


-         am scos aluatul de la congelator şi am întins o foaie subţire din care am decupat 32 de bucăţi rotunde (am lucrat în două etape, jumătate cu gem de portocale meşterite primele, restul de jumătate aluat l-am păstrat în frigider pentru a doua repriză cu dulceaţă)


-         pe mijlocul fiecărei decupate am turnat un vârf de linguriţă cu gem de portocale – 5 gr. – la tava  a doua am făcut identic cu dulceaţa de cireşe


-         am strâns marginile aluatului ca o trăistuţă – n-am priceput din reţeta originală cum au fost umplute fursecurile, atât m-o dus mintea să fac, la cele cu dulceaţă le-am împăturit în două, semilune



-         am aşezat trăistuţele cu marginile în jos, au ieşit toate formele posibile din păcate pentru nervii mei ce se calmează doar pe forme regulate, perfect identice, d’ aia le-am tot pozat secţiuni


-         partea superioară a fursecurilor am pensulit-o cu restul de lapte şi am tăvălit-o prin zahăr tos – la cele cu dulceaţă am sărit partea asta, doar le-am pudrat la final cu zahăr. După coacere se formează o crustă grozavă din lapte şi zahăr, dar are neajunsu ca şi la crinkles că-i a naibi de dulce peste oricum dulce, le-am aşezat în tavă
-         le-am copt 15 minute pân li s-o rumenit fundurile



   Fragede, gem delicios, după pozare nu mai aveam niciunu cu portocale, jumătate le mâncasem oricum friginde. Restul le-am păstrat înfoliate pân a doua zi la cana cu lapte. Cât rămân proaspete n-am idee, două zile au fost fragede, fragede. 


2 comentarii:

  1. Ti-au iesit foarte frumoase!!
    Mie mi se par egale, nu stiu ce zici tu acolo :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au fost tare bune, de nu le-am pozat la gata pe toate n-am cum demonstra cat te inseli:)))))

      Ștergere