marți, 7 octombrie 2014

Trufe cu visine alcoolizate



    

     Nu stiu de ce in toti anii astia am facut o singura data reteta de trufe (2012). Da' o sa ma revansez, e deja pe lista mea de platouri asortate, le-am pregatit pe bomboane de doua ori in doua zile, pe doua comenzi.


Nu doar ca nu le-am refacut , dar nici acea sectiune grozava de tort n-am mai repetat-o, pentru mine e inca cea mai frumoasa felie de tort zambetan.


Nu-i cea mai ieftina dintre retete, compenseaza insa  prin faptul ca  poate fi pregatita cu cateva zile inainte , ceea ce-i esential cand dintr-o lista de 5  toate-s musai atunci. Din acest punct de vedere e in categoria nucilor caramel si a biscuitilor cu martipan.

Pentru aproximativ 400 grame de bomboane finale (15 la 15 grame si 15 la 10 grame), am avut:
- 100 ml frisca lichida
- 200 gr ciocolata neagra - pentru ca Milka neagra are doar 45% cacao - 90 gr, eu am combinat-o cu Kandia 75% - 110 gr
- 75 gr nuci macinate
- 3 linguri visinata + esenta de rom
- visine din visinata - la cele mici am folosit jumatate de visina, la cele mari una intreaga desamburita
- 35 gr cacao pentru tavalit





La bain marie am topit ciocolata cu frisca nebatuta, am adaugat dupa topire nucile si am lasat amestecul sa se raceasca. Cand fu caldut spre rece am mixat cu visinata si romul. Prima repriza 5 minute de mixare la viteza mare cu pauza de 5 minute la frigider, a doua tot 5 mixare, 5 frigider. 



Imi amintesc ca intaia data dupa a treia mixare am avut o compozitie foarte deschisa la culoare - dupa cum se si vede in pozele din urma cu 2 ani, amu fie datorita ciocolatei, fie altui motiv, o fost mai deschisa, dar nu cu mult, oricum de umflat s-o umflat, chiar daca pozele mele nu zic asta. As visa la un aparat de fotografiat nou, dar cum inca nu s-o inventat ala care sa pozeze singur, is sigura ca n-as fi mai breaza.




Dupa a treia mixare am lasat-o 15 minute la frigider, dupa care am impartit-o in gogoloaie de 15, respectiv 10 grame, le-am bagat visina in interior si le-am bilutit intre palmele umezite. Se fac extrem de rapid. 



Rotunjitele le-am tavalit prin cacao, le-am asezat in chese de hartie si gata. O sa fac si albe, habar n-am in cati ani, dar am o idee deja pentru un tort glazurit oglinda.




Mai am visine de la doamna D. pentru inca o tona de trufe, deci ocazii sa vie.

2 comentarii:

  1. Comanda ferma de 100 bucati pana sambata viitoare!!! :D
    Cred ca le refac si eu pentru ziua junioarei, ca prea bune sunt si se fac foarte repede :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Io vreu sa le fac pe cele albe, ca pe astea le stiu prea bine:)

      Ștergere