vineri, 4 iulie 2014

Rulouri umplute cu cremă malaga



Mai există pe zambetania  rulouri dulci cu cremă de cacao şi lămâie.

Astea-s mini şi-s cu cremă malaga. Le-am făcut mici tocmai pentru că erau umplute cu mult unt. La astă cremă am ajuns în ianuarie când m-am prezentat la Crisa cu lista celor cinşpe dulciuri pentru G. Ea mi-a recomandat malaga la minitarte şi io m-am îndrăgostit instant.

De astă dată am folosit de la ea şi aluatul pentru coji. E cel de la nuci şi era testat de mine cu succes la minitarte. Asta-nseamnă că atunci când aveam în pregătire pentru comanda cea mare torturi, flori, prăjitură cu pişcoturi, n-o mai trebuit să bibilesc şi rulouri. Îmi fu teamă să le umplu cu două zile înainte de livrare, tare mi-ar fi prins bine ca-n alea zece ceasuri tortuloase să nu mai am şi de  grija lor. Lecţie învăţată: cojile cu 4-5 zile înainte, umplerea cu 2.


Pentru coji – 25 bucăţi  (350 grame):
-          50 gr unt moale
-          50 gr untură
-          25 gr zahăr
-          1 ou
-          2 linguri apă rece
-          250 gr făină
-          3 gr praf de copt
-          un praf de sare
Eu am făcut doză dublă, jumătate le-am umplut cu crema de lămâie de  la prima reţetă, doar am înlocuit lămâia cu lime şi coaja de lămâie de la decorare cu fulgi de cocos vopsiţi de mine în galben-verde.


Se amestecă toate cele într-un aluat uşor de frământat pân se desprinde de pereţii vasului. Înfoliat l-am lăsat un ceas la frigider. L-am întins cu sucitorul, am tăiat fâşii, am îmbrăcat pe jumătate conurile de inox, le-am aşezat pe hârtie de copt în tavă şi le-am copt 10-15 minute. Se păstrează în loc răcoros pân la umplere. Eu le-am lăsat în tavă acoperite d-un şervet.
Pentru crema malaga – 650 gr:
-          100 gr stafide
-          2 linguriţe esenţă de rom
-          150-200 ml apă caldă
-          4 gălbenuşuri
-          40 gr zahăr pudră
-          30 gr amidon
-          200 ml lapte
-     1 păstaie de vanilie - am adăugat-o c-o aveam şi mi-o plăcut şi mai tare crema
-          200 gr unt 80%

Reţeta este a Laurei Sava cea malaga făr de Malaga, căci Laura a desăvârşit-o şi cu vin.
Stafidele se lasă 2 ceasuri la înmuiat în rom şi apă călduţă. Restul ingredientelor cu teaca şi seminţele de vanilie, făr de unt,  se amestecă bine, se pun pe foc mic amestecând continuu pân la îngroşare.  Budinca astfel obţinută se lasă la răcit. Se scot bucăţile de la păstaia vanilată. Se mixează untul şi se adaugă câte o lingură de budincă răcită pân la încorporarea completă a acesteia din urmă.
Se umplu cu atenţie rulourile. La capete eu am pus stafide din cremă.
Pentru decorat:
-          miere de albine
-          filigran din ciocolată
Am uns la capete cu miere rulourile umplute şi le-am tăvălit prin decoraţiunile din ciocolată, care parţial s-au dizolvat în miere, vro 50 de bani am dat pe ele la Auchan.


Le mai fac.

6 comentarii:

  1. Pai sa le mai faci, ca suna tare bine :D
    Cum ai copt rulourile? In picioare?
    Daca fac crema aia si umplu coji de nuci cu ea, ce are? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grozava idee pentru nuci, chiar daca la ele ii delicios caramelul! Le culc pe burta la copt caci nu se auresc si alta cale de a ma dumiri de-s coapte n-am decat bronzu ala de la partea cu care sed in tava.

      Ștergere
    2. Rulouri nu fac pentru ca nu am formele necesare, dar ma risc cu o portie de nuci cu crema asta pentru musafirii veniti la nunta :D

      Ștergere
  2. Crisa, nu la tine văzui rulouri pe suluri de hârtie şi beţe de lemn? De mă-ntrebi pe mine, aş lăsa nucile în carameloasa lor, mai delicios de atât nu cred că-i posibil şi aş face nişte foi pentru malaga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba ai vazut :D Dar rulourile alea ai iesit mari si nu mi se potrivesc la evenimentul asta :D
      Schimbare de plan: pun crema in faguri :D

      Ștergere
    2. Îs fericită pentru nuci că rămân cu a lor carameloasă:) Pare o idee bună, la mine minitartele s-au înmuiat grozav cu malaga.

      Ștergere