sâmbătă, 13 aprilie 2013

Ruladă de mălai cu sărmăluţe împrăştiate

 Îmi plac concursurile cu jurizare!
Sunt atât de rare, ori poate nu-s pe drumurile mele virtuale,  încât atunci când am văzut concursul Bonduelle pe două bloguri, instant mi-am dorit să particip la ambele. Mai era şi pe un al treilea, dar la Teo am câştigat Philipsul în ianuarie şi nu cred c-o rămas pentru mine planetele aliniate de atunci.


Cu această reţetă particip la concursul Bonduelle de pe blogul doamnei Laura Laurenţiu "Reţete ca la mama".


Am ales variante de sărmăluţe pentru că de multă vreme îmi doream să încerc quinoa. N-o fost niciodată bani pentru ăst "moft", dar amu când fu vorba de concurs se justificară!


Scheletul de pornire fu ruladă de mălai cu sărmăluţe împrăştiate.
Deci, faceţi mămăliga după reţeta voastră, dublaţi-o cu sărmăluţe împrăştiate tot după reţete proprii şi-i gata trendili!

Reţeta mea e de post, făr de carne aş fi sărmălit oricum , poate le însoţeam cu smântână în alte vremi.

Pentru sărmăluţe:
- 1 morcov
- 2 fire de ceapă verde
- 100 gr quinoa
- ciuperci Bonduelle - am avut un borcan de 314 ml, adică 170 gr ciuperci
- o mână de  mărar proaspăt
-  una de  varză murată
- 3 linguri sos de roşii
- 500 ml supă de legume
- 1 lingură ulei


Am început cu supa, adică am fiert legume (morcov, ţelină, pătrunjel, cartofi, ceapă) pentru o salată cu maioneză din pufuleţi.


 Ceapa tocată mărunt am acoperit-o pe jumătate cu supă şi ulei. Am lăsat-o pe foc cât să se înmoaie.


 Peste aceasta am adăugat morcovul dat pe răzătoare, mărarul şi ciupercile tăiate mărunt, boabele de quinoa spălate bine şi restul de supă.


După 15 minute, când a fiert quinoa,  am adăugat varza murată şi sucul de roşii. Am lăsat pe foc mic compoziţia sărmăloasă până când a rămas făr de supă.


Eu n-am adăugat condimente şi  nici sare (avea varza) .

Foaia de ruladă:
- 1 l apă
- 300 gr mălai grisat (l-am folosit doar pentru că este mai galben decât mălaiul cernut,  pe care-l cumpăr din piaţă)
- 3 linguri de ulei
- 1 praf sare

Se pune apa la fiert cu sarea, uleiul  şi o lingură de mălai, când fierbe se adaugă în ploaie restul de mălai.
Se amestecă bine pentru a evita formarea cocoloaşelor până se îngroaşă.
Am vrut o mămăliguţă moale, dar grisatu' ăsta m-o păcălit olecuţă.

Pentru decorare am folosit un ardei iute roşu şi unul verde, tăiaţi inele subţiri.

Asamblare ruladă:
Pe un celofan (eu n-am avut decât hârtie şi m-am cam chinuit cu ea, s-a umezit) se presară inelele de ardei, peste ele se toarnă mămăliguţa care se întinde în strat subţire cu ajutorul unei linguri trecute prin apă. Peste aceasta se aşează compoziţia sărmăluţelor împrăştiate şi se rulează strâns.


Se lasă să se răcească, se taie după cum vi-s poftele!




Mulţumesc, şi pe această cale,  dumnezeului concursurilor care mi-o trimis în  gând rulădita asta!

Alte reţete de ruladă:
* cu dovlecei
* cu varză şi sfeclă roşie
* de caşcaval cu ciuperci
* cu ton şi caş
* desert - ruladă cu salam de biscuiţi şi banane
* desert - ruladă cu brânză şi morcov
* tort cu ruladă de nesquik


 

2 comentarii: