joi, 30 septembrie 2010

Zacuscă de ghebe

                                                                                                                                                                                                                                  













       Am pornit de la juma' de sac de ghebe capatat o misiune de zacuşteală in mai multe episoade, pentru astăzi, primul, zacusca de ghebe din:
- 2 kg. gogoşari - 15 buc. medii
- 1 kg. ghebe
- 250 gr. morcov - 4 buc.
- 250 gr. ceapă - 4 buc.
- 250 ml. ulei - 1 cană
- 50 ml. apă - 1 ceaşcă
- 2 linguri bulion diluat cu apă
- 1 linguriţă sare
- 1 praf piper
Din aceste cantităţi, la final, am obţinut 4 borcane mici (400 ml) cu zacuscă.

Pregătirea:

* GHEBELE -











Pentru a uşura curăţarea şi spălarea ciupercilor,acestea timp de 15 minute se lasă în apă călduţă cu sare. Apoi, sub jet puternic de apă, se spală de 4-5 ori.
Se pun la fiert, acoperite cu apă, timp de câteva clocote.











După ce au fiert, se clătesc iară în câteva rânduri de apă şi se lasă la scurs.Scurse se dau prin maşina de tocat.


* GOGOŞARII




















Gogoşarii se spală bine şi se coc.
Pentru a se curăţa uşor de coaja coaptă (după scoaterea din cuptor) se presară sare şi se acoperă vasul câteva minute cu un capac.






















Se curăţă fără a mai fi spălaţi şi se taie în fâşii subţiri.
Atenţie la zeama lăsată în timpul curăţării, e foarte importantă, n-o risipiţi!


* CEAPA, MORCOVUL





















Ceapa se căleşte cu o ceşcuţă de apă şi ulei.
Morcovul se dă pe răzătoarea mică. Eu nu l-am călit. Se poate, de se vrea!











Gogoşarii copţi şi tăiaţi în fâşii subţiri, morcovul dat pe răzătoarea mică, ceapa călită, ghebele fierte şi tocate se amestecă împreună cu bulionul, sucul lăsat de gogoşarii copţi şi restul de ulei, sare, piper.











Se coace în cuptorul aragazului până când la suprafaţă se va ridica uleiul. 45 de minute la foc mediu a fost la mine.

                








Zacusca fierbinte am repartizat-o în borcane, pe care apoi le-am lăsat în  cuptor, iniţial 10 minute la foc, apoi până la răcirea cuptorului fără foc.
Am rămas cu 3 borcane până am terminat-o, unul s-a dus pe probe, apoi încă unul până să o postez aici, în aste condiţii tre' să mai spun cât este de bună?!
 Este o zacuscă dulce, de aceea dacă nu o preferaţi astfel, adăugaţi-i ardei iute sau mai mult piper.

4 comentarii:

  1. esti super gospodina,asa am facut eu fara sa citesc reteta si afost foarte buna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am avut ghebe anul trecut si am facut-o cu ciuperci albe si pleurotus, a fost grozava! Anul acesta fac portie tripla ca a trecut testul! :) Multumesc pentru reteta, este deja scrisa in retetarul familiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să vă fie de bine! Mă bucur că ai scris, așa mi-am amintit că-i musai să o fac și eu din nou.

      Ștergere