marți, 29 iulie 2014

Tort cu trandafiri roşii şi dungi orizontale





 Prima parte: Buna
Buna mea, unica bunică trăitoare şi din neamul bunicilor socri ce m-o-nfiat într-o viaţă dintâi şi din cel al bunicilor de şefi ce m-au adorat şi din cel al rădăcinilor directe, împlineşte amu 90 de ani. Şi când în mine dospiseră toate dragurile copilăriei şi ziceam că nu-i loc în inimi pentru mai mult, plămădit-am sâmbătă, la livrarea tortului, una dintre cele mai frumoase amieze ale tuturor anilor. Eu cu mama şi cu Buna la poveşti, printre tocături,  în bucătărie, trei generaţii de femei. Oi, de-ar fi fost şi Juli!


Mă spovedeam bunicii, amu adevărat înviate după episod crunt de la Paşte, că deşi  îi făr de carte în mine vor dăinui mult mai multe învăţături din ea decât din anii de şcoală or din cărţile citite, şi asta nu doar pentru că citesc io cărţi de trei lei. De ar trebui să aleg doar o imagine ş-o categorisire, apăi aceea ar fi Bucuria Vieţii. Nu-mi fu dat să iubesc un alt om mai cu poftă şi drag de viaţă.




A doua parte: Crisa
       Scrisoarea de ţi-am dăruit-o anu trecut pe astă vreme îi rămasă restantă la fapte, înfăptui-o-vom noi în zilele ce vin!
Drumuri blânde, sănătate, o căruţă infinită de zâmbete şi două care de iubire, rosturi şi împliniri de neîmplinite, toate astea şi cele o mie de le simt făr de a le putea preschimba în cuvinte, să-ţi lumineze acumul şi mâinele şi ce va fi sa vie!
La mulţi ani, om drag!


Partea a treia: Caracteristici tehnice
- 3 kile asamblat într-o oala de 18 cm
- blat lateral pandişpan cu vişine, blaturi interioare Kinder cu vişine - musai de testat într-o nouă prăjitură! cremele-s tot cacao cu unt şi vanilie
- trandafirii din fodekor roşu, pân amu cea mai grozavă pastă cu care am lucrat io vrodată - limpede sunt cei mai frumoşi trandafiri de până amu, i-am analizat pe cei noi de la V.D. şi aşa m-o dus mintea să-i reproduc. După ce îmi reîncarc olecuţă energiile reîncep o altă serie cu scopu "să fie acolo". Abia aştept!
- îmbrăcat în pdz, dungile-s din pastă de cacao - cam şui, dar de atât mai  îs în stare după multe ore de trudă
- pagube colaterale: prima doză de pdz s-o rupt zdravăn iară la îndepărtarea de pe tortul îmbrăcat în unt s-o smuls cu tot cu bucăţi de blat autoînsiropat prin şedere peste noapte înfoliat la frigider. Prima doză de pastă cacaoistă n-am putut-o întinde, ori am fiert gelatina or am pus multă cacao, n-am habar! În reprizele numărul doi ambele au ieşit perfecte.
- iertată-i fie asudarea, dar asta se întâmplă la mine în trecerea de la geru din frigider la canicula din bucătărie.


5 comentarii:

  1. Fata draga, am impresia ca tu ti-ai propus ca in fiecare an sa storci de la mine niste lacrimi :) Iti multumesc ca tii cont de mine si de nevoia mea de bagat in seama si-ti multumesc pentru toate zambetele ce mi le-ai intiparit pe fata! :*
    La multi ani Bunei, zile multe si senine, sanatate multa si vizite dese din partea oamenilor dragi! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mi-am propus decât să-ţi zic cât te iubesc, restu-s "pagube colaterale":))))

      Ștergere
  2. Mă comentez singură şi asta pentru că am primit un comentariu grozav pe mail, doar îl public făr de alte nuanţe:
    ca sa nu scriu pe blog....trandafirii sunt superbi in sine iar restul tortului nu-i pune chiar cum ar trebui in valoare....marginea de sus ar fi trebuit sa fie dreapta...ascutit...si fara partea de jos cu la multi ani....seamana cu o palarie ciudata cu niste trandafiri superbi pe ea..era bun sa-ti iasa un cilindru perfect ..cred ca pe o singura nuanta....cu trandafirii deasupra..
    mailul asta nu l-am scris, nu l-am trimis....

    Mulţumesc, prietene!

    RăspundețiȘtergere
  3. Trandafirii sint f frumosi (,pe cei de la nunta o parte ii pastrez intr-o cutie),sint convinsa ca nimeni nu ar refuza asa un tort,trebuie sa-mi cumpar fodekor si sa ma pun pe treaba serioasa de trandafirit.La MULTI MULTI ANI BUNICEI TALE si sa va bucurati impreuna de tot ce este mai frumos in viata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumim, Tori! Ăştia, dintr-un motiv necunoscut mie, s-au topit ca ceara. Îs tare curioasă cum vor arăta peste o lună când voi ajunge iară la ţară.

      Ștergere