miercuri, 19 noiembrie 2014

Cutia misterelor de noiembrie. 36 ani de Maria. Virtual hug de decembrie



Scriu rândurile astea la sfârşit de octombrie. Ştiu că pe 19 noiembrie, când îs programate a defila,  le voi citi ca şi când nu-s ale mele, conform schemei:
- De ce râzi, G?!
- De ce ai scris pe zambetania.
- Şi ce-am scris?!



Şi cum să mă aniversez io virtual dacă nu cu două dintre provocările care încă-mi sunt uimire. Acum un an, Crisa dădea start unei defilări de gânduri bune,  pe care eu am iubit-o instant - aci e regulamentul pe blogul ei. Cum mă ştiu cât de repede mi se dizolvă entuziasmul dintâi, tare mă minunez amu cât am fost de consecventă proiectului ăstuia. Provocările pentru blogurile culinare sunt mai multe, eu m-am lipit doar  de Virtual hug pentru c-o iubesc tare pe mama lui şi de Cutia misterelor (încă n-am habar ce-mi întreţine fidelitatea lună de lună). Pentru că nu mă pot pupa pe frunte pentru victoriile astea, am decis să mă îmbrăţişez virtual. Şi nu-s deloc vorbe mare, faptul că după 5 ani iubesc blogul ăsta pe zi ce trece tot mai tare, mi se pare incredibil. Nu cred că tata lu zambetania şi-a imaginat vro secundă în vara lui 2010 că iarna lu' 2014 mă va găsi tot fericită cu jucăria căpătată-n dar şi  cu o gaşcă de oameni faini aterizată-n viaţa mea de pe drumuri zambetane.

Amu, la jumatea lu' noiembrie,  completez şi reţeta.
Iniţial, mă gândisem  doar la Virtual hug ş-o reţetă  trudită în multe detalii care să mă reprezinte. Apoi, m-am intersectat  cu gemul de roşii într-o carte făr de reţete  şi iaca gătarea şi pentru Cutia misterelor. Episodul acesta este găzduit de Margareta - blogul ei aci  şi lista  cu ingrediente fu: ouă,  smântână or frişcă, lapte, cacao, piept de pui, ceapă, usturoi, roşii şi ingredientul vedetă nuca. Am folosit 6 din cele 9 ingrediente la prăjitura de frupt pentru ziua mea. Cea de post o public vineri. Mai am pe platou şi macaronşi rataţi, care-s delicioşi, dar nu vă dau reţeta, că de nu-i rataţi, nu garantez delicioşenia!

Foile albe – 4 bucăţi de 16 x23 cm
Am pornit de la foile Crisei (reţeta ei aci) pentru o  prăjitură cu lămâie ce încă n-o ajuns pe zambetania.
Ingrediente:
-         60 gr unt gras
-         1 ou
-         35 gr zahăr
-         3 linguri lapte
-         210 gr făină
-         5 gr amoniac


Am mixat untul spumă cu zahărul, am adăugat oul, laptele şi amoniacul, la final făina. La mixer am obţinut un aluat firimicios, pe care care l-am frământat un minut cu mâinile şi gata, s-o desprins perfect de pereţii vasului. L-am împărţit în 4 bile a câte  96 gr fiecare,  pe care le-am  înfoliat şi lăsat juma de ceas la hodină în bucătărie.
Am tăiat hârtia de 16x23 cm şi am încercat a întinde cu sucitorul,  cât mai uniform,  fiecare bucată de aluat înfăinată bine. Le-am copt în tava mare, câte 10 minute în cuptorul preîncins,  pân li s-o bronzat uşor marginile, dar foile au rămas albe.



Le-am păstrat împachetate în hârtie şi acoperite cu ştergare într-o cameră răcoroasă până a doua zi când le-am umplut. Sunt foarte fragile de se fac subţiri, da-s fragede şi se merită truda.

Înainte de a pregăti crema am dat într-un clocot 200 gr  gem de roşii (nu m-am îndurat să consum mai mult, prea e bun, s-ar fi cerut vro 300 ),  reţeta pe blog aici. L-am pus la fiert cu o ceşcuţă de apă.

Crema de cacao – am pornit de la o cremă de vanilie de-a Lissei, o să revin la ea când postez prăjitura Kiss.
Ingrediente:
-         1 ou
-         100 gr zahăr
-         175 ml lapte
-         15 gr amidon
-         10 gr cacao
-         50 gr unt gras
-         100 ml smântână pentru frişcă

Am amestecat bine pentru budincă: oul, zahărul, amidonul, laptele, cacao. Am pus la foc mic compoziţia amestecând continuu pân s-o-ngroşat, am îndepărtat-o de foc şi am adăugat untul. Am lăsat-o la răcit. Am bătut smântâna frişcă şi am încorporat  treptat 2/3 din budinca răcită bine. 1/3 am păstrat-o.

Pentru asamblare:

-         am înfoliat tava
-         am aşezat prima foaie
-         am acoperit-o cu jumătate din crema de cacao
-         am aşezat foaia a doua
-         am turnat peste ea gemul de roşii
-         apoi foaia numărul 3
-         a doua jumătate de cremă
-         foaia numărul 4
-         budinca de cacao, 1/3 păstrată pentru decorare
-         peste budincă am presărat nuci tăiate grosier - 25 gr.


Eu am copt foile duminică, luni am făcut crema,  marţi am porţionat  şi miercuri am dăruit. Am avut  fix 1 kilogram de prăjitură.

Sunt tare mulţumită de ce-o ieşit. De nu erau restricţiile de la Cutia misterelor combinam roşiile cu  cremă de vanilie, ciocolată albă şi frişcă. Nu m-am priceput altfel să folosesc cacao. Acum îmi dau seama că aveam şi o reţetă minunată de foi cu nucă şi cacao ...


Dacă tot m-am lungit după cum mi-i defectu, să mai zic că-mi doream tare un halat de baie nou, între timp mi-am cheltuit banii cu d' alde foi siliconate, dar mi-o rămas pentru azi gândul cel bun. Ca să-mi  fie  surpriză mă hotărâsem să rog vânzătoarea din bazar să-mi împacheteze unu făr să-i ştiu culoarea, toate erau minunate, pentru ca eu azi de dimineaţă să fiu surprinsă. Oare ce culoare ar fi ales, e un zâmbet suficient pe azi, pe care-l completez cu cererea ce-o trimit amu către frate-miu care-i plecat în Rusia după ce anu ăsta n-o fost decât în Chile şi Germania  "Frate-miu, poţi să-mi zici la mulţi ani c-un aparat foto că nu mă supăr deloc,  de va fi iară o seringă pentru  fursecuri mă supăr doar puţin"

La mulţi ani, Măriucă!

14 comentarii:

  1. La Multi Ani Maria si toate cele bune !.....am trimis si mailul de ora 5 cum am promis :) Zi minunata sa ai !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te-am pontat absent zilele astea si-mi faceam griji pentru voi. Sper ca sunteti bine, A.

      Ștergere
  2. Mi-a placut la nebunie postul tau!
    La multi si fericiti ani sa ai!
    O mare imbratisare si de la mine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Azi adun imbratisari, una mare nu primisem, tare multumesc, Loredana!:)

      Ștergere
  3. La multi ani Mariuca!!!! Sa cresti mare si frumoasa la blog si la suflet, iar dorinta cea mai arzatoare sa ti se implineasca! Azi sa zambesti mult si sa le uiti pe toate negrele pe 24 ore, ca nu cade cerul!
    PS La cofetaria noastra inca este anunt de angajare :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deseori ma gandesc la anuntul ala, Crisule! Nu stiu, da' parca e in alta tara:))))

      Ștergere
  4. la multi ani marie! cu drag mare!
    da nu

    RăspundețiȘtergere
  5. LA MULTI MULTI ANI !!!!!!!!!!SA FII SANATOASA SI FERICITA!!!!!!!!!TE IUBIMMMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MMMMMMMMMMMMMultumesc, Tori! Tare-s recunoscatoare secundelor in care ai ajuns pe zambetania s-ai ramas.

      Ștergere
  6. La multi ani! Multa sanatate si bucurii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Ramona! O să te tot pomenesc cu Kissu ăla, pentru vineri îl încerc de post, habar n-am cum încă:)

      Ștergere
  7. Ma asteptam sa vad un tort de ziua ta!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi trebuit unu de post, Tori, or pentru ce sa ma complic..

      Ștergere