luni, 3 septembrie 2012

Cuburi aperitiv cu vinete

   
     Ultima variantă a checului aperitiv este aceasta cu vinete.
În 3 ani am trecut de la copt în tava de cozonac, prin formele de brioşe până la aceasta ultimă găselniţă a tăiatului cuburi, astea-n ceea ce ţine de formă. Privind  fondul,  variaţiile  au  fost de la  de la adăugare ciuperci, cuburi de morcov, boabe de fasole roşie or de porumb, în combinaţii de n luate câte k, până la astă  ultimă compoziţie doar cu ardei iute şi cuburi de vinete.


  
Dacă la începuturi din 5 ouă coceam în tava de la cozonac, azi îmi ajunge doar pentru vasul yena de 15x15 cm, adică pentru 9 cuburi de 5x5cm.
Ingrediente:
* 5 ouă
* 5 linguri unt topit - 50 gr
* 300 gr cuburi de vinete 
( vinete făr de coajă, tăiate cuburi, de-i posibil şi făr de seminţe puse la perpelit în unt şi răcorite)
* 150 gr caşcaval dat pe răzătoarea mare
(mai bine pe cea mică)
* 75 gr făină
* ardei iute tăiat mărunt

1. Fie se bat albuşurile separat de gălbenuşuri, fie împreună, eu n-am văzut diferenţe de pufoşenie între cele două variante.
2. De-s împreună se adaugă untul topit, făina, merge operaţiunea foarte bine la blender, apoi amestecând uşor se adaugă caşcavalul, ardeiul şi vinetele.
    De nu-s împreună, albuşurile se bat cu un praf de sare or nu, are caşcavalul suficientă sărătură, separat gălbenuşurile se amestecă cu untul, ardeiul, făina, caşcavalul şi-n final se adaugă uşor spuma albuşurilor,   se omogenizează cele două şi se adaugă cu burile de vinete făr de mari amestecări pentru a nu le strivi.
3. Se toarnă-n forma unsă un unt şi tapetată cu pesmet.
4. Se coace-n cuptorul anterior încins 15-20 minute până nu se mai lipeşte aluat de scobitoare.
5. Se aşteaptă răcirea şi-i gata.

În combinaţie cu ardei roşu, felii de măsline şi cuburi de vinete şi morcov:
Pentru mine, deşi nu-i colorat ca-n alte combinaţii, aceasta a fost una dintre cele mai surprinzătoare.


4 comentarii:

  1. Foarte interesant! arata bine si este potrivit pentru aperitiv!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun venit, Lavi! Eu îl combin fie cu iaurt, fie cu hrean, deci mic dejun, cină...

      Ștergere
  2. Maria, ma gandeam ca poti sa pasezi prunele, si sa le pui in crema, ca suc poti folosi suc de prune sau nectar de prune, se gaseste. La cea cu struguri, fiind mai zemoasa tot la fel, le pasezi si asa obtii si suc. Sa-mi spui cum ti-a iesit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lavi, mulţumesc că mi-ai livrat răspunsul la domiciliu:)))) Mâine pregătesc şi-ţi fac raport

      Ștergere