sâmbătă, 19 octombrie 2013

Covrigei magici

       Cel de al doilea pas făr de ulei, zahăr,  făină pe drumul paradei "Dulce Românie" găzduită în octombrie de Crisa  îi ăsta al covrigeilor de poveste.
Am început joaca de la reţeta magică din urmă cu 2 ani a Oliviei Steer (d'aia nu exagerai nici cu de poveste, nici cu magici). Joacă pentru că ratînd cele două încercări  anterioare consecutive, asta era şi reuşită şi garantată. N-am respectat reţeta originală întrutotul nici prima dată, nici amu când o trebuit să renunţ la grâul încolţit (Crisa, aveam dezlegare la ăst grâu?!).


Am pornit cu:
- o portocală (coaja răzărită + 100 ml suc)
- 250 gr migdale + nuci + alune
- 250 gr prune uscate + curmale + coacăze negre deshidratate
- scorţişoară


Ziceam că de la portocală fu nevoie de 100 ml suc şi coajă. Nucile le-am uscat olecuţă la cuptor şi apoi le-am măcinat. Fructele uscate împreună cu sucul le-am blendurit. Din astea toate am obţinut o compoziţie omogenă, uşor lipicioasă, pe care am ţinut-o un ceas în frigider pentru întrepătrunderi aromoase.

După un ceas am decupat jumătate din aluat  cu un cerc, ăstora le-am scos mijlocul cu o ţeavă de plastic, cealaltă jumătate cu forma de covrigei.
N-am mai folosit susan, vroiam tot din nucile mărunţite pentru tăvălire da-mi fu teamă că se ard. Cele două testate de probă o dovedit că m-am înşelat.


Covrigii aşezaţi în tava acoperită cu hârtie i-am copt 15 minute pe o parte şi 15 pe cealaltă la cea mai mică treaptă a cuptorului pe nivelul cel mai de sus. Tot din teama să nu-i ard,  i-am perpelit pe ambele părţi câte puţin, deşi aveam experienţa anterioară cu o singură parte.

După răcire i-am pensulit olecuţă cu miere ca să-mi ostoi şi pohta cu tăvălitu prin nuci.


Îs minunaţi, ceea ce e drept că nu mai trebea scris!
Dulci, uscaţi la exterior şi cu interior moale, o grozăvie.
Bine că începe postu'!



7 comentarii:

  1. jur ca daca ai fi a mea...m as ingrasa! doar din poze si iau in + . tu marie...unde i tortu' meu?al cu tepi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Află dragul meu Danu că eu nu doar ofer calorii ci şi solicit cantitate cel puţin dublă la "schimb":))))
      2. Hai să vorbim serios despre cel tort, bine?! Trimite comandă certă!

      Ștergere
    2. insiropat!de ciocolata! fara fructe! dulce ca tine..amar ca mine (pricepi tu...ciocolata amaruie sau...nu stiu...) sa nu aiba martipan (nu mi place) si sa aiba tepi :)) sau ce crezi tu ca mi s ar potrivi!

      Ștergere
    3. Şi cum îl livrez?! Ce cred eu că ţi s-ar potrivi?! Un soare galben, galben, cu un zâmbet larg de la un ochi la altul, eventual un ochi închis ştrengăreşte, îl găseşti la figurinele de poveste. Ţi l-aş dărui ca să nu te mai biruie niciodată nourii tristeţii, garanţie a bucuriei şi seninului. Pot să fac asta?! Pot tot ce vreu:)))

      Ștergere
    4. mmmnoup...poate un tort in forma de scaun! :)) cu un portar obosit dormind pe el... ;) si de livrat nu ai cum! doar sa l faci sa mi l arati in poze si sa l mananci tu cu cei dragi. Cu Dan al tau poate...Si sa i spui ca i sunt invidios pe noroc. Sau pastreaza ideea pentru cand o fi sa pot sa l gust...vreodat.

      Ștergere
  2. Fataaaa!!! Mai ai multe buzunare secrete? Covrigeii astia sunt foarte ingeniosi :D
    Da, ai dezlegare la orice boaba sau derivat din boaba, atata timp cat nu este faina de grau :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai am un buzunar far de poze inca:)) si unu in plan pe duminica (de ma intorc de la mama cu energii bune)

      Ștergere