marți, 22 octombrie 2013

Prăjitură cu brânză, mere şi nuci caramelizate

             Se făcea că exact cu 7 zile în urmă socotitul  bucătărelii era negativ: două reţete ratate pentru Provocarea "Dulce Românie" sălăşluită în luna octombrie pe blogul Crisei.
Pentru a nu-mi  zdruncina din temelii echilibre precare, dumnezeulfărdezahărfăinăulei reveni  zambetan şi iaca  în două zile două reuşite.
             E o reţetă scoasă de la naftalina arhivei, ca şi cea a covrigeilor magici şi-i ferchezuită pentru defilarea cea grozavă.

Aveam nuci caramelizate (ca eşec la nuga cu cafea), nişte brânză decongelată şi  mere căpătate cu bogdaproste.

 Uf, ce de vorbe! Şi mai am!


Aluat fraged, umplutură cu brânză şi mere, nuci caramelizate - asta mi-i delicioasa pe azi.

Aluatul:
* 150 gr făină de ovăz
*   60 gr unt tare
*    1 ou
*    1 linguriţă îndulcitor (echivalentul a 60 de gr zahăr) - asta pentru că m-am vindecat şi de înlocuit zahărul cu miere în aluaturi (nu că îndulcitorul ăsta n-ar fi moartea ) 
* un praf de sare

Umplutura:
* 300 gr brânză de vaci
* 3 ouă
* 2 linguriţe de îndulcitor lichid
* vanilină
* sare
+ *100 gr mere
   *  25 gr unt

Glazura cu nuci:
*   50 gr migdale, alune, nuci - de vin de la vro nuga ratată vor avea şi boabe de cafea
* 120 gr miere
*   40 gr unt
*  scorţişoară măcinată

Am ostenit şi nici n-am început.

Pentru aluat am amestecat cât am putut de repede (brezare îi zice la curs ingineriei, adică mişcări scurte şi lente)  toate  ingredientele. După omogenizarea celor de le zisei, înfoliat şi  30 de minute la rece.


Pentru umplutură,  întâi se topeşte untul,  se adaugă merele tăiate cuburi mari pân se înmoaie (făr a se sfărâma).


Apoi,  separate albuşurile de gălbenuşuri.
Albuşurile mixate spumă cu un praf de sare şi o linguriţă îndulcitor.


Gălbenuşurile blendurite cu brânza, a doua linguriţă îndulcitor,  vanilina şi încorporate uşor în albuşuri cu merele călite şi răcite. De respectam reţeta originală şi adăugam 2, 3 linguri de smântână, obţineam o cremă mult mai fină.


2/3 din aluat (restul la congelator) se întinde pentru acoperit 2/3 (pe cât se poate) din tava unsă cu unt şi tapetată cu făină. A mea fu de cozonac 11x25 cm.


Turnat toată compoziţia cu brânză şi mere în tavă,  răzărit pe ochiurile mari restul de aluat congelat şi acoperit umplutura. Şi restul de foaie întinsă rămasă făr de umplutură am mărunţit-o spre acoperire.



În cuptorul preîncins am perpelit-o la foc mic 50 minute.

După ce s-o răcorit 5 minute în tava de copt, am scos-o pe grătar şi am pregătit nucile. Pentru că eu le aveam făcute, doar am încins untul şi le-am adăugat spre retopire. De nu-i prin preajmă o nenuga, atunci se clocoteşte mierea până face spumă, apoi se adaugă nucile şi untul, toate la focul cel mai mic pân se caramelizează. La final praf de scorţişoară. Le-am lăsat olecuţă să le treacă herbinţelile şi calde le-am turnat peste prăjitură. A doua zi la pozat fu mai dulce şi mai aromată decât în seara cu pohte.


Recolta mea de nenuga cu cafea.


Şi cum e pe revistă:
Procedura respectată identic - măcar am avut inspiraţia de a o testa pe 200 gr miere, 200 gr nuci şi nu câte un kilogram, d'aia n-o fi nugit or nugăit  la mine?!


 O repet cu zahăr curând pentru un moment special. Nu pe nuga, ci  prăjitura-plăcintă. Spre desăvârşire: blendurit bine brânza cu smântână or iaurt pentru cremă fină (cremoşenia se va regla oricum de la spuma de albuşuri, ceea ce eu n-am prea reuşit cu lichidul dulce să obţin), merele trecute prin sosul caramel şi apoi adăugate în brânză, eventual foaie cu cacao şi ouă de ţară.


Mi-s mândră tare! Bucuria şi zâmbetul le dirijez spre Crisa. Unele dintre cele mai frumoase reţete zambetane le-am pritocit pentru proiectele sale.

De mai e vreme, refac şi fursecurile pentru ultima parte a Provocării.

11 comentarii:

  1. Fuse si se duse, Coco:) O repet saptamana ce vine, deci fu cam buna:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Primit frumusete de prajitura si zic sarut mana pentru implicare! :* Oricum, la capitolul ingenuozitate nu te intrece nimeni! Sa faci din nimic ceva spectaculos, asta e o adevarata arta! :*

    PS imi place cu arata si nenugaua :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crisa de n-aveam asa recolta de nenuga nici nu-mi trecea prin cap asta combinatie. Si mai am:)

      Ștergere
  3. o combinatie pe gustulmeu, arata tare bine! Interesant blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun venit pe zambetania, Alina! Amu am ratacit olecuta prin bucataria ta cea grozava. Iti multumesc!

      Ștergere
  4. de ce oare nu vrei tu mai mult decat pentru prieteni blogul asta nu pricep. mai tii minte branzica ta? stii ce reactii a nascut?? si te am rugat sa te inscrii! data viitoare te iau cu forta! te inscriu eu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Danu, îs fericită dacă Brânza Buna şi-o împlinit misiunea:) Aşa pe comandă, în grabă cum fu ea meşterită

    RăspundețiȘtergere
  6. sa stii ca nu am glumit! la primavara te inscriu eu ca am datele...apoi de voie de nevoie o sa trebuiasca sa scrii ceva! si nu o sa mai pot visa la locul 1...

    RăspundețiȘtergere
  7. stii...in clasament dupa vreo 9 etape in primele 10 locuri sunt 8 femei. din 250 eu plutesc pe undeva pe la locul 60. cred ca daca erai in joc in primii zece erau 9 femei!

    RăspundețiȘtergere