joi, 24 iulie 2014

Prăjitură vanilată cu blat de îngheţată


De Sf Ilie fu onomastica mamei. Pentru că interdicţia se referea la tort, am pregătit una dintre cele mai grozave prăjituri din toate vremile. Nici nu era greu, anu trecut am excelat c-un tort de îngheţată pe care nu l-am mai putut scoate din forma de guguluf ş-un salam din biscuiţi cu frişcă, ceva aproape comestibil.

Amu am pornit de la îngheţata coaptă testată la brioşe şi m-am tot sucit, ba să fie cu trei ciocolatoase, ba cu crema de tiramisu, pân la urmă fu cu ce aveam prin casă.




La faţă seamănă mult cu pişcotoasa de la Virtual Hug. La gust e mult mai departe de ce fu acolo. La comanda cea mare îi testasem crema cu păstaie de vanilie, dar pentru gusturile mele o omorâsem cu rom, amu am ales doar ce  îmi plăcu din toate:



Pentru tava 22x32 cm:
-          Blatul
-          500 gr îngheţată – Crisa m-o făcut atentă că mililitrii nu-s ca gramele
-          180 gr făină
-          2 linguriţe praf de copt
Îngheţata mea fu tiramisu, ceva marca Auchan, absolut fadă în raport cu Milka de la brioşe. Am scos-o de la frigider cu 5 minute înainte de a pregăti blatul. Am cernut făina şi praful de copt, am turnat îngheţata într-un vas, am răsturnat peste ea făina şi am mixat-o cât să se încorporeze făina, nu mai mult. În tava acoperită cu hârtie de copt am turnat şi nivelat compoziţia aceasta. În cuptorul preîncins am copt-o 35 de minute la foc mediu. Nu creşte prea tare, deci nu va fi pufos, dar e umed, dens si interesant tare.
-          Crema vanilată
-          100 gr ciocolată albă – Milka fu la mine
-          150 frişcă lichidă – aci smântână Dorna
-          1 plic gelatină
-          5 gălbenuşuri – de ţară fură şi tare frumoasă culoare rezultă
-          200 gr zahăr
-          300 ml lapte
-          30 gr amidon
-          300 gr frişcă bătută
-          9 pişcoturi de şampanie
Ciocolata albă se topeşte pe aburi cu 150 gr frişcă lichidă. Se lasă la răcit şi apoi la frigider un ceas.
Gelatina se acoperă cu apă şi se lasă la înmuiat şi topit într-un vas cu apă caldă.
Gălbenuşurile, amidonul, laptele, zahărul se amestecă bine şi se ţin la foc mic pân se îngroaşă. Se lasă apoi la răcit.
Frişca, cele 300 gr, se bate.

Ciocolata topită se mixează şi se amestecă cu gelatina topită, apoi cu câte o lingură din budinca răcită şi la final cu frişca bătură. Se toarnă jumătate peste blatul din îngheţată. Se aşează cele 9 pişcoturi şi apoi se toarnă cealaltă jumătate de cremă. Se lasă la rece.

-          Glazura
-          100 gr ciocolată cu lapte – tot Milka
-          80 gr frişcă lichidă
-          65 gr frişcă bătută
-          2 gr gelatină

Ciocolata se pune la topit pe aburi cu frişca lichidă. Gelatina la hidratat acoperită de apă şi apoi în apă caldă la dizolvat. În ciocolata topită şi răcită se toarnă gelatina, se amestecă, se mixează şi la final se încorporează şi frişca bătută. Se acoperă cu ea crema.

La mine după 3 ceasuri încă nu putea fi scoasă din tavă făr a se prăbuşi. Apoi însă s-a tăiat perfect. Am pudrat-o cu nesquick. E una dintre cele mai delicioase prăjituri, e fină , nu foarte dulce şi nu foarte întărită şi tare cremoasă. E aproape ca o îngheţată.
O mai fac! Încă nu ştiu cum, poate cu blat Kinder.


5 comentarii:

  1. de Sf Ilie a fost si ziua mea si o alta coincidenta...in congelator am avut un tort de inghetata de la Amicii din ala cu "La Multi Ani" pe el, l-am luat de la Billa la reducere...cred ca cu vreo 20 de ron...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani A cu ziua de Sfantu Ilie! Ma prefac ca nu observ ca la Billa si cand e la reducere inghetata e scumpa si-ti urez ani buni cu sanatate si zambete!

      Ștergere
  2. Ei, zi si tu, eu de ce nu am idei din astea cand imi trebuie? Blatul meu a iesit bun tare si cu ganache negru a fost perfect, dar ornatul a fost parca in bataie de joc si m-ai ca nu-mi dau seama daca sa plang sau sa mor de ras cand ma uit la poze. Ma tot consolez ca a fost bun tare si imi promit ca il fac iar, mai frumos :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu doar ornez ca o cizma, dar si scriu ca una dupa cum se vede mai sus :)) Sa ma ierti!
    La multi ani mamei tale! Sa fie sanatoasa si mereu vesela!!! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta-nseamna ca tre sa ma ajuti sa pun buton de edit:))) Eu in seara asta am ratat cu inghetata de capsuni briosele, deci nu tine decat de soarta cruda succesul:))))

      Ștergere