luni, 10 noiembrie 2014

Ciocolată de casă



Am început lista lu 8 noiembrie ( daruri pentru 7 noiembrie) cu ciocolata de casă. Sor’ mea  o pofteşte. Că ea tot cere cremă de zahăr ars cam de când l-o născut pe Ştefănuţ, adică numa’ de vro 6 ani, îi altă poveste.

Încercasem de vro două ori ciocolata după reţeta tipărită pe cutia de lapte praf, cum nu-mi amintesc rezultatele, posibil să nu fi fost dezastruoase. Amu l-am întrebat pe google, m-o trimis la Edith (reţeta ei aici), m-am executat. Am pregătit ciocolata duminică pentru vineri, pe criteriul acesta al meşteririi în avans am şi ales-o.

Am folosit doar jumătate din cantităţile reţetei originale, am uitat a cântări la final câtă ciocolată am avut.

Ingrediente:
-         75 ml apă
-         100 gr unt
-         250 gr lapte praf
-         25 cacao
-         175 gr zahăr
-         75 gr nuci: arahide, migdale, miez de nucă, la Edith era doar miez de nucă
Am mai adăugat :
-         50 gr  merişoare + caise deshidratate
-         esenţă de rom


1. Fructele uscate le-am lăsat în apă călduţă şi rom un ceas. Caisele le-am tăiat în 6.
2. Nucile le-am uscat într-o tigaie şi le-am tăiat grosier.

3. Am fiert apa (am măsurat 75 ml din cea cu rom în care s-au hidratat fructele uscate) cu zahărul şi cacao pân la primu clocot, 5 minute.
4. Am închis focul,  am adăugat untul şi am amestecat până s-a topit.

5. Am adăugat jumătate din laptele praf, nucile şi fructele rehidratate (câteva le-am aşezat pe fundul uneia dintre matriţe). Am amestecat bine şi am continuat să adaug din laptele praf până am avut o compoziţie curgătoare, dar nu moale. N-am avut decât 250 gr lapte praf, aş mai fi adăugat vro două linguri peste.


6. Am turnat ciocolata în formele de silicon căpătate de peste mări şi ţări. Un rest l-am pus într-o caserolă micuţă.

În juma de ceas fu gata tot. La restul de şase prăjituri nici foile nu le-am gătat în timpu ăsta.
Am lăsat-o o noapte la rece. N-am reuşit cu mare uşurinţă să le scot din forme, de aceea le-am pus înainte 15 minute la congelator, motiv pentru care apoi au transpirat bine. Data viitoare folosesc lapte praf în plus.
N-aş mai adăuga fructele deshidratate, eventual doar pentru decorat, oricum în interior nu-s vizibile, îs gustabile însă.


Mai îs 6 reţete de prăjituri cu foi şi creme, apoi e gata lista pentru sfinţii de-au fost. De reuşesc până miercuri să descurc pozele, n-am decât vro şase creme de-mperecheat cu vro zece foi şi trei glazuri, revin cu reţetă.

4 comentarii:

  1. Buna dimineata, la toata Ciocolata aia de Casa.... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fuse si se duse, A! Nu mai e nici macar un gram misoscropic (conform limbajului stefanutian). Poate ne citim pe carti la sfarsitul saptamanii (de ma organizez mai bine decat saptamana ce trecu). Zile bune!

      Ștergere
  2. Yummmy, ciocolata de casa e o ispita la noi acasa. Ispita pentru sotul :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paula, la mine-i ispită ciocolata de casă cumpărată, aduce mai mult cu gustul copilăriei:))))

      Ștergere